Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Masakr jehovistů v Hamburku: Policisté střelce před útokem prověřovali, zbraň mu nechali

Autor: mav, inf - 
11. března 2023
10:30

Nejhorší vražda, co severoněmecký přístav pamatuje. Na bohoslužbu svědků Jehovových vpadl ve čtvrtek jejich bývalý souvěrec a pistolí zabil šest lidí plus nenarozené dítě, než si vzal život sám. Pistoli měl legálně, byly však pochyby o jeho duševním zdraví. Jenže když ho policisté z tohoto důvodu před měsícem kontrolovali, přišel jim v pořádku.

Philipp Fusz (†35) útočil poloautomatickou pistolí Heckler & Koch P30 ráže 9 mm Luger. Na ni v prosinci získal řádné povolení sportovního střelce. Hned v lednu pak ale na policii přišel anonymní dopis, že by Fusz mohl trpět nediagnostikovanou duševní nemocí a že projevoval „obzvláštní zlost vůči všemu náboženskému“ včetně jehovistů. K nim ještě před rokem a půl patřil, ale ve zlém je opustil, jak uvedl Thomas Radszuweit ze státní bezpečnosti.

Policisté po tipu Fusze bez ohlášení navštívili 7. února, uvádí FR.de. Podle reportu s nimi spolupracoval, přesvědčil příslušníky, že není důvod k obavám. Jen dostal slovní výtku, že zbraň sice má správně v sejfu, ale jeden náboj měl mimo něj. Jak po masakru konstatoval policejní šéf Ralf Martin Meyer, podezřelý neměl záznam v trestním rejstříku a nebyl zákonný důvod, aby mu tehdy zbraň odebrali.

Federální ministryně Nancy Faeserová se chce vrátit ke svému návrhu na změnu zákona o kontrole zbraní - změny navrhla v reakci na vraždy v synagoze v Halle (2019, dva mrtví) a v barech v Hanau (2020, 11 mrtvých). Její chystaný návrh by zpřísnil vydávání povolení - o nutnost potvrzení od lékaře, a také umožnil sdílení informací mezi úřady v případě, že se držitel zbrojního průkazu přestěhuje. Sama si však není jistá, zda by i další zpřísnění konkrétně tomuto hamburskému masakru zabránilo: „V ústavním státě nemůžete vždy zabránit všemu,“ cituje ministryni web Tagesschau.

Video  Svědek zachytil řádění střelce v německém Hamburku  - Reuters
Video se připravuje ...

trintin ( 11. března 2023 10:45 )

..byly však pochyby o jeho duševním zdraví. Jenže když ho policisté z tohoto důvodu před měsícem kontrolovali, přišel jim v pořádku?? Duševní zdraví zásadně kontrolují policisté.

Zobrazit celou diskusi