Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel s první dámou na Hradě vítal děti a diplomaty. Ruského velvyslance prezident nepozval

Aktualizováno -
6. dubna 2023
15:11
Autor: ČTK, Mii - 
5. dubna 2023
16:00

Role diplomacie je v současných obtížných podmínkách nenahraditelná, řekl ve středu prezident Petr Pavel členům diplomatického sboru. Setkal se s nimi poprvé ve funkci prezidenta na Pražském hradě, a to společně se svojí ženou Evou. Na ceremoniál nebyl pozván ruský velvyslanec v Česku Alexandr Zmejevskij, uvedl tiskový odbor Kanceláře prezidenta republiky. Ještě před tím se prezidentský pár na Pražském hradě setkal s dětmi, které jim předaly malované obrázky. 

Skupinka 15 dětí a ředitele školy a dvou pedagogů byla ze Základní školy Nová Ves pod Pleší. Další skupina 15 dětí byly děti, které dorazily v doprovodu svých rodičů. 

Jak uvedla Eva Hromádková z tiskového oddělení Hradu, prezidentská kancelář se pro uspořádání akce rozhodla poté, co na Hrad začaly „chodit obálky většího či menšího rozměru s obrázky a dopisy od dětí ze všech koutů republiky napříč věkovými kategoriemi“. Podle Hromádkové to Pavla a první dámu velmi potěšilo, tak je pozvali na Hrad.

Pozdravení diplomatů

Po dětech se hlava státu setkala s diplomatickým sborem. Pavel uvedl, že diplomacie je jednou z nejstarších profesí na světě, jejíž role je v obtížných podmínkách nenahraditelná. Se slovy o nutnosti komunikace a naslouchání druhým se Pavel odkázal na Madeleine Albrightovou, první ženu v čele americké diplomacie a pražskou rodačku, jež loni zemřela.

Prezident připomněl své zkušenosti z vojenské diplomacie a poznamenal, že byl vždy velmi hrdý na možnost reprezentovat svoji zemi v zahraničí. Po Pavlovi promluvil apoštolský nuncius Jude Thaddeus Okolo.

Pavel se s každým z velvyslanců krátce pozdravil. Diplomaté k prezidentovi přistupovali na základě délky své služby v Česku, zdravili se také s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), který na ceremoniál dorazil krátce po začátku ze zahraniční cesty. Až ke konci se tak například Pavel pozdravil s novými velvyslanci Spojených států a Británie Bijanem Sabetem a Matthewem Fieldem, kteří své pověřovací listiny předali Zemanovi v polovině února.

Podobné setkání s velvyslanci se zpravidla koná u příležitosti oslav výročí vzniku Československa 28. října. Pavel se nyní rozhodl diplomaty na Hrad pozvat nedlouho po své inauguraci. Stejně se před deseti lety zachoval i jeho předchůdce ve funkci Miloš Zeman.

Video  Tiskovka prezidenta Petra Pavla 
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 8. dubna 2023 22:15 )

A zapomnél jsem Velikonoce bude trávit s Mickou

Fialova katastrofa ( 7. dubna 2023 20:42 )

Celej Stalin je ta naše bolševická udavačská krysa Pávek! Naprosto odporné, jak může zneužívat děti ve prospěch kariéry válečného štváče v rukách zbrojařské lobby.

maxpax ( 7. dubna 2023 12:34 )

.. a seděl tam vzadu, šikovně zastíněný. Snad mu tentokrát najdou lepší židli .

maxpax ( 7. dubna 2023 12:32 )

Co to ti politici s těma dětma pořád mají? Nějaká politická fobie. Tyhle nemají sice pionýrský šátek, ale za 20-30 let,což je historická doba každého našeho českého převratu , bude možná ta holčička ráda, když tuhle fotku nikdo nevyhrabe .

Eva HÁDĚ ( 7. dubna 2023 02:44 )

Připomíná mi to fotky Gottwalda a Stalina, ty se taky fotili s holcickama

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa