Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podivné usmrcení léčitele: Guru Jára a další případy související se sektami

/
  • Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy. (4. duben 2023)
    2. května 2023 ● 05:00

    Soudní proces, který otřásá Českem! Samozvaný léčitel Richard Š. (†50) donutil krásnou zubařku Magdalenu Š. (32), aby ho spolu s druhou obžalovanou učitelkou Irenou S. (65) zabila v pražském bytě. Po několik let ji podle výpovědi psychicky i fyzicky týral, až uvěřila, že po léčitelově smrti jeho tělo zmizí. Podle obžalované za poškozeným docházela skupina lidí, na které měl také vliv. Obhájkyně druhé ženy poukázala na skutečnost, že se léčitel choval jako vůdce sekty. Případy, které se sektářstvím souvisí, řešila česká justice už v minulosti.

    Ve středu 26. dubna začal pražský Městský soud rozplétat jednu z nejzapeklitějších kauz posledních let. Zubařka Magdalena Š. (s titulem MDDr.) a její kamarádka Irena S. (s titulem PaeDr.) stojí před soudem za usmrcení léčitele Richarda Š. Obžalované jsou za vraždu.

    Muže zabily loni 4. října v bytě Ireny S. na pražských Hájích. Poškozený si prý smrt přál a ženám řekl, že jeho tělo po rituálu zmizí. Partnerka Magdalena Š. mu tedy podala tlumicí léky a prořízla mu tepnu v tříslu. Příčinou smrti byla podle obžaloby otrava anestetikem, které zubařka muži aplikovala před přeříznutím tepny.

    Richard Š. manipuloval lidmi. Podle informací MF Dnes stál v čele sekty. Svědci vypověděli, že verboval členy své sekty vždy podobně – prohlédl je, řekl jim, že jsou vážně nemocní a že musí hned začít chodit k němu na léčení a na setkání jeho společenství. Od svých věrných „oveček“ vybral 90 milionů korun. Jen obžalovaná Irena S. mu měla na účet postupně naposílat 27 milionů. Žena na policii také vypověděla, že Richard Š. prý dvěma mužům za trest nařídil, aby si odstranili části malíčků na nohách.

    Nebezpečné sekty

    Případy, kdy před soudem stanou vůdci sekty, nejsou v Česku ničím neobvyklým. Snad nejotřesnější kauzou se stal případ týrání dvou chlapců v Kuřimi. Matka Klára Mauerová se sestrou Kateřinou dva roky mučily chlapce. Podle spekulací stála v pozadí sekta Josefa Škrly, otce Barbory Škrlové, která s rodinou žila. Další případ se týká esoterické školy Poetrie a jejího zakladatele tzv. guru Járy, celým jménem Jaroslava Dobeše. Za příslibem „odháčkování“ své studentky znásilňoval, pomáhala mu v tom spolupracovnice Barbora Plášková.

    Olomoucký soud zase na konci roku 2021 sektáři ze Šumperka uložil podmínku za týrání svých dětí. Musely se modlit s rukama nad hlavou, tloukl je holí. I Brno má svého nechvalně známého „duchovního vůdce“. Jiřímu Adamovi hrozil trest až 12 let odnětí svobody za zotročení pěti žen. Zemřel však dříve, než se případ dostal před soud. Vraťme se ke čtyřem nechvalně známým kauzám, kde hrála roli sekta.

  • 1.

    Kuřimská kauza

    Děsivé mučení nebohých dětí z Kuřimi
    Autor: Blesk

    Od zřejmě nejznámějšího případu týrání dětí v historii České republiky, takzvané „kuřimské kauzy“, uběhne 7. května přesně šestnáct let. Otřesné praktiky týrání dvou chlapců začala policie vyšetřovat 7. května 2007. Ačkoliv ve vězení skončilo celkem šest lidí včetně tety a matky dvou týraných chlapců, všichni jsou už na svobodě. Chlapci jsou již dávno dospělí, první dosáhl věku 24 let, druhému je 26 let.

     

    Týrání si poprvé všiml jeden z obyvatel Kuřimi, když 7. května 2007 místo záběrů z vlastní chůvičky „chytnul“ signál kamery ze sousedního domu, na kterých byl zobrazen na zemi ležící nahý a spoutaný chlapec. Ukázalo se, že skupina šesti lidí, mezi nimiž byla i matka Klára a teta Kateřina zavírala bratry do klecí, bili je, řezali, topili a pálili cigaretovými nedopalky. 

    Zvláštní roli sehrála v kauze „Anička“. Jednalo se o Barboru Škrlovou, dospělou ženu, která se ale vydávala za dívku Aničku a s rodinou žila. Po odhalení kauzy a následném útěku do Norska změnila identitu na chlapce Adama. Podle spekulací stojí za v pozadí celé kauzy Josef Škrla, Barbora měla být ikonou sekty. Že by týrání chlapců mělo náboženské motivy, se však nakonec neprokázalo.

  • 2.

    Guru Jára

    Guru Jára
    Autor: archiv Blesk

    Za dalším, tentokrát dost bizarním případem, se vypravíme do Zlína. Zakladatel neakreditované ezoterické školy Poetrie Jaroslav Dobeš alias guru Jára znásilňoval mezi lety 2004 až 2007 své studentky, přičemž jim vyprávěl příběhy o tom, že jim pohlavní styk pomůže zbavit se „háčků“ po předchozích sexuálních partnerech.

    Akt nazval „odháčkování“. Soud však kvalifikoval tuto praktiku jako znásilnění a Dobeše i se spolupracovnicí Barborou Pláškovou odsoudil. Guru Jára už za jedno znásilnění „vyfasoval“ 5,5 roku vězení. Vrchní soud však v roce 2021 změnil kvalifikaci trestného činu a přičetl mu dalších šest.

    Podle verdiktu přivedla Plášková studentky do stavu bezbrannosti a Dobeš na nich vykonal soulož. U některých žen se poté projevila posttraumatická stresová porucha. I se svou spolupracovnicí uprchl na Filipíny, kde je však dopadli a zavřeli tamní imigrační pracovníci. Bizarní případ pronikl také do pop-kultury. O guru Járovi byl v roce 2022 natočen třídílný televizní seriál „Guru“ s Vojtěchem Kotkem v hlavní roli.

  • 3.

    Tyran ze Šumperka

    (ilustrační foto)
    Autor: Profimedia.cz

    V roce 2021 proběhla médii zpráva o muži ze Šumperka (49), který měl podle obhajoby „starosvětský způsob výchovy“. Eufemismus obhajoby však neskryje pravdu, že muž podle rozsudku minimálně pět let v době od roku 2012 do roku 2017 týral tři dívky a dva chlapce. Podle obžaloby je opakovaně napadal, tloukl je dřevěnou holí, nutil je klečet v koutě, jednu z dcer vláčel za nohy po zemi a kopl ji do přirození, děti se musely také několik hodin modlit s rukama nad hlavou, takže se nemohly řádně připravit do školy.

    Ačkoliv jsou obě dcery již dospělé, mladší chlapci zůstávají v péči otce dobrovolně. Soud proto uložil muži tříletý trest s podmíněným odkladem na dobu pěti let. Dívky si z „výchovy“ odnesly těžké deprese a posttraumatickou poruchu. Svou roli v případu sehrála také bývalá manželka obžalovaného. Podle soudu se výrazně spolupodílela na vytvoření špatné rodinné situace a rodinu navedla do sekty.

  • 4.

    Starší otrokář Adam

    Pětatřicet let budovaná modlitebna v Brně-Ivanovicích, kde pracovaly Adamem podmaněné ženy
    Autor: Ondřej Požár

    V Brně se měl zase Jiří Adam (77+) zpovídat z týrání tří žen ve své sektě. Podle obžaloby léta týral a zneužíval k otrocké práci seniorky, členky sekty, která vycházela z učení náboženského uskupení Hnutí Grálu. Adam se prohlásil za jejího vůdce. Některé z žen vstoupily do sekty před dvaceti lety. Policie uváděla, že celkem bylo týraných seniorek pět, soudní proces se ale týkal jen tří. Dvě ženy totiž sektu už dříve opustily. 

    Seniorky musely Jiřímu pomáhat na nedalekém vinohradu. Navíc je nutil pracovat i na stavbě luxusního sídla v Brně. Muž trpěl paranoidní schizofrenií. Ještě předtím, než stanul před soudem, však zemřel. V případě odsouzení mu hrozilo až dvanáct let vězení.

    Video
    Video se připravuje ...

    Kutnohorská zubařka Magdalena Š. stanula před soudem kvůli podezření z vraždy. (4. duben 2023) Daniel Šesták

    Fotogalerie
    51 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 3

Lomikel: Problém je celkem jednoduchý.
Na tak malej stát se vyskytuje příliš mnoho nebezpečných šílenců.

(03. 05. 2023 11:25)

maxpax: S tou zubařkou byla spojovaná i kauza záhadného úmrtí nějakého chlápka na koupališti Kutná hora loni v srpnu, navíc spolu prý bydleli v jednom domě. A to nějak utichlo...

(02. 05. 2023 09:42)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy