Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Spisovatelce Ulické hrozí v Rusku konfiskace majetku. Tvrdila, že přispívá Ukrajině

Autor: ČTK, swp - 
1. února 2024
13:52

Ruské spisovatelce Ljudmile Ulické (80) hrozí konfiskace majetku v Rusku, protože ve fingovaném rozhovoru připustila, že honoráře za své knihy posílá na pomoc Ukrajině. Podle ruských představitelů a provládních médií tím sponzoruje ukrajinskou armádu a na to se v Moskvě nyní hledí jako na podporování terorismu.

Spisovatelka žijící v Berlíně se stala obětí dvou prokremelských vtipálků, kteří se v telefonickém rozhovoru vydávali za šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Andrije Jermaka. Ulická emigrovala do Německa krátce po vpádu ruských vojsk do sousední země, proti němuž protestovala, a její jméno se loni objevilo mezi kandidáty na Nobelovu cenu za literaturu.

„Ulická bude v Německu či Izraeli či někde jinde, a tím si zachrání krk před ruskou spravedlností. Ale Ulické a jí podobným našim bývalým spoluobčanům bude možné zkonfiskovat majetek a odebrat čestné tituly, a to je možná zabolí ještě víc,“ řekl serveru Lenta.ru ruský poslanec Alexandr Šolochov. Stalo se tak poté, co Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, přijala zákon, který umožní úřadům zkonfiskovat majetek lidem usvědčeným z úmyslného šíření „falešných“ zpráv o armádě, tedy zpráv odporujících oficiální interpretaci války proti Ukrajině. Ta podle Moskvy není téměř dva roky trvající válkou, ale „speciální vojenskou operací“.

Očekává se, že zákon po rychlém schválení poslanců dostane co nejdříve zelenou i v horní komoře parlamentu a následně jej podepíše ruský prezident Vladimir Putin.

Prankeři známí pod přezdívkami Vovan a Lexus na sociální síti Telegram uvedli, že spisovatelka kromě prohlášení, že své honoráře posílá Ukrajině, také uvedla, že válka umožní Ukrajině oddělit se od „moskevské Rusi“ a najít si místo v Evropě jako plně nezávislý stát. Podle prankerů spisovatelka také uvedla, že Ukrajina má právo na atentáty na nacionalistické publicisty typu Darji Duginové, jakkoli jí osobně se takové útoky nelíbí, anebo na vyhnání Rusů z Krymu v případě, že Ukrajina osvobodí poloostrov, který Rusko anektovalo na jaře 2014.

„Kdyby nebyla speciální vojenská operace, museli bychom ji vymyslet, protože poskytla příležitost zbavit se spousty odpadu v naší zemi,“ napsala státní agentura RIA Novosti v dnešním komentáři. „Kdyby nebylo speciální vojenské operace, nedozvěděli bychom se, jak silně nás nenávidí představitelé naší samozvané tvůrčí elity. Děkujeme Vovanovi a Lexusovi za vyzpovídání další vládkyně myšlenek, za to, že zavolali Ljudmile Ulické,“ dodala.

Předchozí obětí stejných prankerů se stal spisovatel detektivek Boris Akunin, který rovněž z Ruska emigroval. Ruské úřady jej daly na seznam extremistů a teroristů a po rozhovoru s prankery jej začaly stíhat za schvalování terorismu a šíření „lží“ o ruské armádě.

Video se připravuje ...
Další videa