Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Město duchů Avdijivka: Těla pod troskami a na ulicích, prchající nemocné babičky a raketová smršť

Autor: DVL, swp - 
1. února 2024
05:00

Nedávno se objevily zprávy o tom, že Rusové postoupili v ukrajinském městě Avdijivka a obsadili některé ulice. Ukrajincům se však podařilo získat je zpátky pod svoji kontrolu. Boje se zde zintenzivňují a posledních zhruba 1 000 obyvatel z původních 30 000 začíná konečně zvažovat svou evakuaci. Město duchů Avdijivka je obrazem zkázy, kde se nikdo nemůže dostat k mrtvým tělům pod troskami a na ulicích. Někteří staří lidé místo stále nechtějí opustit. Reportáž záchranářů a prchajících přineslo britské zpravodajství BBC.

Po měsících intenzivních bojů se dostaly malé skupiny ruských vojáků do zničeného ukrajinského města Avdijivka. A zatímco se zde snaží ruské síly vybudovat základnu, ukrajinští obyvatelé z města prchají čím dál častěji. 

Avdijivka je vstupní branou do Ruskem kontrolovaného Doněcka. Válčí se tu už od roku 2014, kdy začal konflikt na Ukrajině. Všechny pokusy ruských vojáků o postup tam selhaly. Až do teď. 

Mrtvá těla na ulicích

Obyvatelé, kteří prchli a dobrovolníci, kteří je evakuovali, vypověděli novinářům BBC, že ruští vojáci postoupili o několik ulic v jižní části města.

Jeden dobrovolník, který si přál zůstat v anonymitě, tvrdí, že poprvé byli Rusové spatřeni na okraji města už 19. ledna. „Některým lidem se podařilo z těchto míst uprchnout, ale to bylo dva dny zpátky. Teď už nikdo takový není. Jenom dostáváme informace, že na ulicích leží těla, ale je to příliš nebezpečné, abychom tam šli,“ řekl dobrovolník. 

Před válkou měla Avdijivka více než 30 000 obyvatel. Minulé léto jich zbylo 1 650. Nyní jich zbývá jen něco málo přes 1 000. Mnoho z nich uteklo, ale mnoho z nich také zemřelo. 

Starosta města Vitalyj Barabaš řekl, že to byly malé ruské sabotážní skupiny, kterým se podařilo dostat na předměstí města, a ne velké jednotky. „Nebyly to velké jednotky. Ano, měli určitý úspěch, ale ta ulice, o které všichni mluví - Soborná - je pod naší kontrolou. Donutili jsme je se stáhnout,“ okomentoval Barabaš.

Město duchů

Nicméně je to poprvé od února 2022, kdy začala ruská invaze, co se Rusům podařilo do města vstoupit. Od října své útoky proti městu zintenzivnili. Jenom v lednu podle úřadů vypálili nepřátelé více než 300 řízených leteckých bomb. A jak se budovy hroutily, Avdijivka se stala hřbitovem a městem duchů. Mrtví jsou zanecháni pod troskami, protože na jejich vyproštění chybí záchranné služby a vybavení, pomocí kterého by se daly trosky odstranit. 

Vlad Mahovskyj, dobrovolník, který evakuuje civilisty, ukázal novinářům pár dnů starou zprávu od jednoho z obyvatel. „Suterén, kde hodně lidí na Soborné ulici zůstávalo, byl zasažen a hodně jich zemřelo,“ stojí ve zprávě. Dobrovolník se na místo nemohl dostat, protože ulice se stala novou přední linií. 

Gennadyj Judin a jeho kolega Dmytro Solovyj jsou součástí policejní jednotky nazvané Bílí andělé. Tato jednotka organizuje evakuace a jsou často první, kdo přijedou na zasažené místo. To znamená, že se často ocitají pod palbou pokračujících úderů. 

Na začátku na jedno takové místo přijeli a uvnitř domu našli silně krvácející ženu. Zatímco ji ošetřovali, slyšeli další údery. Krátce poté dopadla bomba kousek od jejich auta. 

Mnoho obyvatel se snaží vyhnout tomu zůstávat ve sklepech ve velkých skupinách. Ruské bezpilotní letouny jsou totiž schopny rozpoznat, kde se shlukují, a tam bomby shodit, řekl Vitalyj Barabaš. Dokážou detekovat i kouř z kamen, dodal. 

„Nechte mě tu zemřít“

Navzdory bombardování a nesnesitelným životním podmínkám je tu stále spousta lidí, kteří se odmítají evakuovat. Judin řekl, že mají strach z přesunu do nové lokality. 

Na jednom z videí Bílí andělé ukázali, jak navštívili seniorku poté, co nedaleko jejího domu dopadlo mnoho raket. Prosili ji, aby odešla a připojila se ke svým vnoučatům, ale odmítla. „Nechte mě tu zemřít,“ řekla jim slabým hlasem. Sotva dokázala chodit. 

Mnoho Ukrajinců si myslí, že ti, co zůstávají ve vesnicích a městech, kde se odehrávají boje, mají proruské názory. V některých případech to může být pravda, ale vzhledem k tomu, že jsou tak blízko smrti, nebudou pravděpodobně motivováni politicky. 

„Nikdy se nevrátil zpátky“

Nicméně prchajících přibývá. Od října uprchlo dalších 400 lidí, uvádí městská vojenská administrativa. Někteří z nich odcházejí, protože jsou zraněni a potřebují neodkladnou lékařskou pomoc. „Moje žena je velmi nemocná, takže jsem se rozhodl odejít. Je to neúnosné. Potřebuji odejít, abych ji mohl zachránit,“ řekl Victor, který je mezi šesti lidmi, kteří odešli s dobrovolníkem Vladem Mahovským. 

Udělali si krátkou zastávku v Myrnohradu, městu vzdáleném přibližně 50 kilometrů od jejich bydliště. Dívali se se zájmem na procházející lidi na chodnících a na auta čekající na semaforech. Pohled na takovou scénu se jim nenaskytl téměř dva roky. 

Když odjížděli, raketa málem zasáhla druhé auto dobrovolníků. 79letá Jekaterina Vasiljevová se stále třásla během cesty známé jako „cesta života“. Třikrát dopadly granáty a rakety okolo jejího domu, ale byla to až smrt jejího manžela, co ji přimělo odejít. „Šel ven, aby přinesl chleba a nikdy se nevrátil zpátky,“ řekla a přitom plakala. „Zůstala jsem sama. Během úderů jsem byla tak vystrašená, že mi ochrnula noha.“

Jejich spolujezdec Roma za sebou zanechal prarodiče, kteří odejít odmítli. „Moje babička je ochrnutá a nehybná,“ řekl muž.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024).
12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa