Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Protesty proti mobilizaci: Manželky ruských vojáků znepříjemní Putinovi znovuzvolení

Autor: Sever Realii, mav, swp - 
30. ledna 2024
05:00

V polovině března pořádá Ruská federace prezidentské volby. Nikdo nepochybuje, že zvítězí Vladimir Putin a stane se prezidentem už popáté – není však jasné, jak hladce mu to projde. Navzdory všemožnému potlačování a cenzuře pokračují protesty proti invazi na Ukrajinu. Aktivní jsou nyní manželky a rodiny mobilizovaných vojáků, píše server Sever Realii. Stěžují si, že armáda slibovala docela něco jiného než roční nasazení na frontě a jatka v „masomlejnku“.

Ženy v bílých šátcích 6. ledna vyšly k věčným plamenům – památníkům obětí válek – ve 14 městech po celém Rusku. A pokračují každou sobotu. V Petrohradu jich 20. ledna přišlo na třicet, některé s dětmi. „Ženy za život: 15 měsíců bez opušťáku. Bez rodin,“ hlásaly některé z transparentů. Organizují se na sociální síti Telegram. Akce to byla malá, krátká, nakonec k věčnému ohni na Martových polích položily účastnice květiny a stužku s nápisem „Je čas přivézt mobilizované vojáky domů“.

Anastasija se proklíná, že byla na podzim 2022 při mobilizaci zmatená a nestihla vyzvednout potřebná osvědčení, aby jí neodvedli manžela. Anastasija trpí epilepsií a je invalidou druhého stupně, dospělý syn má myastenii gravis a invaliditu 3. stupně. Mobilizace je ponechala bez opatrovníka, pomáhá akorát nezletilá dcera.

Zároveň její muž netušil, do čeho jde – o nasazení na Ukrajině se nemluvilo, to se mělo týkat dobrovolníků, kteří sami podepsali smlouvu, potažmo žoldáků; odvedencům slibovali bezpečné posty. „Teď je z mého manžela dělostřelec,“ popsala Anastasija reportérovi Severu Realii. „Ze včerejších kuchařů se mohli stát dělostřelci nebo šturmovici,“ vysvětluje běžnou praxi.  

Místo týlu na frontě

Šturmovikem – úderníkem, který má jít přímo na zteč – se stal i Alexandr (25) z Moskevské oblasti, třebaže základní vojenskou službu absolvoval ve specializaci řidič u ženistů. „Doma v hospodářství se ani nemohl dívat, jak se seká hlava slepici. A teď má zabíjet lidi?“ tápe matka.

Proti jeho mobilizaci se předloni nestavěla. „Tak na tři, maximálně šest měsíců,“ slibovaly úřady. A také to, že bude akorát v týlu hlídat sklad. První dva měsíce byl na cvičení v Bělorusku, pak v Kursku. A tam skutečně cvičili, říká Jevgenija, ale prakticky je nekrmili: Po celou dobu pro ně příbuzní sháněli humanitární pomoc. Když se se synem po dvou měsících směla setkat, viděla, že - stejně jako ostatní vojáci - zhubl o deset kilo.

„Nyní jsem obdržela odpověď na hromadný dopis, ve kterém se kromě jiných problémů zmiňuje i absence dovolené po dobu 15 měsíců. V odpovědi se píše, že dochází k porušování dovolené, ale co to znamená a jak se bude problém řešit, není jasné," říká Jevgenija.

Místo dovolené Alexandra, aspoň načas, uvolnilo zranění. Měl velké štěstí – střepina mu letěla na krk, ale zachránila ho výstroj, kterou pořídili za své, takže z toho byla jen modřina plus utržený malíček. „Snažil se při mluvení držet, ale jakmile se uvolnil a začal gestikulovat, začaly se mu velmi třást ruce,“ vzpomíná Jevgenija, jak ho viděla ve špitále. „Neříká mi, jak špatné to tam bylo, ale nechce se tam vrátit, protože z míst, kde bojuje, nikdo nevyvázne živý. Jeho spolubojovníci jsou na tom taky hrozně," říká Jevgenija.

Na krátké protestní akce chodí hrstky jim podobných, na internetu však věc sledují a řeší desetitisíce lidí. Telegramový kanál Cesta domů, který setkání u věčných plamenů svolává, sleduje skoro 40 tisíc uživatelů. „Je to skupina bez vůdců,“ popisuje jedna z žen. „Jsme tam různí lidé – aktivní i pasivní. Všechno se rozhoduje společně. Někdy se pohádáme, někdy si nadáváme, však nemáme nervy ze železa,“ přiznává.

Komunita se snaží oslovovat další zejména ženy – ale ne každá na jejich argumenty slyší. „Některé z této situace těží, protože zatímco jejich příbuzní jsou na frontě, jim chodí peníze na účet a mohou si dovolit koupit auto, nechat si udělat botox a jet k moři,“ říká Anastasija. „Jsou i matky, které říkají, že jejich syn tam má být, protože musí bránit vlast. I mezi těmi starými ženami, které potřebují péči a pomoc, stále některé z nich mluví o nějaké obraně,“ nechápe Jevgenija. „Možná by i díky své nemohoucnosti mohla dostat svého syna ze zákopu, aby se o ni staral, ale ona je přesvědčená, že by měl být na frontě."

Ženy hledaly zastání třeba i u politiků. Marně. Nepomohla ani velká petice. Anastasija vzpomíná, jak se ženy ptaly jednoho z poslanců, proč jeho potomek není na „speciální operaci“. „Odpověděl, že jeho syn má cukrovku. Byla s námi žena, jejíž manžel je diabetik, a na frontě je. Co nám mohl říct? Jen sklopil oči,“ vzpomíná Anastasia. „Poslanec Milonov nám začal vyprávět o roce 1941 a provinile si mnul čepici. Že prý bychom měly být hrdé na své muže a čekat na ně.“

V jednom politikovi teď však jistou naději vidí. Bývalý poslanec Boris Naděždin se otevřeně začal stavět proti válce, ba kritizovat přímo Vladimira Putina – a hodlá se mu postavit ve volbách. K účasti potřebuje podpisy 100 tisíc voličů – a tento sběr místy vypadal jako manifestace proti válce, stály se dlouhé fronty. „Jsem proti politice, která se nyní prosazuje. Jsem proti válce a Naděždin je jediný prezidentský kandidát, který má protiválečný postoj. Volby jako takové jsou k ničemu a je nepravděpodobné, že by se něco změnilo. Ale přišla jsem alespoň ukázat, že ne všichni v naší zemi smýšlejí stejně," říká Alla, zdravotnice z Petrohradu, pro Sever Realii. V Petrohradě skupina Cesta domů 13. ledna vynechala pravidelnou manifestaci a místo toho se ženy sešly na Naděždinově předvolební akci.

Ráno 23. ledna politikova centrála oznámila, že v celé zemi byl shromážděn potřebný počet podpisů, nominaci podpořilo 101 607 lidí. Sběr však bude pokračovat, neboť některé z nich, jak ukazuje praxe, Ústřední volební komise odmítne.

15:09
Dnes

Těla dvou utonulých mužů našla v řece Tise sobotu večer hlídka ukrajinských pohraničníků. Vzhledem k vysokým peřejím a silnému proudu se těla podařilo vytáhnout z vody až dnes ráno. Úřady se nyní snaží zjistit totožnost utonulých.

Tisa tvoří částečně hranici Ukrajiny s Rumunskem, Maďarskem a Slovenskem. Přes řeku se podle médií snaží dostat muži obávající se povolání do války proti Rusku. Po invazi ruských vojsk ukrajinské úřady zakázaly mužům od 18 do 60 let cestovat do zahraničí.

Od vypuknutí války jen na úseku, který střeží pohraniční jednotka z Mukačeva, našli těla už 24 mužů, kteří se pokoušeli řeku překročit, uvedl ukrajinský list. Ačkoliv momentálně stav vody v řece klesl, pokoušet se ji přeplavat je mimořádně nebezpečné, a to zejména v noci, kdy plavec může narazit do ostrých kamenů či zbytků stromů, nemluvě o prudkém proudu a nízké teplotě vody, varují pohraničníci.

14:13
Dnes

Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana se zatím k ruskému tvrzení nevyjádřila, uvedl server BBC News na svém ruskojazyčném webu.

Novobachmjutivka leží severozápadně od města Avdijivka, odkud ruské invazní síly vytlačily ukrajinské obránce po měsících bojů letos v únoru.

13:22
Dnes

„Polovina německých tanků, které zaútočily na Polsko v roce 1939, byla ve skutečnosti česká. Tedy - jestli Putin získá Ukrajinu, bude silnější. A tehdy budeme mít větší problém,“ varoval Sikorski před možným ruským ovládnutím ukrajinských průmyslových a vojenských kapacit. „Je lepší zastavit Putina na Ukrajině, 500 či 700 kilometrů na východ odtud,“ odpověděl na otázku, zda by mělo smysl poslat na Ukrajinu pozemní vojska.

Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský se sešel se svým polským protějškem Radoslawem Sikorskim, 20. března 2024, Praha.
Zobrazit celý online

Rétorika komunity Cesta domů se v posledních měsících výrazně změnila. Zpočátku manželky mobilizovaných zdůrazňovaly, že nejsou proti válce, pouze žádají, aby se jejich muži vrátili a nastoupili zase jiní. Dnes už se zasazují o ukončení války.

„Není třeba věřit pohádkám z televizní obrazovky. Všichni se už dávno přesvědčili, že neodpovídají realitě,“ vyzývá kanál širokou veřejnost, všechny, kteří „necítí nadšení z vojenských akcí“.

Ačkoli ruská vláda nezveřejňuje údaje o počtu obětí války, novináři z Mediazony a BBC uvedli, že k 19. lednu identifikovali nejméně 42 284 zabitých ruských vojáků - z nich 5 089 mobilizovaných a 7 810 vězňů, kterým za nasazení na Ukrajině slíbili svobodu. Jde o ověřená jména každého z nich, tedy nikoli o celkovou statistiku. Západní zpravodajské agentury odhadují, že od začátku plnohodnotné invaze bylo zabito nebo zraněno více než 300 000 ruských vojáků, generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny k 24. lednu hovořil o 378 660 lidských ztrátách.

Že by něco změnily blížící se volby, ženy nemyslí. „Prezident bude znovu zvolen, protože nemáme poctivé volby,“ řekla jedna z účastnic protestu v Petrohradě pro Sever Realii. „Války končí mírovými rozhovory. Z každé války mají prospěch jen bohatí, zatímco obyčejní lidé zahalení do vlajek plní hřbitovy.“

Video  Putin navštívil mobilizované vojáky a zastřílel si s nimi  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa