Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ruské rabování na Ukrajině: Vojáci nakradli dvě tuny kořisti! Lup poslali domů poštou

Autor: David Polák, sova - 
6. dubna 2022
11:10

Kromě ostřelování ukrajinských vojenských a civilních cílů se do hledáčku ruských vojáků dostal i majetek samotných obyvatel země. Jak dokazuje záznam kamery z pošty, okupanti kradli jako straky. Domů si totiž Putinovi muži poslali lup o hmotnosti dva tisíce kilogramů.

Běloruským nezávislým novinářům se podařilo získat záznam z bezpečnostní kamery z jedné pošty ve městě Mazyru, které leží 45 kilometrů od ukrajinské hranice. Na tříhodinovém videu z 2. března je jasně vidět, jak ruští okupanti registrují zásilky s ukradenými osobními věcmi z Ukrajiny. Ty následně běloruská pošta odesílá do Ruska.

A co všechno uloupené zásilky obsahovaly? Rusové do krabic a fólií balili televize, klimatizace, alkohol, počítače, grafické karty, autobaterie, oblečení, ale například i elektrický skútr.

Kamerový záznam

Vojáci Vladimira Putina (69) si při balení a odesílání svého lupu nijak nezakrývali obličeje.

Běloruským novinářům se tak podařilo ruské zloděje identifikovat. Podle serveru Ukrajinska pravda šlo hlavně o příslušníky 56. gardového pluku ruských ozbrojených sil. A známy jsou také přesné adresy, kam do Ruska okupanti nakradené věci Ukrajinců poslali.

Bleší trhy

Jak upozorňuje zpravodajský web TSN.UA, který se odvolává na ukrajinské ministerstvo obrany, někteří Rusové nakradený majetek i prodávají. A to přímo v Bělorusku.

„Okupanti ve městě Narovlya v Bělorusku zřídili specializovaný bazar, kde prodávají majetek uloupený na Ukrajině,“ stojí v jejich zprávě s tím, že na ‚blešáku‘ se prodávají třeba pračky a myčky, ledničky, šperky, auta, kola, motorky, nádobí, koberce, umělecká díla, dětské hračky nebo kosmetika. 

Tablety, peníze a zlato

Ne všem Rusům se ale podařilo lup z Ukrajiny odvést. Při obraně své země se ukrajinské armádě podařilo zastřelit několik ruských vojáků, a to i když měli helmy a ochranné neprůstřelné vesty. V mnoha případech to byl ale problém. Členové Putinovy armády totiž v neprůstřelné vestě měli zastrčené tablety, notebooky, peníze, ale i zlato a další šperky. 

Dvoutunové podání

Jevhenij Jevhenijovyč Kovalenko poslal do Rubcovska balíky o hmotnosti 450 kg (hudební nástroje a reproduktory, stůl, stan, televize).

Artem Petrovič Lazarev poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 255 kg (náhradní díly, elektroniky a elektrický skútr).

Pavel Alexandrovič Nikolaev poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 205 kg (nářadí, televizor, domácí vybavení – židle a stůl).

Andrij Mykolajovyč Serdcev poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 150 kg (nářadí, elektronika – televizor).

Georgij Muratovič Valijev poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 150 kg (nářadí a věcí).

Mykola Mykolajovyč Stěpanov poslal do Ussurijska zásilku o hmotnosti 140 kg (náhradní díly, elektronika a klimatizace).

Arslanovych Kanbolatov Eldar poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 140 kg (nářadí a oblečení).

Roman Oleksandrovyč Žukovskij poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 130 kg (nářadí, televize, drobné věci).

Jevhen Viktorovič Čuchalin poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 100 kg (nářadí a několik televizorů).

Ivan Ivanovič Vološčuk poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 95 kg (osobní věci, televize a další elektronika).

Serhiy Oleksandrovyč Kolotsij poslal do Uljanovska zásilku o hmotnosti 90 kg (nářadí, zadní páté dveře kufru).

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? ‚Prd do Stromovky‘, promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

Volodymyr Serhiyovych Yushin poslal do Čity zásilku o hmotnosti 85 kg (oblečení).

Artur Ashotovich Grigoryan poslal do Gornyaku zásilku o hmotnosti 60 kg (baterie, náhradní díly pro PC a další elektronika).

Mykola Mykolayovych Šulajkin poslal do Birobidžanu zásilku o hmotnosti 60 kg (oblečení a rybářské náčiní).

Ivan Andriyovych Datsyuk poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 60 kg (oblečení).

Igor Sergejevič Kuzmin poslal do Rubcovska zásilku o hmotnosti 50 kg (hudební nástroje, nářadí a další věci).

Video  Ohavný masakr civilistů ve městě Buča: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa