Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Posvětí Maďarsko vstup Švédska do NATO? Premiér Kristersson se potká s Orbánem

Autor: ČTK - 
31. ledna 2024
10:43

Švédský premiér Ulf Kristersson dnes uvedl, že se ve čtvrtek sejde v Bruselu se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem k jednání o žádosti Stockholmu o vstup do Severoatlantické aliance. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž ale čas oficiální schůzky nebyl stanoven. Maďarsko je jedinou zemí, která doposud žádost Švédska o členství v NATO neratifikovala.

„Sejdeme se tam (v Bruselu) a budeme mít možnost popovídat si, než začne zasedání (Evropské rady),“ řekl Kristersson novinářům.

Švédský vstup do NATO vyžaduje souhlas všech 31 členských států. Dlouho bylo za největší překážku v procesu pokládáno Turecko, které vstup Švédska do aliance blokovalo zejména kvůli výhradám vůči tomu, jak Stockholm postupuje proti organizacím, jež Ankara považuje za teroristické. Turecký parlament ale připojení Švédska k NATO odsouhlasil minulý týden a jeho rozhodnutí následně stvrdil svým podpisem prezident Recep Tayyip Erdogan.

Maďarský parlament aktuálně nezasedá a jeho předseda László Kövér z vládní pravicové strany Fidesz minulý týden prohlásil, že ratifikace vstupu Švédska do NATO není naléhavou záležitostí. Opoziční Maďarská socialistická strana předložila návrh na svolání mimořádné schůze parlamentu, kde by zákonodárci o členství Švédska v NATO hlasovali.

Orbán, který má přátelské vztahy s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, minulou středu na sociální síti X po telefonátu se šéfem Severoatlantické aliance Jensem Stoltenbergem ujistil, že Maďarsko vstup Švédska do NATO podporuje a že poslance vyzve ke schválení švédského vstupu při nejbližší příležitosti.

Švédsko podalo žádost o vstup do aliance společně s Finskem v květnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Finsko se stalo členem NATO na začátku loňského dubna.

 

Zobrazit celou diskusi