Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Erdogan odsouhlasil vstup Švédska do NATO. Dostane za to bojové letouny?

Aktualizováno -
25. ledna 2024
21:22
Autor: ČTK, jmr - 
25. ledna 2024
21:04

Turecko oficiálně schválilo vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Poslední krok v ratifikaci dnes udělal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když podepsal příslušný dokument, který toto úterý schválil turecký parlament. Dokončení procesu ratifikace v Turecku vzápětí přivítal švédský premiér Ulf Kristersson. K rozšíření NATO už chybí jen souhlas Maďarska. Švédsko o vstup do Aliance požádalo v květnu 2022 společně se sousedním Finskem, to souhlas všech členských zemí získalo dříve a členem se stalo už loni v dubnu. Český ministr zahraničí Lipavský uvítal souhlas Turecka se vstupem Švédska do NATO. Věří, že se brzy podaří přesvědčit k podobnému kroku i Maďarsko.

Švédskou žádost o vstup do NATO schválil v úterý turecký parlament, kterému přístupový dokument předložil Erdogan už loni v říjnu. Předtím turecká vláda jednala se Švédskem o jeho vstupu do NATO déle než rok. Dokončení ratifikace v Turecku dnes na sociálních sítích označil švédský premiér Kristersson za „klíčový milník“ na cestě své země do Aliance.

Do té doby tradičně neutrální Švédsko podalo žádost o vstup do Aliance společně s Finskem v květnu 2022 v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Většina členských států schválila vstup obou zemí již v roce 2022 nebo na začátku roku 2023. Finskou žádost Turecko schválilo na začátku loňského roku a země se stala členem NATO na začátku dubna.

Vstup Švédska ale Turecko blokovalo kvůli výhradám vůči tomu, jak Stockholm postupuje proti organizacím, které Ankara považuje za teroristické, například kurdské milice YPG či Stranu kurdských pracujících (PKK). Švédsko kvůli tomu zpřísnilo své protiteroristické zákony. Změnu uznali v parlamentní debatě i zástupci AKP. Turečtí politici také dříve kritizovali švédské úřady, že umožňují veřejné pálení koránu, který je pro muslimy posvátnou knihou.

Vedle zpřísnění zákona proti terorismu Finsko a Švédsko odvolaly zákaz vývozu zbraní do Turecka. Podobný krok udělalo podle agentur i Nizozemsko. Kanada slíbila, že bude jednat o zrušení či uvolnění zákazu prodeje součástek pro bezpilotní prostředky tureckým firmám.

V uplynulých týdnech Erdogan vyzval americké vládní představitele, aby v Kongresu zajistili schválení prodeje bojových letounů F-16 Turecku a aby tak učinili souběžně se schválením švédské žádosti v tureckém parlamentu. Podle agentury Reuters americký prezident Joe Biden zaslal předním zákonodárcům v Kongresu dopis, v němž vyzval k bezodkladnému schválení prodeje bojových letadel Ankaře.

V rozhovoru s agenturou Reuters dnes americký velvyslanec v Turecku Jeff Flake uvedl, že někteří kongresmani dávali silně najevo, že prodej neodsouhlasí dříve, než se Švédsko stane členem NATO. „Nevidím důvod, proč by mělo Turecko čekat, když parlament tady učinil rozhodnutí,“ řekl Flake ještě před Erdoganovým podpisem.

Video  Erdoganova řeč po zvolení prezidentem  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi