Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Na nálet se nepřipravíte. Je to nepředstavitelné, říká chirurg Šebek z Lékařů bez hranic

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
5. dubna 2022
15:16
Autor: Markéta Volfová, fk, pah, sova - 
5. dubna 2022
14:00

Intenzita a množství pacientů musí být na ukrajinské válečné frontě ohromné, míní chirurg Tomáš Šebek, který působil s Lékaři bez hranic a byl úterním hostem Epicentra Blesku. Mluvil právě i o pohledu zdravotníka uprostřed konfliktu. Podle něj se například nedá na letecký útok připravit. Na rozdíl od jiných situací – Lékaři bez hranic fungují v rámci letité praxe 50 let a čítají 60 tisíc lidí.

Rusové na Ukrajině zaútočili na desítky nemocnic a zdravotnických zařízení. Lékaři neměli podle Šebka ani nejmenší šanci se na válečnou medicínu připravit.„Tam byla situace, kdy z mírových podmínek šli rovnýma nohama do válečného konfliktu. To znamená zcela bez školení, ti lidé dělali pravděpodobně úplně jinou medicínu než tu, kterou dělají teď. Proto si myslím, že to pro ně musí být nesmírně složitá doba,“ řekl Šebek ve studiu Blesku.

Lékař připomněl i událost z roku 2015, kdy byl vedený letecký útok na nemocnici v severoafghánském Kundúzu. „Lékaři bez hranic tehdy odstartovali kampaň s názvem Not A Target (Nejsme cílem), která připomíná mimo jiné i Ženevské konvence, jejichž částí je mínění, že nemocnice, zdravotníci a pacienti nemohou být v žádném případě cílem válečného konfliktu. Přesto se to však dělo, děje a pravděpodobně bohužel i dít bude,“ uvedl lékař.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády - po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že "světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích".

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Zobrazit celý online

„Jsme (Lékaři bez hranic) připraveni na různé typy evakuací, jakým způsobem třeba zabezpečit provoz, i když se třeba musí ten nejpodstatnější tým na chvíli vzdálit, takže pracují ve spolupráci i s místními lidmi, aby ta kontinuita péče zůstala zachována,“ vyjádřil se Šebek.

Podle něj se Lékaři bez hranic snaží komunikovat se všemi stranami konfliktu a vysvětlovat jim, že jsou neutrální. Primárním cílem pro ně je zabezpečit chod nemocnice a poskytovat bezplatnou lékařskou péči komukoli.

sarina ( 6. dubna 2022 08:41 )

Ten dar který slepená poslala Ua tanky, Zelenskyj okomentoval že jsou STARÉ!

doktormediciny ( 5. dubna 2022 19:02 )

Neni to trochu silne, rozvazte...Ja teda bych povazoval vyraz pacos za integralni soucat lekarskeho slengu ci argotu...
V hantecu je i mnohom jinYch vyrazu, na Morave cYtaz pacos v hovorove reci nema ani peiorativni nadech

sarina ( 5. dubna 2022 17:51 )

Myslím si že tak jak se Zelenskyj chová a před časem přestal prosit, teď přikazuje a nařizuje: Zelenskyj ostře k Radě bezpečnosti OSN: Kde je ta bezpečnost kterou máte garantovat? Řekla bych, že právě tato věta ukazuje na to, že OSN slibovalo Ua, že když půjdou do války, že jim OSN bude garantovat bezpečí a Ua pomůže!!! Proto je tak ofouklý a nařizuje!

sarina ( 5. dubna 2022 15:50 )

Na nálety se připravit nedá, tak aby nás to co nevidět nepotkalo až skončí Putin s Ukrajinou a nepomstí se za všechny ty zbraně co poslala slepená na podporu UA.

sorgedoktor ( 5. dubna 2022 14:05 )

.....Nejak jsem nepostrehl na ktere televizni stanici to bude...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa