Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Víme, že Rusové lžou, Putin je symbol zla a patří před válečný soud, říká náměstek Lipavského

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, for, swp - 
5. dubna 2022
05:00

Západ si nechtěl kazit byznys. I to byl jedním z důvodů, proč si byl podle náměstka ministra zahraničních věcí Martina Dvořáka Putin jistý svým cílem. O tom, jak se Putin přepočítal, hovořil v pořadu Epicentrum. Zmínil také provokace, kterým čelí čeští zástupci na ruské ambasádě v Moskvě, nutnosti zbavit se závislosti na ruských zdrojích a ze studia Blesku poslal vzkaz ruskému velvyslanci.

I vzhledem k tragickým událostem v ukrajinské Buče volají mnozí po vyhoštění ruského velvyslance Alexandra Zmejevského z Česka. Zkušený diplomat Martin Dvořák však reagoval s tím, že ministr Lipavský je toho názoru, že je potřeba do poslední chvíle udržovat oficiální komunikační kanál. Dodal také, že ruské diplomaty rozhodně nešetří. Česká strana musí také pracovat s tím, že na ambasádě České republiky v Moskvě dochází podle Dvořákových slov k provokacím.

„Jsou to metody adekvátní stalinskému pojetí zahraniční politiky,“ uvedl náměstek ministra zahraničních věcí, který nemohl z bezpečnostních důvodů prozradit více.

„Ta jednání s ním jsou velmi komplikovaná, pan velvyslanec je velmi zvláštní osoba.  Předpokládám, že se dnes kouká, nebo bude koukat, takže ho tímto zdravím. Víme, že lžou, neděláme si o jejich činnosti žádné iluze, nicméně s nimi musíme jednat,“ vysvětlil Martin Dvořák a připomněl, že k vyhoštění ruských diplomatů došlo i minulý týden, kdy Českou republiku opustil zástupce ruského velvyslance.

Slabá reakce a Putinova jistota

Podle Dvořáka takto krutou válku zpustila i Putinova jistota, že si území na Ukrajině rychle ukrojí pro sebe a nebude mít z toho větší problémy. Posledních 14 let si totiž západ podle experta nechtěl „kazit byznys“ a ukazoval neochotu zasahovat do věcí států, které leží za pomyslnou železnou oponou.

„Reakce na Krym a Donbas byla slabá,“ konstatoval s tím, že nynější tvrdá a jednotná reakce Západu tak může být pro Putina překvapením.

12:44
Dnes

„Musíme si být vědomi faktu, že dnes je naše Evropa smrtelná. Může zemřít a záleží to jen na tom, co si vybereme. A toto rozhodnutí musíme učinit nyní,“ prohlásil francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně o prioritách své evropské politiky před červnovými eurovolbami. Evropské země se podle něho musí vstříc hrozbám Ruska, Číny i na Blízkém východě zbavit obranné závislosti na Spojených státech a zesílit vazby na Británii. 

12:02
Dnes

Evropský parlament pravděpodobně odsoudí Svobodou stranu Rakouska (FPÖ) za její blízkost k Rusku prezidenta Vladimira Putina, píše s odvoláním na návrh usnesení agentura APA. Europarlament má o právně nezávazné rezoluci týkající se ruských pokusů o ovlivňování voleb do EP hlasovat dnes, materiál velmi pravděpodobně podpoří evropští lidovci, sociální demokraté, liberálové i zelení.

Rezoluce má vyjádřit znepokojení Evropského parlamentu nad novými obviněními z ruského vlivu a pokusy Moskvy o ovlivňování některých kandidátů a vměšování se do nadcházejících voleb.

FPÖ čelila kritice za přílišnou náklonnost k Rusku a prezidentu Vladimiru Putinovi v minulosti už vícekrát. V prosinci roku 2016 podepsali představitelé strany Svobodných smlouvu „o přátelství“ se stranou Jednotné Rusko. V dnešním návrhu usnesení Parlament EU mimo jiné „vyjadřuje své znepokojení nad rakouským špionážním případem, v němž je bývalý rakouský zpravodajský důstojník Egisto Ott, který je údajně úzce spojen s politikem FPÖ Hansem-Jörgem Jeneweinem, obviněn ze špionáže pro Rusko a nezákonného získávání osobních údajů z policejních databází, včetně předávání údajů z mobilních telefonů bývalých vysoce postavených rakouských úředníků ruské tajné službě“.

11:28
Dnes

Na ukrajinské frontové linii nastala patová situace, jsou proto příhodné podmínky pro zahájení mírových rozhovorů, míní běloruský vůdce Alexandr Lukašenko. 

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v posledních době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. „Je to patová situace,“ dodal v projevu před Všeběloruským lidovým shromážděním - orgánu připomínajícím parlament, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády.

„Pokud nezačneme vyjednávat teď, Ukrajina postupně přijde o svůj stát a může přestat existovat. Ukrajina potřebuje mír,“ uvedl Lukašenko, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, jehož vojska mimo jiné z běloruského území 24. února 2022 vpadla na Ukrajinu a rozpoutala tím největší pozemní konflikt v Evropě od druhé světové války.

Zobrazit celý online

Nyní se musíme zbavit závislosti na Rusku, pokračoval Dvořák v pořadu Epicentrum. „Musíme absolutně izolovat Rusko, politicky, mezinárodně a musíme se zbavit závislosti na ruských zdrojích. Platbami západu neseme spoluzodpovědnost za zločiny proti lidskosti,“ řekl.

„Lidé pijí vodu z louže a my se bojíme o cenu benzínu“

Náměstek se vyjádřil i k tomu, jak je válka přijímána ve společnosti. Zdůraznil, že si musíme uvědomit, že v konfliktu již jsme a nechápe tak chování některých lidí, kteří nadávají na to, že se možná budou muset uskromnit. „Miliony lidí je bez tepla, převařují vodu z louže. Proč bychom neměli mít o tři stupně méně doma? Kousek od nás je válka a my se budeme bavit, jestli budeme mít na benzín?  Přijde mi to absurdní a hrůzné,“ uvedl.

Jedním dechem ale dodal, že je potěšen solidaritou Čechů a jejich prvotní reakcí na válku, která se podle něj odrazila i v tom, jak následně konala naše vláda. „Vlády se chovají podle toho, jakou cítí náladu ve společnosti. Česká vláda vidí solidární Čechy a není ji tak zatěžko chovat se mravně a slušně,“ konstatoval a rýpnul si do vlády předchozí, která podle něj byla spíše nekonzistentní a opatrnější.

Jak by mohl vypadat konec války

V pořadu Epicentrum se Dvořák pozastavil i nad tím, jak by mohl vypadat konec války. „Co je vlastně konec téhle války? Nedovedu si představit, že by se Putin stáhl k linii, kde válku začal. A pak se budeme tvářit jako, že se nic nestalo a zrušíme sankce? Žádné zmírnění sankcí nepřipadá v úvahu, dokud Putin nebude stát před válečným soudem,“ uvedl.

sarina ( 5. dubna 2022 15:54 )

Stále víc nás slepená zatahuje do války, když nevědí co dělat s drahotou tak válka to zakryje.

77845454 ( 5. dubna 2022 10:57 )

Open source analytici a vojenští experti spatřili poprvé záhadné písmeno tvaru Z ručně namalované na ruských tancích a vojenských náklaďácích shromážděných na ukrajinské hranici dne 19. února, což vedlo k rozšířeným spekulacím mezi západními odborníky o tom, co tento symbol znamená.

Když začala ruská invaze, bylo spatřeno více vojenského vybavení se znakem Z a také s dalšími písmeny, včetně O, X, A a V. Písmena na byla obvykle orámována čtverci, trojúhelníky a jinými malovanými tvary. Písmeno, Z v ruské azbuce neexistuje, spíše je to písmeno podobné "3" tvářící se jako „z“.

Nejoblíbenější teorií používanou vojenskými odborníky k vysvětlení písmen je, že byly napsány podle příslušných oblastí, kde se ruské jednotky obvykle nacházejí, přičemž Z potenciálně znamená Zapad.

Jiní se domnívají, že písmena byla nakreslena ve snaze vyhnout se palbě spolubojovníků, zatímco někteří pro-Kremelští ruští vojenští experti spekulovali o tom, že písmeno Z znamená jméno ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a písmeno V znamená Vladimir Putin.

Samotné ruské ministerstvo obrany žádnou z teorií nekomentovalo a místo toho na svém instagramovém kanálu zveřejnilo, že Z znamená Za pobědu („vítězství“) a V znamená „sílu pravdy“.

http­s://ww­w.th­eguar­dian­.com/w­orld/­2022/m­ar/07/­why-has-the-letter-z-become-the-symbol-of-war-for-russia

fayet ( 5. dubna 2022 09:05 )

dublovány poskytované sociální dávky třeba u nás a v Polsku právě těm, kteří ,,utekli“ z Ukrajiny? Proč jsou vypláceny i lidem, kteří mají dostatečnou hotovost a klidně si platí drahé pronájmy? Dokonce i takové, na které Češi nemají? Co se bude dít, až se Rusové z Ukrajiny stáhnou a země bude bez jejich vojsk? Bezpečná asi úplně nebude, snad jen v republikách, které se rozhodnou již nadále nepodléhat Kyjevu. Velká část postbanderovců může skončit ve vězení, nejvýznamnější dokonce v ruském, ze kterého se jen tak nevrátí, ale stále jich zůstane na Ukrajině dost na to, aby terorizovali ostatní obyvatele tak, jak to dělali na Donbasu. Vrátí se zpět domů ti, kteří od nás získali půlroční prázdniny zadarmo, a pokud ano, jak bude vysvětlena investice do jejich půlroční štace u nás? A pokud ne a zůstanou tady, jak budou žít s vědomím, že to je na úkor těch českých občanů, kteří přišli o naději na nové či aspoň jakékoliv bydlení, práci či o umístění svého dítěte do školy či školky? Jak vrátí to, co dostali, tedy včetně zdravotnictví zdarma?
A aby se neřeklo, že je vše vyřešeno je tu ještě další dotaz. Proč jako jediní v EU kupujeme plyn nikoliv přímo, ale přes německé spekulanty a stojí nás 3x více než bohaté státy, přičemž podobně ekonomicky ,,výhodně“ se k nám vrací naše a námi vyrobená elektřina? Proč bychom nemohli platit plyn, ropu a potřebné komodity v rublech, když v podstatě nejde o nic jiného, než o nemožnost ukrást Rusům jejich peníze? Chceme znát odpovědi na tyto otázky. Ale takové, které nám dají reálnou vizi do budoucnosti, na jejímž konci nebude tma, mráz a hlad. Tato vláda je však nemá, jen plácá ideologické nesmysly. A proto už má být dávno pryč. Jedno je však jasné, Zelensky je grázl a Fiala & spol taktéž.

fayet ( 5. dubna 2022 09:04 )

Média přináší jednu lež za druhou. Když už neví co, začnou tvrdit, že ruskou armádu napadly vzteklé včely a pozabíjely vojáky. CNN Prima pro změnu přinesla rozhovor s řidičem vozidla přejetého údajně ruským tankem, přestože už se dlouho ví, že to byl ukrajinský stroj, nad nímž opět ukrajinský voják ztratil řízení. Spousta záběrů z místa bojů bylo zaměněno, nebo byly přiděleny úplně jiným viníkům škod způsobených v době bojů. Navíc se u nás na rozdíl od jiných západních médií stále dokola zamlčuje jak skutečné politické zaměření samotného Zelenského, tak i brutalita příslušníků ukrajinských bojových jednotek, především těch hlásících se k Azovskému praporu a Pravému sektoru, tedy k tradicím Banderovců. Volodymyr Zelenskyj si pravděpodobně uvědomuje, že se nad ním zavírá hladina. Postupně se objevují důkazy o tom, že nežije pouze z platu premiéra, ale naopak se mu dařil hromadit pro běžné Ukrajince nepředstavitelný majetek, z čehož vyplývá, že se korupce týká i jeho. O to usilovněji volá po dalších zbraních. Už mu nestačí útočné pušky, minomety a pancéřové pěsti, touží po letadlech a obrněných transportérech. Letadla nemáme, ale směřuje přes nás na Ukrajinu postarší východoněmecká obrněná technika. Fialovi & spol. nestačí, že jsme byli Moskvou zařazeni mezi nepřátelské země Ruska, chtějí jít dále a je třeba si uvědomit, že následky chování naší politické reprezentace budeme napravovat velmi dlouho a určitě ne pod vedením Pětikoalice. Jako by k jejímu sesazení nestačilo to, jak rozhazuje naše peníze lidem, kteří ve skutečnosti před žádnou válkou neutíkají, ale pouze zneužívají situace. A je jich přinejmenším většina z těch, kteří se u nás objevili. Navíc to nekončí a další zaprodanec z naší vlády, tedy Rakušan, očekává, že jsme asi tak v polovině počtu těch, které vláda očekává. Tedy momentálně je tu cca 300 000 lidí. Dvojnásobek znamená dvojnásobnou útratu a nechtějte tedy radši ani vědět, co vše budete ještě platit.
Je čas se zeptat. Jak je zajištěno, aby nebyly du

naidka ( 5. dubna 2022 07:54 )

To je to samé, jako bys uvěřil tomu, že Ukrajinci otrávili Rusům svačinu, ukrajinská bábuška je otrávila pirožkami a navrch Rusy poštípal roj agresivních včel, to se taky psalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa