Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skutečný soupeř, nebo užitečný idiot? Kdo je Boris Naděždin, který chce porazit Putina

Autor: Martin Valeš, swp - 
2. února 2024
05:00

Prezidentské volby v Rusku jsou už dávno především divadlem, snad nikdo neočekává, že by dopadly jinak než drtivým vítězstvím Vladimira Putina. Ostatně si režim pečlivě vybírá, koho do klání pustí, spíš než rivalové to bývají sparing partneři, kteří mají Putinovi nahrávat na smeče. S tvrdou kritikou Vladimira Putina a bojů na Ukrajině se však do voleb přihlásil exposlanec Boris Naděždin, Rusové v mnoha městech a oblastech stáli i dlouhé fronty, aby mu svými podpisy umožnili kandidovat. Považují ho za skutečného soupeře? Není i on pro Kreml užitečným idiotem?

„Nechápu, proč ještě nejsem zatčen,“ prohlásil Naděždin v rozhovoru pro CNN minulý týden. Možná proto, že sice odsuzuje Putina a jeho politiku, včetně situace na Ukrajině, dbá ale, aby neporušil zákony o diskreditaci ozbrojených sil, šíření lživých informací a podobně. Takže nepoužívá slovo válka, nýbrž označení „speciální vojenská operace“ na Ukrajině, když ji kritizuje coby „fatální chybu“.

„Do voleb jdu jako principiální odpůrce politiky současného prezidenta,“ hlásí na webu své kampaně. „Putin vidí svět z minulosti a táhne Rusko do minulosti. Rusko potřebuje budoucnost – budoucnost země, ke které budou lidé vzhlížet a chtít se do ní vrátit nebo se do ní přestěhovat, svobodné a vzdělané lidi.“

Kreml filtruje kandidáty

„Ač se objevily zprávy o zastrašování dobrovolníků policií a Naděždinovy webové stránky se staly terčem útoků hackerů, jeho kampaň se víceméně mohla rozjet a nabalovat,“ uvedl server Politico.

Může to být strategický kalkul. „Kreml do prezidentského boxerského ringu zval takzvané kandidáty-spoilery, aby je Putin mohl velkolepě srážet k zemi,“ shrnuje dřívější volební roky Politico. Skuteční oponenti většinou volební šanci nedostanou – tak jako třeba Alexej Navalnyj, jemuž v kandidatuře zabránil rozsudek o údajné korupci. Proti Putinovi tehdy kandidovala moderátorka Xenija Sobčaková, dcera jeho dávného spojence; Navalnyj ji označil za „ideální karikaturu liberála“ a Rádio Svoboda hovořilo o spekulacích o její kandidatuře s podporou, ne-li rovnou z iniciativy Kremlu. 

Právě Naděždin by také mohl být takovým soupeřem-nesoupeřem, spoilerem, sparing partnerem. Býval poslancem (1999-2003), za prvního mandátu Vladimira Putina). S vysokými potentáty Kremlu si tyká. „Jezdívali jsme spolu rybařit, pili spolu čaj, víte, jak to myslím…“ uvedl pro Politico. I s nynějším prezidentem býval prý dřív zadobře. „Putina znám z 90. let velmi dobře. Byl to normální ruský byrokrat a já byl normální ruský byrokrat,“ řekl pak pro CNN. Blíž měl k Sergeji Kirijenkovi, který byl krátce roku 1998 premiérem, nyní má veliký vliv coby první náměstek šéfa Putinova štábu – The Moscow Times jej označily za „šedého kardinála“, Putinovu pravou ruku. 

Tyto kontakty jsou podle Nadeždina minulostí. „Mají mé číslo, ale na čaj mě nezvou,“ vyjádřil se. Prý se s vládní klikou rozkmotřil roku 2003, když se Kreml rozhodl zatknout ropného oligarchu a politika Michaila Chodorkovského. „Od té doby jsem v opozici,“ ujišťuje Naděždin.

Podpora Navalného, Chodorkovského

Stejně tak ovšem vylučuje kontakt se sesazeným oligarchou Chodorkovským, který z ciziny využívá své jmění na podporu Putinových kritiků a oponentů – a který výslovně podpořil i Naděždina. K témuž vyzval i všechny, kdo jsou proti válce, byť by nebyl zrovna jejich favoritem. „V roce 2013 jsem tímto způsobem vyzýval lidi, aby volili Alexeje Navalného. Věděl jsem, že nevyhraje, ale byla to příležitost hlasitě deklarovat svůj postoj proti zkorumpované vládě a pro změnu,“ napsal Chodorkovskij na Telegramu. „Nyní tato moc ve snaze zachovat si svá privilegia přivedla zemi k bratrovražedné válce, ke smrti statisíců lidí, ke zničení desítek vesnic a měst. Podepsat se pro Naděždina je vyjádřením proti nesmyslnému vraždění, proti zpustlým starým gardám u moci a za změnu!“ Tým zmiňovaného Navalného, nadlouho vězněného, se rovněž vyslovil pro Naděždina.

Ve stále silněji neliberálním Rusku se Boris Naděždin prezentuje coby liberál. Je častým účastníkem televizních debat, kde je vždy potřeba jakýsi názorový oponent, kterého ostatní prorežimní hosté mohou stírat. „Liberální fackovací panák do počtu“, označuje to Politico. Nesehraje tedy stejnou roli v prezidentských volbách?

I lidé, kteří přišli dát Naděždinovi svůj podpis či ho plánují volit, počítají s tím, že by se z něj přece jen mohl vyklubat kremelský komplic. „Jsem připraven i na to, že kandidátem bude, jak se u nás říká, představitel jedné z kremelských věží. Pro mě je nejdůležitější, aby se vojenské akce zastavily, a každý hlas, který to podpoří, bude platný,“ uvedl pro CNN Ivan, který stál frontu, aby mu podpisem pomohl ke kandidatuře.

Stejně tak jsou smířeni s možností, že komise Naděždina vyřadí. Těžko věřit, že by snad mohl zvítězit. Ale už samotné fronty u podpisových míst jsou pro ně důležitým sdělením, legální formou protestu proti válce na Ukrajině. „Myslím, že lidé by měli vidět, že chceme ukázat naši pozici. Že vůbec existujeme,“ komentovala pro CNN Elena v Moskvě. „Ti, kdo stáli ve frontě na podporu Naděždina, nezapomenou na ten pocit,“ vylíčil dobrovolník ze Saratova pro Politico. „Ta energie nikam nezmizí.“

„Je rozhodně pro Kreml příhodné, když jsou v klání pohodlní, přijatelní kandidáti. Myslím, že Naděždin spadá do kategorie přijatelných kandidátů – ale jen dokud nenasbírá přes 5 % hlasů,“ soudí ruský politolog Dmitrij Oreškin. „Ideálně by Putin měl obdržet kolem 80 % a druhé místo by mělo připadnout Leonidu Sluckému.“ Sluckij je šéfem Liberální demokratické strany Ruska (ideologicky však nacionalistické) a neprezentuje se jako Putinův odpůrce.

Ovšem potenciál liberální, skutečné opozice je větší. „Dvacet až pětadvacet procent populace nepodporuje Putina,“ analyzuje pro Deutsche Welle Oreškin. „Problém je, že nechodí k volbám. Když nedojde ke komplikacím – a to bezpochyby dojde – mohl by Naděždin získat 10-15 % hlasů.“ Už to je však vzhledem k okolnostem dost na to, aby to zkazilo Putinovu snahu udělat z voleb demonstraci toho, jak za ním pevně stojí celý národ. Na tahu je teď volební komise; Kreml ale dokáže zařídit i jiné cesty, jak nepohodlného kandidáta diskvalifikovat. Když se to stane, má Naděždin „plán B“ - vyzve stoupence po celé zemi k organizování legálních protestů.

Video  Řehka: U války s Ruskem bychom byli od první vteřiny.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi