Myšlenka spojit tři průmyslové obce Přívoz, Moravskou Ostravu a Vítkovice se objevila už před první světovou válkou v roce 1910. Vítkovice si však kladly příliš mnoho podmínek a zbylé obce od projektu města o 76 tisících obyvatel daly ruce pryč.

Výročí si město připomene sérií zhruba 50 různých akcí. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci.

Domluvili se v sedmi

Rozhodlo se tedy o sloučení prozatím jen sedmi obcí na Moravě. Města Moravská Ostrava, Přívoz, Vítkovice, Mariánské Hory a obce Zábřeh nad Odrou, Nová Ves a Hrabůvka se staly Moravskou Ostravou, všeobecně nazývanou Velkou Ostravou. Návrh československá vláda schválila k lednu 1924.

„Přes nedostatky, které projekt měl, šlo o obrovský úspěch, cesta k modernímu velkoměstu byla otevřena. Proměny Ostravy byly razantní. Symbolem budiž unikátní Nová radnice, nejrozsáhlejší radniční budova s nejvyšší věží v České republice,“ řekl současný primátor Jan Dohnal.

Obrovský rozmach

Nové město mělo rozlohu 4029 hektarů a žilo v něm zhruba 114 tisíc obyvatel. Správní komise složená z 31 Čechů, devíti Němců a dvou Židů Velkou Ostravu spravovala až do řádných voleb. V čele stál dlouholetý starosta Moravské Ostravy Jan Prokeš, dosud zřejmě největší osobnost v historii města.

Rozmach Ostravy byl obrovský. Průmysl vzkvétal, příliv obyvatel byl značný, investovalo se do městských společností i rozsáhlé výstavby bytů.

„Ostrava v turbulentní meziválečné době získala statut města svobody, které ve své historii nejedné duši poskytlo útočiště, práci a lepší budoucnost,“ řekl současný starosta městského obvodu Moravská Ostrava Petr Veselka.

Sousedé se taky „dočkali“

Sousední Slezská Ostrava a další slezské obce také usilovaly o podobný projekt, nakonec se staly součástí Velké Ostravy za druhé světové války, i když způsobem jim nepříliš příjemným.

O připojení Slezské Ostravy, Heřmanic, Hrušova, Kunčic nad Ostravicí, Kunčiček, Michálkovic, Muglinova a Radvanic, Hrabové, Nové Bělé, Staré Bělé a Výškovic rozhodlo vládní nařízení po obsazení Československa Německem.

Současná Ostrava má 23 městských obvodů, nejmladší z nich, Plesná, byl vyčleněn jako samostatný od Poruby v roce 1994. Ve městě žije necelých 290 tisíc obyvatel.

VIDEO: Rekonstrukce ostravského Oblouku za 100 milionů na časosběrném videu.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce ostravského Oblouku za 100 milionů na časosběrném videu. Ostrava

Fotogalerie
18 fotografií