„Už máme uděláno, už máme hotovo,“ radují se lidé obdivující jeden z nejvýznamnějších symbolů města Ostravy, porubského Oblouku. Právě tato stavba ve tvaru oblouku je vstupní branou města ve směru od sousední Opavy.

„Kdo přijede, Oblouk si fotí. Postavili ho tu ve stylu socialistického realismu, patří zde mezi nejkrásnější městské stavby. Za minulého režimu jej dali taky na poštovní známky,“ uvedla starousedlice Veronika Kozárová (42), která bydlí v jednom z jeho bytů.

Nejznámější z realismu

Oblouk je zřejmě společně s pražským hotelem International nejznámější stavba socialistického realismu v České republice. Nyní městská část plánuje v útrobách původního krytu v podzemí Oblouku vytvořit malé muzeum mapující jeho historii.

Video
Video se připravuje ...

Rekonstrukce ostravského Oblouku za 100 milionů na časosběrném videu. Ostrava

Inspirace Petrohradem

Soubor bytových domů Oblouk byl postaven v 1. polovině 50. let 20. století. Práce začaly v červnu 1952 a v prosinci 1954 se do něj stěhovali první lidé. Architekt Evžen Štěflíček se inspiroval Palácovým náměstím v Petrohradu.

Od roku 2008 je Oblouk kulturní památkou. V roce 2017 Poruba za přispění města Ostravy provedla dílčí opravy a restaurovala reliéf Odchod do práce/Návrat z práce, který je umístěn nad jedním z průjezdů.

Fotogalerie
16 fotografií