Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin přiznal příjmy, nemovitosti i auta: Vydělal majlant! A kolik uspořil za posledních 6 let?

Autor: ČTK - 
30. ledna 2024
16:29

Vladimir Putin se v březnových volbách popáté uchází o zvolení do čela státu a experti pokládají jeho zvolení za jisté. V přiznání ruského prezidenta figurují vydělané desítky milionů, nemovitosti i auta. Co všechno válečný agresor přiznal?

Ruský prezident Vladimir Putin za šest let vydělal téměř 68 milionů rublů (asi 17,4 milionů Kč). Tato částka zahrnuje plat hlavy státu, vojenskou penzi, příjem z vkladů v bankách a cenných papírů a také z prodeje pozemku v okolí Moskvy, upozornil dnes ruský list Kommersant s odvoláním na majetkové prohlášení, zveřejněné ústřední volební komisí. Vojenskou penzi získal jako bývalý důstojník sovětské tajné policie KGB.

V Putinově majetku - podobně jako před volbami v roce 2018 - figuruje byt o rozloze 77 metrů čtverečních v Petrohradu. K dispozici má také byt v Moskvě o rozloze 154 metrů čtverečních a parkovací stání v Petrohradu. Z aut nadále vlastní dvě sovětské Volhy a terénní vůz Niva.

Za šest let klesl počet Putinových bankovních účtů ze 13 na deset, ale suma úspor vzrostla během této doby zhruba čtyřnásobně z 13,8 milionu na 54,4 milionu rublů. Za posledních 12 let se Putinovy úspory zvětšily skoro desetinásobně. V roce 2012 Putin přiznal 5,7 milionu rublů na svých účtech, poznamenal server Meduza.

„Výše úspor kandidáta odpovídá jeho příjmům. Musíte vzít v potaz, že funkce prezidenta znamená, že se o vás stará stát, což umožňuje odkládat si peníze,“ vysvětlila Kommersantu mluvčí Putinova volebního štábu Alexandra Suvorovová.

Rituál každoročního předkládání majetkových přiznání zavedl v Rusku jako protikorupční opatření Dmitrij Medveděv v době, kdy Putina vystřídal v letech 2008 až 2012 na jedno volební období v Kremlu, protože ústava nedovolovala zastávat nejvyšší funkci více než dvakrát po sobě.

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu Putin zakázal majetková přiznání úředníků zveřejňovat, což u expertů vyvolalo obavy, že beztak slabá veřejná kontrola státní moci ještě více zeslábne.

Jeho majetek je daleko rozsáhlejší?

Putin má kromě mzdy k dispozici tučné reprezentační fondy, rozsáhlé kremelské zázemí a několik venkovských rezidencí.

V médiích se navíc čas od času objevují spekulace, že jeho majetek je ve skutečnosti daleko rozsáhlejší, než oficiálně přiznává.

Uvězněný opoziční vůdce Alexej Navalnyj tvrdí, že jmění nejvlivnějších ruských politiků je zapsáno na cizí osoby, aby zůstalo skryto zrakům veřejnosti.

Příjmy Zelenského a jeho rodiny klesají

Před pár dny zveřejnil v rámci protikorupční kampaně své majetkové přiznání i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle webu ukrajinské prezidentské kanceláře příjmy Zelenského a jeho rodiny od roku 2020 klesají.

V roce 2020 činily celkové příjmy zhruba 12 milionů hřiven (7,2 milionu korun) a o rok později 11 milionů hřiven (6,6 milionu korun), z nichž podstatnou část tvořil výnos z prodeje ukrajinských státních dluhopisů.

V roce 2022, kdy na Ukrajině začala ruská invaze, příjmy Zelenského a jeho rodiny klesly na 3,7 milionu hřiven (2,2 milionu korun). Pokles byl podle prezidentské kanceláře způsobený vypovězením některých nájemních smluv kvůli začátku války.

Video  Profil válečného agresora: Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

Uživatel_5347357 ( 31. ledna 2024 09:28 )

Lidi, vy jste se už opravdu zbláznili a plkáte tady nesmysly. Pokud uvedená částka souhlasí, pak to znamená, že si Putin vydělal za 1 rok necelé 3 mil Kč, což kdejaký náš poslanec nebo senátor, o prezidentovi se ani nezmiňuji, vydělá také. A při tom Putin stojí na čele největší země světa, na rozdíl od našich tajtrdlíků. A pokud vlastní to, co udává, pak to žádný boháč není. Ano, může to být zcela jinak, má okolo sebe další, kteří jeho majetek mohou krýt, ale to je u nás víc jak běžné. A když si pak člověk přečte zprávu o majetku Zelenského, jak mu příjmy padají, pak se musí popadat za břicho smíchy. Být na čele pravděpodobně nejzkorumpovanější země na světě, to o něčem svědčí. Zde bychom těmto údajům měli věřit? Pokud ano, pak věřme i těm o Putinovi.

Uživatel_5631553 ( 31. ledna 2024 09:18 )

Putin si dělá co chce, je ještě horší jak Stalin ! ! ! 👎 👎 👎

stellastella ( 30. ledna 2024 19:50 )

Vezme si vse s sebou

verka1 ( 30. ledna 2024 19:13 )

Přiznal 😁🚭

Zobrazit celou diskusi