Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Biden sází ve volbách na potraty. Trump prý ohrožuje práva a zdraví žen

Autor: jmr - 
22. ledna 2024
21:22

Kampaň prezidenta Spojených států Joea Bidena odvysílá ve státech, kde se odehrává nejvyhrocenější boj o voliče, první z několika plánovaných reklamních spotů zaměřených na otázku potratů. Vystupuje v něm žena osobně zasažena státním zákazem potratů, jež ve své drsné a emotivní výpovědi viní ze zavinění problému předešlého prezidenta Donalda Trumpa, uvádí televizní stanice CNN.

Jde o součást snahy Bidenova tábora učinit z práva na potrat zásadní otázku nadcházejících voleb. Za tímto účelem se také bude tento týden konat akce, na které vystoupí Biden i viceprezidentka Kamala Harrisová. Jde o první snahu kampaňového týmu upopředit tento problém ve snaze ještě více podnítit voliče v prvních prezidentských volbách od ukončení federálního ústavního práva na potrat Nejvyšším soudem.

Biden také v prvních týdnech nového roku zvýšil intenzitu útoků na svého předchůdce, o kterém mluví jako o přímé hrozbě pro demokracii. Jeho kampaň se nyní před pravděpodobným listopadovým volebním střetem snaží varovat občany před Trumpovými plány a názory.  

Na minutu dlouhém reklamním spotu vypráví gynekoložka a matka Dr. Austin Dennardová přímo do kamery svůj smutný příběh, jak musela vycestovat z Texasu, který zavedl velmi striktní zákaz potratů, aby mohla jít na potrat poté, co se zjistilo, že její plod trpí smrtelnou vadou. Celou situaci popisuje jako „nejhorší noční můru každé ženy“ a následně kritizuje Trumpa za zrušení rozsudku Roe v. Wade, který zaručoval právo potratu všem ženám ve Spojených státech.

Bývalý prezident sám to prohlašuje za vlastní úspěch, protože zrušení odhlasovali jím dosazení soudci. „54 let se snažili zrušit Roe v. Wade a já to dokázal. A jsem na to hrdý,“ řekl Trump ve vysílání Fox News.   

„Nikdy mě nenapadlo, že budu kvůli plánovanému těhotenství potřebovat potrat, ale stalo se,“ říká v reklamě Dennardová. „Před dvěma lety jsem otěhotněla s děťátkem, které jsem zoufale chtěla. Na rutinním ultrazvuku jsem se dozvěděla, že bude plod mít smrtelnou vadu a nemá žádnou šanci na přežití.“  

„V Texasu musíte plod donosit a to je kvůli tomu, že Trump zrušil Roe v. Wade,“ prohlašuje, zatímco na obrazovce bliká záběr na bývalého prezidenta. „Zcela mi sebrali volbu. Musela jsem v těhotenství pokračovat a ohrozit tak vlastní život.“ Reklamu pak zakončuje prohlášením: „Potřebujeme lídry, kteří budou naše práva chránit a ne nám je brát, a to jsou Joe Biden a Kamala Harrisová.“

Texas již v roce 2021 zakázal potraty po šestém týdnu těhotenství. O rok později pak rychle odhlasoval zákon zakazující všechny potraty kromě těch s účelem ochránit život matky.

Šéfové Bidenova kampaňového týmu doufají, že se příběhy jako ten Dennardové shledají u voličů s odezvou, zatímco je spojují se snahou ukázat, jak jsou Trump a ostatní Republikáni v této otázce extrémní a aktivně se podíleli na omezení reprodukčních práv. Demokratům již téma potratů přineslo úspěch ve volbách do Kongresu v roce 2022 a ten teď bude Bidenův tým chtít zopakovat.

Podle průzkumů CNN provedených krátce po verdiktu se zrušením Roe v. Wade nesouhlasily téměř dvě třetiny Američanů. Další průzkum provedený v listopadu loňského roku pak potvrdil, že většina Američanů i nadále v této problematice souzní spíš s Demokraty než Republikány.  

Reklamní spot s Dennardovou budou od tohoto týdne vysílat v sedmi státech, které tradičně patří mezi nejtěsnější volební bojiště – Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Severní Karolína, Pensylvánie a Wisconsin. V celostátní televizi pak poběží během premiéry nové série populární reality show „The Bachelor“ a pak na televizních stanicích s vysokou sledovaností žen z příměstských oblastí a mladých.

Ve významných státech poběží tuto neděli i během finálových zápasů konferencí NFL, semifinále play-off této ligy, které patří mezi nejsledovanější televizní události roku a mají tak velmi různorodé publikum. Zkrácená verze reklamy se dostane na digitální platformy včetně YouTube. Celkově by spot měl běžet po dobu jednoho týdne, přičemž kampaňový tým neodhalil, kolik za něj utratil.

Bidenův tým zvolil tento týden k rozjetí kampaně zaměřené na reprodukční práva, protože jde o padesáté první výročí verdiktu ve sporu Roe v. Wade. Viceprezidentka Harrisová, která zaujala post předního hlasu vlády na otázky potratů, naplánovala na začátek týdne tour za reprodukční svobody po Wisconsinu, státu, kde se budou Demokraté ze všech sil snažit o obhajobu výhry z minulých prezidentských voleb. Následně ji spolu s Bidenem čeká první společná akce roku ve Virginii, naplánovaná na stejný den jako republikánské primárky v New Hampshiru.

Biden na úvod roku zvýšil důraz na nutnost porazit Donalda Trumpa, přičemž se ho snaží vyobrazit jako přímou hrozbu pro osobní svobody Američanů. Bidenova kampaň se od začátku snaží varovat, že jeho oponent útočí na instituce, jako jsou reprodukční práva. Záběry demonstrace aktivistů za reprodukční práva před budovou Nejvyššího soudu se dokonce dostaly už do videa oznamující začátek prezidentovy kampaně.

Bílý dům poslední dva roky zápolí s nově zavedenými státními zákazy potratů. Biden již přijal jistá exekutivní opatření ohledně dostupnosti potratů, kontracepce a možnosti států odhlasovat omezení potratů, ale i ta jsou poměrně limitovaná a jasně ukazují, že prezident čelí ve snaze vyřešit problém sám mnohým překážkám.

Ve zprávě zveřejněné na konci minulého týdne manažerkou Bidenovy kampaně Julií Chavez Rodriguezovou stojí, že jsou Biden a Harrisová „jediní kandidáti, kteří by vetovali celostátní zákaz potratů a kteří usilují o obnovení ochran zaručených verdiktem Roe v. Wade – což je jediný způsob, jak zajistit přístup k potřebné péči obyvatelům všech států.“

Přední členové Bidenova kampaňového týmu tvrdí, že jejich průzkumy ukazují, že voliči reagují lépe na reklamní spoty s osobními příběhy. Demokraté proto v posledních letech vytvořili několik reklam s emotivními osobními příběhy o potratech.

Pozornost přilákal především spot natočený během klání o křeslo guvernéra státu Kentucky, ve kterém jednadvacetiletá žena popisovala trauma ze znásilnění nevlastním otcem a ostře kritizovala republikánského generálního prokurátora, že nepodporuje výjimky ze státního zákazu pro oběti znásilnění a incestu.

Dennardová, matka tří dětí, již svůj příběh sdílela u texaského soudu, při slyšeních Kongresu i v Bílém domě při osobním setkání s první dámou Jill Bidenovou. Jejímu plodu byla diagnostikována anencefalie, vada, při které se plodu zcela neutvoří mozek a lebka. To také představuje velké zdravotní riziko pro těhotnou ženu.

Dennardová vypověděla, že by pokračovaní těhotenství značně ohrozilo její život, ale že si nemyslí, že by jí na základě její diagnózy texaští lékaři poskytli potrat. Z toho viní „matoucí a nejasné“ parametry pro státní výjimky v případě zdravotní pohotovosti.

„Žádná žena v Americe by neměla být nucena riskovat život nebo prchnout z vlastního domova, aby jí mohli lékaři poskytnout potřebnou péči, ale kvůli Donaldu Trumpovi jich tím příliš mnoho musí projít,“ řekla Chavez Rodriguezová. „Tento reklamní spot slouží ženám po celé zemi jako připomínka ničivého odkazu Trumpova prezidentství a jako varování před jeho plány v případě znovuzvolení vést tuto křížovou výpravu proti potratům ještě dál tím, že využije každou agenturu a každý nástroj federální vlády k omezení přístupu žen k reprodukční zdravotní péči.“

Video  Bidenův pád  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi