Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Bratrství národů.“ Ruské muzeum vystavuje nepotřebné věci ukořistěné na Ukrajině

Autor: mav - 
20. ledna 2024
05:00

Ruským okupantům se nepodařilo uchvátit Ukrajinu, tak si aspoň domů vozí nejrůznější kořist a suvenýry. Automatické pračky, koberce či oblečení si rozebrali, uplatnění se ale najde i pro méně užitečný „dovoz“: Některé zabavené věci vystavili v sibiřském muzeu ve jménu „přátelství národů“.

Ve městě Něftějugansk na západní Sibiři mají novou muzejní expozici, ukazuje video serveru NEFT. Na záběrech jsou vidět zbraně a vojenská výstroj, knihy, noviny či ukrajinská SPZ a doklady, vystavené jsou i další předměty jako magnetofony, medaile a certifikáty. To vše přivezené z Ukrajiny - tzv. „zóny speciální vojenské operace“, jak zní formální termín v Rusku.

Výstavku zorganizovala místní pobočka Svazu mariňáků. „Exponáty přivezli sami dobrovolníci, kteří se vrátili z humanitárních misí,“ píše NEFT. Cílem je prý demonstrovat podobnost mezi Rusy a Ukrajinci a vyprávět o bratrství národů, které byly součástí SSSR.

„Výstavou jsme chtěli ukázat význam naší společné historie, která se píše i nyní. Vyprávět o bratrství národů, o velkém mocném SSSR, kde vzniklo mnoho vynálezů, které se používají dodnes,“ uvedl pro NEFT Denis Gribkov, vedoucí městské pobočky Svazu mariňáků. „Na jedné z polic máme noviny Pravda z roku 1945, věnované vítězství ve Velké vlastenecké válce (jak Rusko říká své části druhé světové války - pozn. red.). Po skončení speciální vojenské operace tam budou naše vítězné noviny,“ dodal organizátor výstavy.

„Přijďte se podívat do muzea ve štábu ‚Teplo pro vojáka Z',“ láká mariňácký svaz na sociální síti VK. „Zatím zde není mnoho exponátů, ale muzeum se bude doplňovat, pokud má někdo něco, co by nám mohl do muzea předat, budeme mu velmi vděční. Potřebujeme také skleněné vitríny na exponáty, třeba se někomu nějaká válí ladem.“

Organizátoři výstavy hodlají do muzea zvát dospělé občany a skupiny školáků, pro které budou pořádány vzdělávací akce. Ostatně na sociálních sítích se svaz chlubí, jak je ve společnosti aktivní - členové a vojenští záložáci trénují v tělocvičně, chodí i na osvětové akce nebo dětem dělají Dědu Mráze.

Video  Majitel Central Group v Hřáčích: Ruská a Běloruská klientela musí při koupi bytu odsoudit písemně válku na Ukrajině.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa