Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kritizuje Putina, chce jít proti němu ve volbách. Naděždin odevzdal podpisy Rusů, stáli na něj frontu

Aktualizováno -
31. ledna 2024
13:49
Autor: ČTK, mav, swp - 
31. ledna 2024
11:09

Ruský politik Boris Naděždin, který u části veřejnosti získal v poslední době nečekanou popularitu jako odpůrce války Ruska proti Ukrajině, dnes odevzdal ústřední volební komisi podpisy na podporu své prezidentské kandidatury. Komise má do deseti dnů podpisy prověřit a rozhodnout, zda Naděždina jako kandidáta do prezidentských voleb zaregistruje.

Hlasování bude tentokrát poprvé třídenní, od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství favorita, stávajícího prezidenta Vladimira Putina, který by si tak měl zajistit další setrvání v Kremlu až do roku 2030, pokud ovšem nyní jednasedmdesátiletý politik šestiletý mandát dokončí.

Poslední leden je posledním dnem, kdy mohou kandidáti předložit ústřední volební komisi podpisy spoluobčanů na podporu své kandidatury. Naděždin jako představitel neparlamentní strany měl komisi předložit nejméně 100.000 a nejvýše 105.000 podpisů, přičemž z jednoho z ruských regionů smělo být nejvýše 2500 podpisů.

Dvojnásobek podpisů

Naděždin ohlásil, že podpisů sebral dvojnásobek - k odevzdání jeho tým pečlivě vybral ty nejčitelnější, aby volební komise neměla moc příležitostí je diskvalifikovat, píše Politico. Uvedl také, že jej podpořily desetitisíce Rusů žijících v cizině - podpisy se sbíraly i v Praze - ale že se rozhodl jejich podpisy nepředat. V minulosti volební úředníci vyřazovali podpisy údajně nečitelné, zfalšované či neodpovídající (nezřídka zastaralým) seznamům voličů.

„Zde je má pýcha, mnoho dní práce tisíců nevyspalých lidí. Fronty, ve kterých jste stáli v mrazu - v krabicích,“ tweetoval svou fotografii s krabicemi plnými podpisových archů, které jeho tým odnesl volební komisi.

Kreml prohlásil, že nepokládá Naděždina za soupeře současné hlavy státy. Naděždin si ale myslí, že miliony Rusů si dobře uvědomují, že musí změnit cestu, po které se Rusko za Putinova vedení ubírá, protože vede jen k militarizaci a do izolace. A CNN slíbil, že pokud bude zvolen, osvobodí všechny politické vězně, včetně nejznámějšího z opozičních vůdců Alexeje Navalného, který je nyní v trestanecké kolonii za polárním kruhem.

Komise zatím z 11 známých uchazečů zaregistrovala čtyři kandidáty - Putina a tři představitele parlamentních stran: předsedu nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) a předsedu zahraničního výboru dumy Leonida Sluckého, Vladislava Davankova ze strany Noví lidé a Nikolaje Charitonova za komunisty.

Před třemi dny komisi odevzdal podpisy na svou podporu Sergej Malinkovič coby kandidát neparlamentní strany Komunisté Ruska. V úterý odevzdal podpisy i šéf radikálně nacionalistické strany Ruský všelidový svaz Sergej Baburin, který ale vzápětí oznámil, že stahuje svou kandidaturu a podpořil Putina. Stejně postupovala také Irina Sviridovová, kandidující za Demokratickou stranu Ruska.

Dnes kromě Naděždina podpisy odevzdal také šéf Ruské strany svobody a spravedlnosti Andrej Bogdanov, který ale rovněž z klání o Kreml odstoupil, uvedla státní agentura TASS s odvoláním na místopředsedu komise Nikolaje Bulajeva.

Očekává se, že dnes podpisy svých stoupenců odevzdají ještě blogerka Rada Russkichová a Anatolij Batašev, vystupující jako ekolog.

Russkichová se v jednom interview svěřila, že v těchto volbách hodlá pouze sbírat první zkušenosti. „Kdybych se teď stala prezidentkou, byl by to nejhorší souběh událostí ze všech možných,“ řekla s tím, že znovu kandidovat a vyhrát míní za šest či dvanáct let. „Střízlivě chápu, že teď je brzy na to, abych se stala prezidentkou, musím se učit. Ale později budu nejlepším vůdcem, protože mám rozsáhlé a dobré zkušenosti a na vše se dívám globálně, v rámci planety, a jako vizionářka hledím mnoho let do budoucna. Nevidím překážky, proč se v budoucnu nemohla stát prezidentkou,“ citoval kandidátčina slova list Kommersant.

Video  Putinův režim je založený na lži, říká expert. Rozpadne se Rusko a prohrálo už válku?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 2. února 2024 14:25 )

Případná změna prezidenta v Rusku válku nezastaví.

lucie13 ( 31. ledna 2024 16:28 )

Ale, u nás také před 1989 100% lidí volilo komunisty a byla 100% volební účast, to jsou přeci demokratické volby

jonn ( 31. ledna 2024 12:45 )

Mám strach aby nevyskočil z okna .

Zobrazit celou diskusi