Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Skandál v italském námořnictvu: Důstojník dostal 29 let za špionáž pro Rusko

Autor: ČTK - 
30. ledna 2024
10:11

Důstojník italského námořnictva Walter Biot byl odsouzen k 29 letům vězení za předávání tajných vojenských informací Rusku. Trest udělil odvolací soud, píše dnes italský tisk. Podle soudu nejsou pochyby, že Biot se chystal tajné informace předat představiteli ruského velvyslanectví. Obhajoba si stěžuje na způsob konání procesu.

Vojenský odvolací soud v pondělí prakticky potvrdil trest udělený prvoinstančním soudem, který poslal Biota do vězení na 30 let. Podle soudců nejsou pochyby, že Biot se chystal předat informace, na které se stahovalo vojenské tajemství. Důstojník se tak dopustil prozrazení vojenského tajemství s cílem špionáže a také vyhledávání tajných informací s cílem je vyzradit.

Obhajoba si stěžuje na způsob konání procesu, který se uskutečnil za mimořádných opatření kvůli utajení informací. „Walter Biot se nikdy nemohl seznámit s důkazy, na jejichž základě byl odsouzen, a nemohl ani vést výslech svědků, kteří ho obviňují,“ uvedl advokát Roberto De Vita, který oznámil odvolání k nejvyššímu soudu. Obhajoba již dříve tvrdila, že Biot nepředal žádné citlivé dokumenty.

Důstojníka policie zadržela v březnu roku 2021, kdy se podle vyšetřovatelů chystal předat paměťovou kartu s ofocenými utajovanými dokumenty zaměstnanci ruského velvyslanectví. Od Rusů podle obžaloby dostal za vyzrazené dokumenty 5000 eur (přes 120.000 Kč). Itálie pak vyhostila dva ruské diplomaty. V době zatčení měl Biot hodnost fregatního kapitána; pracoval na ministerstvu obrany a jeho úkolem bylo rozvíjet národní bezpečnostní politiku a řídit vztahy se spojenci Itálie.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi