Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fiala v Blesku o „zářezu“ Istanbulské úmluvy v Senátu: Není to vzkaz ženám, mělo se víc diskutovat

Autor: amb - 
25. ledna 2024
11:21

Premiér Petr Fiala (ODS) ve čtvrtek vystoupil v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére. Reagoval i na nejnovější události, například na neschválení Istanbulské úmluvy Senátem. „Já bych, myslím, to neinterpretoval tak, že to je vzkaz pro ženy, které čelily násilí,“ řekl. „To, že se neschválila Istanbulská smlouva, určitě nebude mít žádný vliv na boj proti násilí na ženách v České republice,“ sdělil. Vyjádřil se rovněž k případu znásilňované Aničky. 

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pořadu Ptám se, pane premiére, vyjádřil mimo jiné k postupu Senátu, který včera neschálil Istanbulskou úmluvu. Z nejsilnějšího klubu ODS a TOP 09 bylo pro jen 11 senátorů  „Já bych, myslím, to neinterpretoval tak, že to je vzkaz pro ženy, které čelily násilí, protože Česká republika má naprostou většinu věcí, říkám to opatrně, podle některých expertů všechno, co obsahuje ta Istanbulská smlouva, v legislativě ošetřeno. Ona ta Istanbulská smlouva primárně míří na jiné země. Určitě ti zákonodárci, kteří nehlasovali pro Istanbulskou smlouvu, neschvalují násilí na ženách, tam spíš, jak vím z těch debat, se jedná o určitý jazyk, který je v té Istanbulské smlouvě použit a podobné věci, které některým vadí,“ reagoval.

„To že se neschválila Istanbulská smlouva, určitě nebude mít žádný vliv na boj proti násilí na ženách v České republice, protože ten je legislativně ošetřen. Ale ten příběh ukazuje něco jiného a něco, co se mi ne vždy daří kolegům sdělovat: Někdy je lepší nechat si více času, být trpělivý, vést veřejnou i politickou debatu a pak teprve přistoupit k tomu schvalování, pak se třeba ukáže, že spousta těch argumentů odpůrců nebyla tak závažná, že ty dopady by nebyly takové, jak oni si myslí, a věci se dají prosadit. A platí to zvlášť u těch otázek, které se dotýkají nějakých eticko-ideových věcí,“ vysvětlil svůj postoj Fiala.

„Já jsem patřil k těm, kteří říkali u té Istanbulské smlouvy: Nespěchejme na to, nechme proběhnout tu debatu, pak bude větší šance na to, že výsledek bude jiný. Některé strany nebo kolegové z vládní koalice měli pocit, že už to máme pustit, my jsme ve vládě odsouhlasili to, že to půjde dál, ale Senát tu Istanbulskou smlouvu neschválil a to je ten výsledek. Znovu říkám, to nebude mít prakticky žádný dopad a určitě se tomu stát bude věnovat,“ řekl Fiala.

Odmítl například vyjádření ministra pro evropské záležitosti Martina Dvořáka, že je neratifikování Istanbulské úmluvy mezinárodní ostudou. 

„Já nemám rád ani silná slova, ani tyto – takové – mezinárodní ostuda. Znovu říkám, ta Istanbulská jde správným směrem v tom, že poukazuje na potřebu chránit ženy a zdůrazňuje spoustu věcí, které jsou u nás ošetřeny v legislativě, jsou samozřejmostí, ale v řadě zemí to tak vůbec není a na to míří ta Istanbulská smlouva. Je to věc, které se určitě musíme věnovat, česká vláda nesedí se založenýma rukama ani v této záležitosti, je připravena úprava třeba definice znásilnění a další věci, které jsou důležité a které vyplývají i z doporučení odborníků a z celé společenské debaty, čili bez ohledu na toto se pracuje na věcech, abychom všechny tyto možné násilné činy, postupy vůči ženám eliminovali,“ řekl. 

Debata kolem Istanbulské úmluvy se koná i na pozadí případu Aničky, kterou opakovaně znásilňoval otčím, který následně dostal podmínku. „Naštvání lze určitě chápat, ale na druhé straně, jeden z důležitých principů fungování demokratické společnosti je to, že do rozhodování soudní moci ta exekutivní a zákonodárná nezasahuje a nemůže zasahovat,“ řekl premiér. 

„Pokud o tom případu vím, tak je samozřejmě možné použít ještě určité opravné prostředky, byť to rozhodnutí je pravomocné. Na druhé straně platí, co jsem tady řekl, připravuje se úprava definice znásilnění v souladu s tím, jak to požadují lidskoprávní organizace, občanské iniciativy, odborníci, kteří se tomu věnují,“ pokračoval. „To si myslím, že je správná cesta a musíme tímto směrem jít, musíme žít ve společnosti a vytvářet ji, kde se všichni cítí bezpečně a dobře, a tam, kde vidíme jakoukoliv mezeru, tak je naším úkolem se ji pokusit ošetřit a napravit," sdělil. 

Jak hlasoval váš senátor nebo senátorka pro Istanbulskou úmluvu? Podívat se můžete tady.

9876543 ( 25. ledna 2024 19:51 )

Co to meleš fijalko, vždyť kdyby si s tím ***nátním zářezem nesouhlasil, tak to hravě PS přehlasuje.

Jitka Jonáš ( 25. ledna 2024 16:23 )

Jitka Jonáš ( 25. ledna 2024 16:22 )

Tak ta papalášská banda by se měla stydět.. co mají schválit, neudělají a naopak . Bože to je do nebe volající .. u nas se dacanům vše promíjí a obětí bohužel nikoho nezajímají... A Fialu by měl někdo zmalovat do fialova, ať si to vyzkouší.

jajas ( 25. ledna 2024 16:17 )

"Rozsudek v kauze Feri je hotový, další odklad nebyl potřeba. Exposlanec dostal tříletý trest." článek z 25.1.2024 iRozhlas. 🙂

vinke ( 25. ledna 2024 15:30 )

Co to zase mele za slámu? Jak dlouho chce ještě "diskutovat" o zcela zásadní věci, jakou je ochrana oběti před zvěrstvem?
Vždyť nemáme nic! Máme směšné tresty pro predátory, to ano.
Kde jsou ty azylové domy pro oběti, proč se tyhle trestné činy bagatelizují, jsou to pro ně jen hysterky co si za to můžou samy. Viz Cimický - všichni to věděli a co? NIC!
Proč jsou děti vystaveny doma týrání a nikdo nezakročí, úřady takové rodiny nekontrolují, vyprostit odtamtud nebohé dítě si nikdo nedovolí.
Nejvíc proti přijetí Istanbulské úmluvy byli právě ti z ODS a KDU ČSL. Berou to jako útok na tu jejich "tradiční rodinu", což je naprosto vyprázdněný pojem. Vždyť ani homosexuální lidi, kteří tady vždy byli a budou i nadále nejsou schopni akceptovat, a mají je za podřadný živočišný druh a psychické ale už i fyzické násilí na nich společností , hlavě tedy politiky nikomu z těhle odpůrců nevadí !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa