Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sestřelení iljušinu raketou Patriot: Západ překročil další Putinovu červenou linii

Autor: mav, swp - 
2. února 2024
09:30

Západní zbraně dodávané Ukrajině mají sloužit jen na jejím území, nesmějí překračovat ruskou hranici. Podle Vladimira Putina se však právě to stalo – Ukrajina se Západem tak překročily další jeho „červenou linii“. Žádné významné eskalace po dřívějších překročeních nenásledovaly…

Ve středu 24. ledna se v Belgorodské oblasti nedaleko hranic s Ukrajinou zřítil vojenský letoun Il-76. Moskva tvrdí, že vezl 65 ukrajinských válečných zajatců určených k výměně; to Kyjev nepotvrdil.

„Bylo definitivně potvrzeno, že letadlo bylo sestřeleno americkým systémem protivzdušné obrany Patriot. Už to zjistila expertiza,“ pronesl Putin ve středu na předvolební akci. Moskva podle něj trvá na mezinárodním vyšetření, leč na místo pádu nepustila zástupce OSN.

„Sestřelili letadlo, v němž byli jejich vojáci, dá se předpokládat, že to udělali omylem. V každém případě je to zločin. V tomto případě, pokud tomu tak je, je to zločin z nedbalosti,“ dodal prezident.

„V průběhu války na Ukrajině představitelé Kremlu prohlašovali, že použití západních zbraní Kyjevem na ruském území by mohlo znamenat překročení takzvané ‚červené linie‘, což by mohlo vést k eskalaci konfliktu. V různých obdobích představitelé Kremlu uváděli, že i jen poskytnutí zbraní dlouhého doletu by mohlo vést k překročení červené linie,“ konstatuje magazín Newsweek. Byl-li za sestřelem Iljušinu vskutku raketový systém Patriot, znamenalo by to další krok za tuto červenou čáru.

Takové výhrůžky zřejmě do jisté míry brzdily západní partnery ve vyzbrojování Ukrajiny. „Bylo by lepší, kdyby spojenci poskytovali potřebné vybavení, které Ukrajina chtěla a měla mít, aby mohla vést účinnější kampaň, zejména když se snažila přejít do ofenzivy. A myslím, že Spojené státy se podílely na tom, že se zbraně neposkytly dostatečně rychle – zejména na straně letectva,“ prohlásil generál Námořní pěchoty Spojených států James L. Jones, někdejší velitel amerických sil v Evropě a bezpečnostní poradce prezidenta Baracka Obamy. „Byli jsme příliš opatrní, abychom Ukrajincům neposkytli zbraně, které by mohly zasáhnout Rusko. A tak jsme vlastně způsobili, že musí vést válku s jednou rukou svázanou za zády,“ řekl v listopadovém rozhovoru pro Rádio Svobodná Evropa.

Postupně ale výkonnější zbraně na Ukrajinu přece jen putují: Raketové dělostřelectvo HIMARS, střely s plochou dráhou letu Storm Shadow/SCALP, taktické balistické střely ATACMS… Do Ruska zatím nedoletěly, na Krym však zřejmě ano – a ten už Rusko od roku 2014 považuje za své území.

Kremelští propagandisté a političtí jestřábi často zmiňují ruský jaderný arzenál a vyhrožují srovnáním se zemí toho či onoho hlavního města, zatím však překračování červených linií nemělo nijak výrazné dopady. Dá se čekat změna v reakci na sestřelení iljušinu? Nebo až do ukrajinské služby vstoupí stíhačky F-16, což se očekává možná už v nejbližších týdnech?

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Kdo má jaderné zbraně a kde jsou rozmístěné? Je čeho se bát?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa