Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Richard Š., Guru Jára nebo Josef Škrla: Sektářské kauzy, které šokovaly Česko!

  • Autor: pma,ČTK,inf - 
    9. 7. 2023
    05:00

    Rozplétáním složité kauzy, kolem samozvaného léčitele Richarda Š. (†50) z Kutné Hory, se v současné době zaobírá Městský soud v Praze. Nejedná se ale o ojedinělou událost. Případů, kdy jeden samozvaný vůdce ovládá a manipuluje s celou komunitou lidí, bylo v Česku hned několik.

  • 1.Svědkové Jehovovi

    Svědkové Jehovovi - ilustrační foto Svědkové Jehovovi - ilustrační foto | Profimedia

    Jednou z nejznámějších náboženských společností vyskytující se mimo jiné i v Česku jsou Svědkové Jehovovi. Ti na území dnešní ČR začali působit již v roce 1912, zaregistrováni byli v roce 1934. Po druhé světové válce a po roce 1948 skončili členové v ilegalitě, jako oficiální byla církev zapsána před 30 lety.

    Svědkové Jehovovi věří ve stejného boha jako křesťané, kterého označují Jehova a tvrdí o sobě, že na rozdíl od jiných církví se snaží žít přesně podle Bible. Věří tomu, že Ježíš přišel z nebe na zem a dal svůj dokonalý lidský život jako výkupní oběť. Ježíše neuctívají ani nevěří tomu, že je všemohoucím Bohem. Neuctívají kříž ani žádné jiné symboly. Jsou například přesvědčeni, že Vánoce jsou pohanské svátky, a proto je neslaví. Křesťanské církve o nich hovoří jako o sektě a kritizují jejich totalitní organizaci i jejich způsoby misie.

    Kontroverzi spjatou s tímto hnutím vzbudil případ z roku 2004. Tehdy soudy řešily situaci, kdy členové sekty odmítali povolit chemoterapii včetně krevních derivátů pro svého malého syna, který onemocněl rakovinou. Soudy nakonec daly za pravdu lékařům a léčbu umožnily s tím, že zdraví dítěte je důležitější než rodinné vazby.

    V minulosti členové církve odmítali transfuze krve, „protože podle Boha to není správný způsob použití krve“. Do povědomí veřejnosti vyšli Svědkové Jehovovi poté, co veřejnosti nabízeli své tiskoviny Strážná věž a Probuďte se! a to na veřejných místech nebo častěji u náhodných lidí přímo u nich doma.

  • 2.Imanuelisté

    Parsifal s celou rodinou. (1998) Parsifal s celou rodinou. (1998) | Archiv Blesku

    V devadesátých letech vzbudilo rozruch i hnutí Imanuelitů. To vzniklo v důsledku toho, že se student FAMU Jan Dvorský po přečtení knihy Ve světle pravdy: Poselství grálu označil jako Parsifal Imanuel, tedy jak vtělený mesiáš.

    V roce 1993 Dvorský vydal knihu s názvem Syn Člověka. S Lucií Dvorskou, dcerou známé herečky Mileny, vytvořil sektu a se svými příznivci se pokusil v Itálii vybudovat „tisíciletou říši“. 

    Dvorský tvrdil, že nastane apokalypsa a že lidé fungují na principu „převrácenectví“. Podle jeho úvah jsou ženské duše vtěleny do mužských těl a naopak, což prý způsobuje veškeré zlo na světě. Důležitá byla pro něj i barva aury. Ideální byla fialová, nežádoucí naopak žlutá.

    Ti, kteří Dvorskému uvěřili, se s ním zcela semkli. Imanuelité podle iDNES.cz rozprodali majetek, opustili rodiny, školy, zaměstnání a společně s dalšími stoupenci vtěleného mesiáše žili v naprostém oddělení od okolního světa v malých osadách.

    V devadesátých letech mělo náboženské hnutí desítky až stovky členů.

    Manželé Dvorští byli v minulosti obviněni z ohrožování mravní výchovy mládeže kvůli tomu, že své děti neposílali do školy. Trestní stíhání Jana a Lucie Dvorských bylo poté zastaveno.

  • 3.Kuřimská kauza – odštěpenecká skupina od Hnutí Grálu

    Josef Škrla Josef Škrla | Foto Blesk - Ondřej Požár

    S Hnutím Grálu je spojován i průběh Kuřimské kauzy. Ta na veřejnost prosákla v květnu roku 2007. Jeden z obyvatel Kuřimi na Brněnsku zkoušel naladit na své televizi obraz z elektronické chůvičky. Místo toho ale zachytil záběry svázaného nahého hocha, zavřeného v komoře vedlejšího domu. V domě byl nalezen i druhý chlapec. Dle rozsudku se několik osob podílelo na psychickém i fyzickém týrání obou chlapců.

    Během rozkrývání celé kauzy vyšlo na povrch, že lidé spjatí s týráním chlapců byli zřejmě spjati s Hnutím Grálu. Proti této spojitosti se představitelé a stoupenci hnutí v minulosti ohradili s tím, že skupina kolem Kuřimské kauzy vedená zřejmě Josefem Škrlou popírala principy Poselství Grálu.

    Podle religionisty Zdeňka Vojtíška, který byl do případu přizván jako znalec, souviselo konání lidí zainteresovaných do Kuřimské kauzy s náboženskou skupinou, která byl od původního Hnutí Grálu odštěpena.

    Video Barbora Škrlová: Jakou roli hrála v Kuřimské kauze zůstane navždy asi záhadou - Videohub
    Odemknout video

  • 4.Guru Jára a esoterická škola Poetrie

    Guru Jára Guru Jára | Mária Rušinová

    Velmi známým případem je i kauza kolem Jaroslava Dobeše alias Guru Járy. Ten v roce 1997 založil ve Zlíně školu Poetrie.

    Samozvaný léčitel v Poetrii vyprávěl svým studenkám mezi lety 2004 až 2007 o tom, že jejich různé problémy duševní a psychické problémy jsou způsobeny „energetickými háčky“, které v nich zanechali dřívější sexuální partneři a které jim znemožňovaly žít plnohodnotný život.

    Dobeš tvrdil, že negativní vliv z žen smaže „odháčkováním“. Nejednalo se však o nic jiného, než o znásilnění. Klientky školy o metodě nic nevěděly, většinou jim byla nabídnuta na konci i vícedenních seminářů, aniž věděly, jak probíhá. Některé se bránily, většina z nich však po úvodním dechovém cvičení nebyla schopná ovládat své tělo a bránit se.

    Podle religionisty Zdeňka Vojtíška byla Poetrie výjimečná velmi silným vztahem mezi charismatickým vůdcem a jeho následovníky. Dobře vyvinutý byl také nábor nových členů, se kterými bylo manipulováno. Škola podle něj nesla obecné znaky sekty.

    Jako znásilnění to později kvalifikoval i soud a Dobeše i se spolupracovnicí Barborou Pláškovou odsoudil v nepřítomnosti na 5,5 roku za mřížemi.

    Video Guru Jára s žáky na Filipínách - Dagmar Světlovská
    Video se připravuje ...

  • 5.Kutnohorská sekta kolem Richarda Š. (†50)

    Léčitel Richard (†50) pózuje s poznávací značkou "666 NINJA" před sportovním vozem, který si na jeho doporučení Magdalena i Irena pořídily. Léčitel Richard (†50) pózuje s poznávací značkou "666 NINJA" před sportovním vozem, který si na jeho doporučení Magdalena i Irena pořídily. | Blesk

    V posledních týdnech Českem otřásá také případ samozvaného léčitele Richarda Š. (†50) z Kutné Hory. Ten za více než 20 let léčil desítky až stovky lidí, které se pomocí zvláštních metod pokoušel zbavit nejrůznějších chmur. Během toho dokázal navíc z lidí kolem sebe vytáhnout desítky milionů korun.

    4. října loňského roku měl Richard Š. údajně donutit svou partnerku a zubařku Magdalenu Š. (32), aby ho spolu s učitelkou Irenou S. (65) zabily v pražském bytě na Hájích. Esoterik dokázal ženy přesvědčit o tom, že se jeho tělo po smrti vypaří. Ženy muži podaly anestetikum a následně mu prořízly tepnu v třísle. Obě ženy jsou teď obžalovány z vraždy a případem se zabývá Městský soud v Praze.

    Podle výpovědí Ireny S. a Magdalény Š. se Richard choval jako vůdce sekty a několik svých stoupenců měl fyzicky i psychicky týrat. Podle starší z obžalovaných žen měl zesnulý muž prý dvěma mužům jako trest nařídit, aby si odstranili části malíčků na nohách. Ti to pod nátlakem vykonali.

    Před několika dny se podle iROZHLASU.cz policisté začali zaobírat další zvláštní větví případu, a sice úmrtím dvou mužů Jiřího H. (†59) a Františka J. (†56). Ti měli zemřít násilnou rituální smrtí kdesi ve středočeských lesích poblíž hradu Český Šternberk.

    Bližší informace ohledně fungování společenství kolem Richarda Š. odhalí soud v následujících týdnech a měsících.

    Video Magdalena Š. přichází k soudu. (6. června 2023) - Blesk.cz - Daniel Šesták
    Video se připravuje ...

  • 6.Galerie článku

    Video  Vzdát se své pozemské identity, spáchat sebevraždu a odletět na vesmírném korábu. To je příběh největší masové sebevraždy v Americe  - Videohub
    Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání