Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Šílený útok v Hamburku zachytilo video: Střelec nenáviděl jehovisty, zabil i nenarozené dítě

Aktualizováno -
10. března 2023
19:45
Autor: ČTK, Mii - 
10. března 2023
12:47

Při útoku v modlitebně svědků Jehovových v severoněmeckém Hamburku zabil útočník ve čtvrtek večer sedm lidí včetně nenarozeného dítěte a nakonec spáchal sebevraždu. Dnes to na tiskové konferenci řekl hamburský senátor pro vnitřní záležitosti Andy Grote, jehož funkce odpovídá regionálnímu ministrovi vnitra. Policie dodala, že zraněno bylo osm lidí, čtyři z nich jsou ve vážném stavu. Zároveň uvedla, že zásah byl velmi rychlý, ale situace značně nepřehledná. Podle Groteho rychlý policejní zásah zabránil dalším obětem. Motivem nebyl terorismus, vyloučeny ale nejsou psychické problémy útočníka, 35letého muže z Bavorska. jménem Philipp Fus.

Svědkové Jehovovi v prohlášení uvedli, že jsou hluboce zarmouceni. „Mezi mrtvými bylo nenarozené dítě v sedmém měsíci vývoje,“ řekl Grote. Plod byl podle policie ženského pohlaví. Jeho matka útok přežila. Dalšími zabitými jsou čtyři muži a dvě ženy ve věku 33 až 60 let. Zranění utrpělo šest mužů a dvě ženy. Mezi zraněnými byl jeden občan Ugandy a jeden Ukrajiny, ostatní byli Němci.

Jako útočníka označila policie 35letého Philippa Fuse, který se do Hamburku přistěhoval z Bavorska. Od loňského prosince je veden jako držitel zbraně, konkrétně poloautomatické pistole. Ještě v únoru u něj policie v rámci namátkové kontroly zjišťovala, zda plní potřebné podmínky pro držení zbraně. Při kontrole spolupracoval a nevykazoval psychické problémy, které ale nyní vyšetřovatelé nevyloučili.

O střeleckém útoku policisté, zástupci města a prokuratura hovořili jako o činu v zuřivosti. Motiv nicméně znám není, vyloučen je ale terorismus a politické pozadí. Policie uvedla, že ke svědkům Jehovovým jako bývalý člen choval značnou nenávist. Zda si oběti vybíral náhodně, nebo cíleně, policie zatím neví, uvedla ale, že to nebyli střelcovi příbuzní.

Zásah Grote označil za velmi rychlý, ačkoli situace byla značně nepřehledná. „Hladký a rychlý zásah zabránil většímu počtu obětí,“ řekl. Na místě bylo během několika minut i zásahové komando. Před policisty se střelec uchýlil do patra, kde podle všeho spáchal sebevraždu. Z budovy policie vyvedla dvacet lidí, kteří útok přečkali bez zranění.

Policie zřídila internetový portál, kam lidé mohou ukládat fotografie a videa týkající se zločinu. Pro přeživší a jejich příbuzné zpřístupnily úřady několik krizových linek.

Útok v modlitebně ve čtvrti Alsterdorf se odehrál ve čtvrtek zhruba ve 21:00, což bylo asi dvě hodiny po začátku setkání. Na místě zasahovala speciální jednotka, budovu prohledali pyrotechnici a okolí sledoval policejní vrtulník s termokamerou. Zásah byl rozsáhlý, protože policie zpočátku nevěděla, zda byl útočník sám a zda není na útěku. Lidé v okolí tak dostávali na mobilní telefony varovné zprávy, aby se ukryli.

„Slyšeli jsme výstřely,“ řekl novinářům nejmenovaný svědek události. „Těch výstřelů bylo 12 za sebou, pak jsme viděli, jak odnášejí lidi v černých pytlích,“ dodal. Jedna z místních obyvatelek v rozhovoru s agenturou DPA vypověděla, že slyšela čtyři série střelby. Po střelbě zůstalo na místě také několik zraněných.

K události se vyjádřili i svědkové Jehovovi. „Náboženská společnost je hluboce zasažena strašlivým útokem na své věřící při bohoslužbě v sále království v Hamburku,“ uvedli svědkové Jehovovi v prohlášení na svém webu. „Hluboce soucítíme s rodinami obětí a také s traumatizovanými svědky,“ dodali.

Svědkové Jehovovi, kteří jsou křesťanským náboženským hnutím s vlastním výkladem bible, mají celosvětově kolem osmi milionů členů. V Německu se k nim podle DPA hlásí téměř 200 000 lidí.

Německo v posledních letech zažilo případy, kdy útočníci postříleli více lidí. Například v únoru 2020 při útoku pravicového extremisty v Hanau jich zemřelo devět. Všechny oběti tehdy měly migrační kořeny, stejně tak většina zraněných. Šlo o jeden z nejhorších rasistických útoků v Německu od druhé světové války.

Video  Svědek zachytil řádění střelce v německém Hamburku  - Reuters
Video se připravuje ...

Martin Stierr ( 15. března 2023 12:41 )

To je tím jak se chovají. Tím jak rozbíjejí rodiny! Vůbec se nedivím že to udělal. Obyčejní věřící za to nemohou, jsou to jen tupé ovce co následují centrálu v Americe která o všem rozhoduje.

turista.z. ( 11. března 2023 19:15 )

Logiku to sice ma, ale to by znamenalo, ze Buh nikdy nevladnul svetu, jen ćeka. A to sameho zacatku tzv. Adama a Evy.
Nezda se ti to blbe.??

Veruska18 ( 10. března 2023 14:26 )

Možná se budete divit, ale svědkové Jehovovi mi jako jediní z různých náboženství poskytli logickou odpověď na mou otázku, která mě trápila již dlouho,„Proč Bůh připouští utrpení?“. Nemohla jsem se spokojit s názorem některých církví, že milující Bůh bere např. děti rodičům, protože potřebuje další andělíčky, jak často zaznívá na některých smutečních obřadech. Pokud by Vás zajímala odpověď, je k dispozici zde:
http­s://ww­w.jw­.org/c­s/kni­hovna/­vide­a/Do­br%C3%­A1-zpr%C3%A1va-od-Boha-videa/video-proc-utrpeni/

Veruska18 ( 10. března 2023 14:14 )

Zde naleznete aktuální zprávy o této tragédii:

http­s://ww­w.jw­.org/c­s/zpra­vy/zpr­avy/­#new­sAler­ts

Zobrazit celou diskusi