Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nechutná diplomatická hra: Ruský velvyslanec zůstává v Praze!

Aktualizováno -
2. února 2024
17:02
Autor: Tomáš Belica - 
2. února 2024
13:20

Navenek mezi Prahou a Moskvou zuří nelítostná diplomatická válka, pod pokličkou se však uzavírají prapodivné pakty. Třeba takové, jak letitého ruského velvyslance Alexandra Zmejevského (66) dál udržet v Česku…

Zhruba za necelý měsíc to bude již 8 let, co Zmejevskij předal tehdejšímu prezidentu Miloši Zemanovi (79) pověřovací listiny a ujal se vedení ruské ambasády v Praze. Jeho mise měla skončit ke konci minulého měsíce. „Ministerstvo zahraničí si lámalo hlavu s tím, zda mu prodlouží vízum, o což Rusové žádali. Co vím, tak Zmejevskij tu chce zůstat,“ sdělil Blesku zdroj obeznámený s děním kolem ambasády. A rezort Jana Lipavského (38, Piráti) evidentně přání Moskvy vyslyšel.

Moskva rozhodne

Mluvčí ministerstva zahraničí dodal, že podobné případy diplomacie nechává bez komentáře. „K vízům pro velvyslance se nikdy nevyjadřujeme,“ sdělil Blesku  Daniel Drake. Další zdroj z diplomatického prostředí prozradil, k jaké dohodě mezi oběma zeměmi došlo. „Jeho (Zmejevského) pověřovací listiny jsou platné do doby, než ho stáhnou či vymění Rusové. Stejný stav platí i opačně jen s tím rozdílem, že (český velvyslanec Vítězslav) Pivoňka není v Moskvě,“ potvrdil Blesku.

Vedením české ambasády v Ruské federaci je místo velvyslance Pivoňky dlouhodobě pověřen zástupce Jiří Čistecký a vrcholní čeští politici si dodnes lámou hlavu, zda tento stav zachovat, nebo do Ruska, sankcionového za napadení Ukrajiny před téměř dvěma lety, vyslat nového ambasadora. Ten by však musel prezidentu Vladimiru Putinovi (71) osobně předat pověřovací listiny, což by z diplomatického hlediska bylo nanejvýš ošemetné. Kreml by si totiž – ať už s jakýmkoliv nominantem Prahy na tento post – mohl zahrávat jako kočka s myší.

A Zmejevskij? Ten si může gratulovat k prodloužení pobytu v bezpečné a demokratické zemi – ostatně ani jeho případné vyhoštění nebylo na pořadu dne. Šéfdiplomat Lipavský totiž zastává názor, že je potřeba zachovat alespoň minimální komunikační kanál s Moskvou.

Video  Česko zmrazí ruský státní majetek, oznámil Lipavský. Netýká se to ambasády  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Pratteln ( 23. března 2024 11:59 )

👎 👎 👎

RASPUTIN ( 3. února 2024 08:25 )

Proč bych se stěhoval, já počkám doma. 🙂

Uživatel_5650027 ( 3. února 2024 02:17 )

Na genetický původ jsme mišmaš, jazykový? Toť otázka ještě v roce 1848 se má území Rakouska, hovoří německy... resp. rakouskou němčinou! Obrozenci, puristi... rozpad mocnářství...krásná čeština v předválečné republice ve filmech..jazyk se kultivoval! Oldřich Nový by neřekl:" Hele vole, nebo kámo holce" Za socialismu rusismy, po 1989 amerikanismy!,Pan Baťa při návštěvě hovořil krásnou češtinou, ačkoli byl "Weltman", Lendl česky téměř nehovořil..nevážime si češtiny! ",Tak mi kólni, já ti send jú bríf a co je on air nebo on hold! Btw je to ok! See U in meeting rům!"👏🥳

Melberi ( 2. února 2024 23:20 )

Rusko je teroristický stát a není bratrem žádného Čecha. Odstěhovat se do Ruska můžete kdykoliv.

Uživatel_5701369 ( 2. února 2024 22:08 )

No záleží, zda vezmeme jako měřítko jazykový původ nebo genetický původ.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa