Chlapců, které sbormistr znásilňoval nebo zneužíval, bylo podle verdiktu celkem 16. Skutky ve sboru páchal v letech 2002 až 2012 a jednotlivých dílčích útoků spočívajících v osahávání, masturbaci či orálním sexu byly stovky. Po letech pak v roce 2021 zneužil také svého žáka, kterého učil hře na varhany. Celá mužova trestná činnost vyšla najevo až následně a víceméně náhodou, když jeden z bývalých sboristů vypovídal na policii k jiné trestné věci.

Osahávání a masturbace

U soudu zazněly i konkrétní skutky. Obžaloba kupříkladu zmínila hru, již sbormistr nazýval kanadská muka. „Ta spočívala v lechtání poškozeného na stehnech, břiše, přičemž postupně přecházel v pomalé hlazení a osahávání slabin a rozkroku, kdy se dotýkal i přímo genitálií,“ popsala v listopadu loňského roku obžaloba.   

Na jiném chlapci se měl pokusit o anální styk. V jiném případě měl chlapec vypovědět, že si před ním vytáhl sbormistr penis, aby mu ho popsal. „Následně masturboval až do vyvrcholení, aby mu názorně ukázal, co je to erekce a spermie,“ uvedla obžaloba.

Trestné činnosti se muž dopouštěl na různých místech – přímo v budově farnosti, ve svém domě, v autě cestou ze sborové zkoušky, na soustředění sboru v Itálii, v hotelovém pokoji nebo i při cestě vozem na mše v různých kostelech. Někteří chlapci se později potýkali s depresemi či sebevražednými myšlenkami, sebepoškozováním, výčitkami svědomí, pochybnostmi o své sexuální preferenci a problémy při navazování vztahů s dívkami. Arcibiskupství pražské označilo sbormistrovo počínání za selhání jednotlivce.

Trest a léčba

Za znásilnění dítěte hrozí pět až 12 let vězení. Pražský městský soud muži uložil trest pod sazbou, protože zohlednil projevenou lítost a také to, že muž skutky kvůli své deviaci spáchal ve stavu zmenšené příčetnosti, a navíc už před dlouhou dobou.

„Hluboce lituji všech svých činů. Také lituji, že jsem odbornou pomoc nevyhledal dříve. Až díky léčbě jsem si uvědomil, jaké moje jednání zanechalo následky na mých obětech a jak bylo sobecké,“ vzkázal sbormistr prostřednictvím svého právníka. Sám byl v tu dobu dobrovolně na léčení.

Součástí trestu, který sbormistrovi loni v listopadu nepravomocně uložil soud, je i ústavní sexuologické léčení a maximální možný, tedy desetiletý, zákaz práce s dětmi. Muž se po svém zadržení ke skutkům postupně přiznal a po propuštění z vazby dobrovolně nastoupil do bohnické léčebny, kde se přes rok léčí s homosexuální pedofilií. Sám uvedl, že za spravedlivý by pro sebe pokládal trest kolem pěti až šesti let vězení.

Fotogalerie
7 fotografií