Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Trump udělal první krok k odvetě s Bidenem. S Melanií ho znovu sblížila smrt tchyně

Autor: jmr - 
18. ledna 2024
05:00

Bývalá první dáma Spojených států Melania Trumpová prý snáší smrt své matky Amalije Knavsové velmi těžce a stává se z ní samotářka. V tuto chvíli je pro ni obtížné prodírat se politickou sférou a účastnit se kampaně jejího manžela Donalda, usilujícího o znovuzvolení. Trump mezitím dosáhl drtivého vítězství v primárkách v Iowě, informují Yahoo Entertainment a BBC.

Melania úmrtí své sedmdesáti osmileté matky po dlouhém boji s nezveřejněnou chorobou sama oznámila. Podle zdrojů ji ztráta přemohla a není nyní schopna vyrovnat se s tlakem veřejných vystoupení po boku svého manžela. Donaldovy problémy se zákonem a jeho jméno uvedené ve zveřejněných dokumentech z případu finančníka a sexuálního predátora Jeffreyho Epsteina údajně jen posílily její stres.

„Melania se s nemocí maminky vypořádávala už nějakou dobu, takže to poslední, co by teď chtěla dělat, je pózovat fotografům,“ uvedl jeden ze zdrojů. Manželství Trumpových se podle dřívějších zpráv kvůli Donaldovým problémům změnilo na čistě „obchodní partnerství.“ „Loni už měla v podstatě sbaleno, ale Donald udělal ústupky a aspoň potřetí už nechal změnit podmínky předmanželské smlouvy, aby ji přiměl zůstat do konce kampaně,“ řekl tehdy zdroj.

Během Melaniiných současných potíží se ztrátou matky se však Donald údajně stal velmi milujícím a o svou truchlící ženu pečuje. „Donald Melanii překvapivě podporuje,“ řekla osoba blízká situaci. „Probudilo to jeho lidštější stránku a utěšuje ji. Alespoň teď jsou si blíž, než byli celé roky.“

Na nedávné kampaňové akci se bývalý prezident rozčiloval, že newyorkský soudce Lewis Kaplan nevyhověl jeho požadavku na odložení soudu. Prohlašoval, že se chce zúčastnit pohřbu a být Melanii emoční oporou. „Mám soud, úplně falešný soud,“ řekl davu. „A požádali jsme soudce, jestli bych mohl dostat den volna kvůli pohřbu mé tchyně, která mi byla též velmi blízká.“

Soudce Kaplana za zamítnutí požadavku nazval „zvířetem“ a dále tvrdil, že je vše naplánováno tak, aby mu ublížili. „Jsou to špatní lidé,“ řekl. „Jsou to radikálně levicoví šílenci, kteří mi chtějí ublížit, protože si myslí, že mi to uškodí u voleb a Biden tak bude moci vyhrát.“

Shromážděný dav obvinění, že jsou soudní spory jen spiknutím proti Trumpovi, rozpálila. Plně souhlasil s kandidátovým prohlášením, že si nemyslí, že „na to lidi skočí“. Bývalý prezident si navíc stojí za svým, že chce podpořit svou ženu na pohřbu, protože „tam nemá stát sama“. „Ať se děje cokoliv, budu tam,“ prohlásil rázně. „Ale jaká to je ostuda, že soudce neřekne: ‚Ano, můžeme si dát den volna.‘“ 

Již po oznámení úmrtí Melaniiny matky sepsal Trump na sociální síti Truth Social procítěný tribut, ve kterém o své tchýni mluvil jako o velké ženě. „Toto je velmi smutná noc pro celou rodinu Trumpů!!!“ stojí v něm. „Melaniina skvělá a krásná matka Amalija právě odešla na krásné místo na nebesích.“

Trump také sdílel foto, na kterém s Knavsovou s širokými úsměvy na tváři společně pózují. Melania zatím oznámila úmrtí své matky takto: „S hlubokým smutkem oznamuji úmrtí mé milované matky Amalije. Amalija Knavsová byla silná žena, která vždy vystupovala s grácií, vřelostí a hrdostí.“

Pokud má bývalý prezident v osobním životě důvod smutnit, tak v politice má po úvodních republikánských primárkách v Iowě velký důvod k oslavám. Potvrdil předpovědi průzkumů a odnesl si jasné vítězství, když jeho voliči odolali extrémním mrazům, aby mohli volit.

Žádný z Trumpových předních oponentů, ani Nikki Haleyová, ani Ron DeSantis, se navíc neujal pozice jasné dvojky, takže hlasy voličů odmítajících Trumpa zůstávají rozdělené. Vivek Ramaswamy zatím oznámil, že z voleb odstupuje a jakožto jemu ideologicky nejbližšího kandidáta podpoří již tento týden bývalého prezidenta v New Hampshiru.

Trumpova výhra byla i z historického pohledu masivní. Vyhrál ve všech 99 volebních okrscích až na jeden, kde prohrál o jediný hlas. Nikdo ještě v Iowě nevyhrál o víc než 12 %, ale bývalý prezident má po zisku 51% většiny hlasů na druhého Rona DeSantise náskok 30%. Hayleyová na třetím místě získala 19%.

Důvodem může být to, že přibližně polovina Republikánů z Iowy se považuje též za členy Trumpova hnutí MAGA. Získal tak hlasy mladých i seniorů, mužů i žen, a dokonce i evangelíků a zarytých konzervativců, které před osmi lety přesvědčoval velmi těžko.

Poražení v prezidentských volbách většinou zmizí z politického popředí a nikdy nesetřesou poskvrnu porážky. Trumpovi se ale povedlo Republikány přesvědčit, že neprohrál. Průzkum mezi iowskými voliči ukázal, že jich většina věří, že bývalý prezident ve volbách v roce 2020 ve skutečnosti vyhrál.

Trumpa čeká ještě hodně práce, aby získal republikánskou nominaci, ale výhra v Iowě je významným prvním krokem. V New Hampshiru bude však dle průzkumů čelit silnější opozici od Haleyové. Dominantní vedení tam již ztratil a rozdíl mezi oběma se teď pohybuje v jednotkách procent.

Anketa

Stane se Donald Trump znovu americkým prezidentem?

Ano
Ne

Přesto zůstává jasným favoritem a větší pozornost se upíná na to, kdo bude jeho nejsilnějším vyzyvatelem. V Iowě to byl Ron DeSantis, ale jeho těsná výhra nad Haleyovou vzhledem k času a penězům investovaným do kampaně v tomto státě není zrovna velkým úspěchem.

Voliči se tedy nedočkali jasného výsledku, který by z voleb udělal souboj jeden na jednoho. To Trumpovi hraje do karet, protože může pokračovat v taktice „rozděl a panuj“. Může se také soustředit na útoky na prezidenta Bidena, které si vychutnal už ve svém pondělním vítězném proslovu.

Demokraté podle všeho klání s Trumpem vítají a vidí v něm příležitost využít jeho slabin. Pokud však půjde do podzimních voleb po sérii dominantních výher v primárkách, pak bude mít silnou auru vítěze. V tu chvíli by mohl Bidenovi být silnějším soupeřem, než Demokraté očekávají nebo doufají.

Video  Exprezident Donald Trump se v Georgii vydal úřadům v nechvalně proslulé věznici.  - Profimedia.cz
Video se připravuje ...

Ann Mal ( 22. ledna 2024 06:59 )

Přeji Donaldu Trumpovi drtivé vítězství a podporu skvělé a krásné dcery Ivanky a syna Barona.

Ann Mal ( 22. ledna 2024 06:58 )

Přeji Donald Trump oči drtivé vítězství věřme, že ho opět podpoří dcera Ivanka..

Zobrazit celou diskusi