Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Lipavský varuje: Když Ukrajina padne, máme Putina u hranic! Musíme Rusy držet co nejdál

Autor: ČTK - 
25. prosince 2023
12:06

Organizace spojených národů (OSN) je fórem, ve kterém může Česko prezentovat své názory a postoje k projednávaným otázkám. Nelze si ale od organizace slibovat věci, které nikdy nemůže naplnit. V rozhovoru s ČTK to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Nelze očekávat, že se na půdě OSN vždy odehraje něco, s čím by česká politika musela plně souznít, míní.

V polovině prosince Valné shromáždění OSN (VS OSN) schválilo převážnou většinou rezoluci, která žádá humanitární příměří v Pásmu Gazy. Pro hlasovalo 153 států, proti bylo deset zemí včetně České republiky, Spojených států a Izraele. Rezoluce VS OSN nejsou právně závazné.

„Myslím, že to je otázka principu. V celé řadě rezolucí například chybí odsouzení Hamásu jako teroristické organizace nebo útoku ze 7. října. To potom posouvá kontext rezolucí trochu mimo vidění celého konfliktu na Blízkém východě v tom smyslu, že nejenom, že Izrael má právo na sebeobranu, ale je potřeba také rozumět tomu, proč se tam ty akce odehrávají,“ řekl Lipavský.

Lipavský: Žádné přehnané naděje

Vše je podle něj limitováno i Radou bezpečnosti OSN, kde pět vítězných mocností druhé světové války má právo veta. „Nemá smysl do OSN vkládat přehnané naděje. Nelze očekávat, že se tam vždy odehraje něco, s čím by třeba politika našeho státu musela plně souznít. Na druhou stranu nám to dává možnost se k těm věcem vyjádřit a částečně je také ovlivnit,“ poznamenal.

„Je tam celá řada agend, které jsou globálně důležité, ať už je to klimatická změna, práva žen, nebo vyrovnávání rozdílu mezi zeměmi, rozvojová problematika a humanitární otázky. Takže asi je relativně jednoduché zkritizovat OSN, ale spíš je potřeba si nastavit očekávání a podle toho také s tím pracovat,“ dodal ministr.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v říjnu vyzvala k vystoupení ČR z OSN, a to kvůli podobě tehdejší rezoluce vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi hnutím Hamás a Izraelem. Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) i Lipavský takový krok odmítli.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

Zobrazit celý online

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

pindal ( 17. ledna 2024 23:02 )

Tak co?Jak se osvědčil flora,stál za ty prachy? 😃

pindal ( 8. ledna 2024 16:09 )

No jo,tak to bude,to mě nenapadlo.V tom případě vánoce si přeje zrušit jenom ten,komu vadí,že se k sobě lidi chovají pěkně. 😃

pindal ( 6. ledna 2024 22:58 )

Mě osobně mrzí,že si necháme vládnout takovéto lidi,nemám ho rád,protože směruje náš národ,momentálně špatným směrem a ještě ho za to platíme jako krále.Kde bere tu drzost nechápu,asi ho někdo silně přeplácí,jinak si to nedovedu vysvětlit,protože ví úplný hov.o.Ve funkci ho drží pouze přebujelé ego,které ovlivňuje slabší povahy. 😨

pindal ( 6. ledna 2024 22:23 )

Já si říkám,jak může projít idiot do této funkce?No jak,naším nezájmem.Jediný ,kdo byl veřejně proti byl Zeman.Z celého národa se k němu nikdo nepřipojil,tak se přizpůsobil,jediným způso­bem,ml­čením­.Ale výsledky jsou už vidět,hnus,který na nás valí,náš ministr.

pindal ( 6. ledna 2024 21:57 )

Blbé je,že v těchto diskusích,se snaží někdo vyprovokovat lidi aby veřejně odhalili své nitro,na to používají své provokatéry.Na druhou stránku,všechna čest,vždyť ti lidé by neotevřeli ústa ani kdyby jim na hlavu kadili,neboli s.ali.Abych to urychlil,podle mého názoru Lipavský je lhář a to proto ,protože je blbej,úplnej idiot,z mého hlediska.Ale z jiného hlediska,mimo náš národ,může být velmi užitečný. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa