Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První rozhovor Kellnerové po smrti manžela (†56): Prozradila, komu předá rodinné impérium PPF

Autor: mav, lig - 
5. února 2024
13:23

Když 27. března 2021 při pádu vrtulníku na Aljašce zahynul nejbohatší Východoevropan Petr Kellner (†56), zaujala jeho místo. Rodina si vždy hlídala své soukromí, teď poprvé, skoro tři roky od manželova úmrtí, poskytla Renáta Kellnerová (56) rozhovor médiím. Jak vidí budoucnost bilionového impéria PPF a kdo ho má ovládnout?

„První prioritou bylo zajistit stabilitu PPF – a pak začít znovu rozvíjet podnikání. Uvědomila jsem si, že PPF je pro mě osobní záležitostí a že mým úkolem je připravit naše děti tak, aby měly možnost jednou samy převzít vedení skupiny,“ uvedla v e-mailovém rozhovoru pro byznysový magazín Bloomberg.

„Až budou připravené, předám jim s čistým svědomím hlavní odpovědnost. O budoucnost se nebojím, protože už teď se do jisté míry podílejí na řízení našich firem,“ dodala.

Stoprocentně rodinný byznys

Přeje si podnikání dlouhodobě zachovat v rodině, dokonce vyplatila menšinové akcionáře. Jak PPF informovala 1. září: „Paní Renáta Kellnerová s rodinou, tedy společně s dcerami Annou Kellnerovou, Larou Kellnerovou, Marií Kellnerovou a Petrem Kellnerem ml., odkoupili prostřednictvím jimi plně vlastněné společnosti minoritní podíly ostatních akcionářů skupiny PPF, Ladislava Bartoníčka (0,535 %) a J.-P. Duvieusarta (0,535 %), a stali se tak stoprocentními vlastníky skupiny PPF.“

Skupina teď operuje v 25 zemích a zaměstnává 61 tisíc lidí, má aktiva v hodnotě 43 miliard dolarů – v korunách bez tří miliard bilion. Jmění Renáty Kellnerové a její rodiny odhaduje Bloomberg na 11,8 miliardy dolarů (274 mld. Kč), v žebříčku nejbohatších lidí světa ji ke 4. únoru řadí na 174. místo.

Petr Kellner mladší je miliardářovým synem z prvního manželství. Rodina si vždy udržovala soukromí pro sebe, s výjimkou Anny Kellnerové (27). Ta je totiž mladou šampionkou ČR v parkurovém skákání, reprezentovala na olympijských hrách v Tokiu (2021).

Zatímco Petr Kellner hodně expandoval na východě, mj. v Rusku a Číně, pod vedením jeho manželky se půjčkový moloch Home Credit z Asie zase stahuje. Z Ruska odešla PPF kvůli invazi na Ukrajinu nedobrovolně a ztrátově; Filipíny a Indonésii Renáta Kellnerová opouští dobrovolně. „Hlavní zaměření našeho podnikání se poslední tři roky přesouvá na západ,“ uvedla pro Bloomberg.

Naopak nakupovala v Polsku (podíl na InPost, provozující zásilkové boxy) a Německu, kde PPF vstoupila do televizního impéria ProSiebenSat.1 Media. Nadále hodlá investovat ve čtyřech pilířích: finanční služby, telekomunikace, média a e-commerce; detaily si ale firma i její hlava nechávají pro sebe. Svěřila se jen, že netlačí na rychlé zisky: „Krátkodobá návratnost není primárním měřítkem, když posuzujeme investiční příležitost, můžeme být trpěliví,“ sdělila Bloombergu nejbohatší Češka.

Video  Extrémní sport, který stál miliardáře Petra Kellnera život  - Videohub
Video se připravuje ...