Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spory o sestřelený iljušin: Rusové tvrdí, že je Ukrajina o vydání těl zajatců nepožádala

Autor: ČTK, jmr, swp - 
2. února 2024
16:27

Rusko odmítlo ukrajinské žádosti o vydání těl válečných zajatců, kteří podle ruského tvrzení zahynuli na palubě transportního letadla Il-76 ruského vojenského letectva, sestřeleného podle Moskvy ukrajinskými silami, uvedla dnes agentura AP s odvoláním na mluvčího ukrajinské vojenské rozvědky HUR. Mluvčí Kremlu dnes ale naopak uvedl, že Rusko žádnou ukrajinskou žádost vydání těl zajatců zabitých v troskách Il-76 vůbec nedostalo.

„Ukrajina žádala a nadále žádá o předání těl. Až dosud ruská strana na to nepřistoupila. Proto zůstává aktuální požadavek našeho státu na nestranné mezinárodní vyšetřování nejen okolností pádu letounu Il-76, ale i toho, co vlastně bylo uvnitř - zda lidé, anebo munice a kdo tam kromě posádky byl,“ prohlásil mluvčí rozvědky Andrij Jusov v ukrajinské televizi.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov podle listu Kommersant v odpovědi na otázku, zda je Rusko ochotno předat těla zabitých zajatců Ukrajině, prohlásil, že „momentálně je tato otázka zcela v kompetenci vyšetřovatelů“. Současně prohlásil, že Rusko až dosud v tomto směru neobdrželo žádnou žádost z ukrajinské strany. Peskov také řekl, že až dosud nikdo ve světě nereagoval na výzvy prezidenta Vladimira Putina k mezinárodnímu vyšetřování.

Rusko tvrdí, že na palubě letounu, který se zřítil 24. ledna u Belgorodu nedaleko od hranic s Ukrajinou, bylo 65 ukrajinských vojáků, kteří ten den měli být vyměněni za zajaté Rusy. Výměna se nakonec uskutečnila o týden později, kdy se do vlasti podle prezidenta Volodymyra Zelenského vrátilo 207 Ukrajinců a Ukrajinek, zatímco ruské ministerstvo obrany informovalo o předání 198 ruských vojáků.

12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

12:14
Dnes

„Aktuálně neexistují žádné předpoklady pro jednání, protože všichni dobře znají stanovisko Ukrajiny neakceptovat jakékoliv rozhovory. Proto speciální vojenská operace pokračuje,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Připomněl, že Rusové a Ukrajinci při jednáních v Istanbulu už před dvěma lety dohodli mírovou smlouvu. Dokument byl podle něj fakticky parafován, ale Kyjev odmítl smlouvu dotáhnout do konce kvůli „přímému nátlaku Londýna“.

Mluvčí Kremlu dal před dvěma týdny najevo, že případná jednání o míru s Ukrajinou by musela přihlížet k tomu, že Rusko za této války připojilo ke svému území další čtyři ukrajinské oblasti, po poloostrově Krym anektovaném už před deseti lety. I tehdy mluvčí ruského prezidenta před novináři připustil, že necítí žádnou ochotu Kyjeva jednat s Moskvou.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

Zobrazit celý online

Ruský prezident Vladimir Putin prohlásil, že Il-76 sestřelily ukrajinské síly americkými raketami Patriot. Kyjev nepotvrdil, ani nepopřel sestřelení letounu a upozornil, že Rusko dosud nepředložilo žádné důkazy o tom, co či koho stroj přepravoval. Na místo dopadu stroje navíc nevpustilo ani zástupce OSN. V ukrajinských médiích se dříve objevilo, že letoun přepravoval rakety S-300, kterými Rusko z okolí Belgorodu ostřeluje Charkov. Prezident Zelenskyj vyzval k mezinárodnímu vyšetřování.

Video  Ukrajinci ukázali, jak potopili ruský raketový člun na Krymu.  - Ukrajinská vojenská rozvědka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa