Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Putinova předvolební cesta do Kaliningradu. Provázelo ji osm letounů NATO, tvrdí Rusové

Autor: ČTK, jmr, swp - 
25. ledna 2024
19:55

Ruské letadlo s prezidentem Vladimirem Putinem na palubě při dnešním letu do Kaliningradu, nejzápadnější výspy Ruska, provázelo osm letounů Severoatlantické aliance, píše ruský server Vojennoje obozrenije, známý také jako topwar.ru. Putin navštěvuje ruské regiony před březnovými prezidentskými volbami.

„Naši bývalí západní partneři zorganizovali důstojný doprovod letadla s ruským prezidentem na palubě. Podle údajů servisu Flightradar24 se schůzky s ruským vůdcem zúčastnilo hned osm letadel NATO z několika zemí,“ napsal server.

Jednalo se podle něj o letadlo radioelektronického průzkumu Beech 350 King Air ALSR francouzského letectva, britský strategický výzvědný letoun Boeing RC-135W Rivet Joint, letadlo včasné výstrahy a řízení NATO Boeing E-3A Sentry, dvě německé stíhačky Eurofighter Typhoon, švédský letoun včasné výstrahy a řízení Saab S100D Argus, švédský letoun radiotechnického průzkumu Gulfstream IV S102B Korpen, a dokonce tankovací letoun NATO Airbus A330-243MRTT.

Švédsko přinejmenším formálně ještě není členem NATO, protože Maďarsko jako poslední z aliančních zemí dosud jeho vstup neschválilo. V úterý souhlasil s členstvím Švédska v NATO turecký parlament. Ratifikaci musí ještě formálně stvrdit svým podpisem prezident Recep Tayyip Erdogan.

Ruský server uvedl, že Putinova návštěva Kaliningradu, načasovaná na ruský den studentstva, je v mnohém symbolická. Připomněl například, že poté, co Putin předloni zahájil válku proti Ukrajině, Západ přerušil prakticky veškeré vztahy s Ruskem, a mimo jiné uzavřel nebe pro ruská letadla. Kaliningradská oblast se tak fakticky ocitla „v nepřátelském obklíčení“. V létě 2022 se litevské úřady několikrát pokusily omezit tranzit po železnici do ruské oblasti pod záminkou, že vlaky přepravují zboží, na které se vztahují sankce. Vilnius sice musel nakonec fakticky kapitulovat, ale není zaručeno, že se o blokádu znovu nepokusí.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online
Putinova návštěva v Kaliningradu se navíc odehrála v době, kdy v Evropě začalo nejrozsáhlejší cvičení NATO od studené války. Aliance se netají tím, že hlavním cílem je nacvičit hypotetické odražení ruského útoku na jednu z evropských členských zemí. Manévry se mají konat i v Polsku a Litvě, které sousedí s Kaliningradskou oblastí, a také na Baltu a v Severním moří, napsalo Vojennoje obozrenije.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov zdůraznil, že Moskva nežádala svolení Litvy pro přímý let ruského prezidenta, ale podnikla veškerá nezbytná opatření pro zajištění bezpečnosti hlavy ruského státu. Putinův letoun letěl nad neutrálními vodami a bezpečně přistál na letišti v Kaliningradu, napsal server a připomněl, že Kreml při dřívějším ohlášení Putinovy návštěvy v Kaliningradu zdůraznil, že nejde o žádný signál vůči NATO, ale obyčejnou pracovní cestu do jednoho z ruských regionů.

Video  Ramzan Kadyrov u Vladimira Putina - video publikované 28. 9. 2023.  - VK R. Kadyrova
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa