Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kolaps v USA oddálen. Biden podepsal zákon o krátkodobém financování, ale spory pokračují

Autor: ČTK - 
19. ledna 2024
20:25

Americký prezident Joe Biden dnes podepsal zákon o krátkodobém financování vlády poté, co jej schválily obě komory Kongresu, informují tiskové agentury. Americké vládě hrozilo částečné zastavení fungování už v noci na sobotu. Nové období rozpočtového provizoria nyní platí do začátku března. Republikány ovládaná Sněmovna reprezentantů a demokraty kontrolovaný Senát nejsou schopny dlouhodobé dohody dosáhnout už od října, a proto opakovaně předkládají jen krátkodobá rozpočtová opatření.

Podepsaný zákon se netýká projednávané vojenské pomoci pro Ukrajinu napadenou Ruskem, která je závislá na patové situaci okolo americké migrační politiky. Nové opatření zajišťuje fungování vládním úřadům zodpovědným za dopravu, bydlení, zemědělství či energetiku.

„Místo plýtvání času těmito pokračovacími usneseními (dočasnými opatřeními o financování, pozn. ČTK), která porušují dohodu o rozpočtu... by republikáni ve sněmovně měli konečně spolupracovat (s demokraty) a odhlasovat rozpočet na celý rok,“ poznamenala dnes mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová. Odvolala se tak na rozpočtové podmínky, na nichž se loni na jaře dohodli Biden a tehdejší republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy.

Video  Politolog o amerických volbách: Pokud Biden vyhraje, období nedokončí a stranu předá.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 21. ledna 2024 12:29 )

Tenhle záchvatář obrátí USA naruby je nemocný a nikdo se ho nemůže zbavit. To je jako tady lžou, rozkrádají systematicky stát,fetuji kradou a rozdávají plnými doušky,co jim nepatří a nic se neděje 🙈

Zobrazit celou diskusi