Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Europoslankyně byla roky agentkou ruské FSB, odhalila média. Schůzky si domlouvala mailem

Autor: ČTK - 
29. ledna 2024
21:11

Lotyšská politička Tatjana Ždanoková souběžně se svým působením jako europoslankyně po léta pracovala jako agentka ruské tajné služby FSB a prosazovala zájmy Moskvy v Lotyšsku i v Evropském parlamentu, tvrdí ruský investigativní portál The Insider. Podle tohoto zdroje uniklé maily svědčí o spolupráci Ždanokové se dvěma důstojníky FSB, která trvala minimálně mezi lety 2004 a 2017.

V mailové korespondenci se svými dvěma šéfy v ruské tajné službě Ždanoková podávala detailní zprávy o své práci evropské zákonodárkyně, především o své činnosti, jejímž cílem bylo posílit prokremelské nálady v Pobaltí. Přes mail si také domlouvala schůzky se svými ruskými šéfy v Moskvě nebo v Bruselu, případně žádala o financování svých politických aktivit. V jednom případě požádala například o peníze na zorganizování shromáždění, které mělo připomenout úspěchy Rudé armády během druhé světové války, tvrdí The Insider.

Oba důstojníci, s nimiž byla Ždanoková v kontaktu, působili podle zjištění novinářů v FSB, která je nástupnickou organizací sovětské tajné policie KGB. Od roku 2004 zhruba do roku 2013 práci europoslankyně řídil Dmitrij Gladěj a posléze Sergej Belťukov, vystupující pod jménem Sergej Krasin.

Ždanoková, jež stále vykonává funkci europoslankyně, odmítla zjištění The Insideru komentovat s tím, že jeho text se zakládá na informacích, k nimž by z definice neměli mít novináři webu přístup. Potvrdila, že zná Gladěje, ale odmítla, že by věděla, že jde o příslušníka FSB. Ohledně Belťukova prohlásila, že si nikoho toho jména nepamatuje.

V roce 2014 se jiný lotyšský europoslanec Karlis Šadurskis obrátil na lotyšskou prokuraturu se žádostí, aby činnost Ždanokové vyšetřila. Tvrdil přitom, že jeho kolegyně podrývá lotyšskou suverenitu ve prospěch Ruska a lobbuje za obnovení Sovětského svazu. Lotyšské úřady ale Šadurskisovu žádost zamítly poté, co v jednání Ždanokové neshledaly známky trestné činnosti.

Ždanoková se narodila v Rize v ruskojazyčné rodině v době, kdy Lotyšsko patřilo k Sovětskému svazu. Stejně jako ona má ruské kořeny asi čtvrtina lotyšských obyvatel, podotkl The Insider. V 80. letech byla vůdčí osobností organizace, která se stavěla proti lotyšské nezávislosti na Sovětském svazu. V roce 2014 se zúčastnila jako mezinárodní pozorovatelka referenda, jímž Rusko odůvodnilo anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Lomikel ( 30. ledna 2024 08:31 )

a nejlepší europoslanci ve službách KGB jsou údajně nějací Jourová a Telička.
Pracují údajně na tom, aby občané jejich země co nejvíce nenáviděli Europskou Uhniji... 😁

Mr MRD ( 30. ledna 2024 07:12 )

Tak půlka jich bude ve službách CIA, druhá v službě FSB a všichni dohromady budou report ať Mosadu. Hlavu bych si s tím nedělal. Vymyslel to Matternich a funguje to skvělé dodnes.

milan59 ( 29. ledna 2024 23:21 )

Kurňa takovou dobu a nikdo nic NEVĚDĚL ,to opravdu čekali až to ODHALÍ MÉDIA 😁 😁 😁 Jdu si zkontrolovat @ jestli mi náhodou neposlal pan Nutella zprávu,že ho řídí agent 008 z jůesejj 😁

amerlock ( 29. ledna 2024 21:38 )

Šikovná ženička 😃

Zobrazit celou diskusi