Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Přípravy na válku? USA chtějí evakuovat ambasádu v Kyjevě a hledají plyn pro Evropu

Autor: ČTK - 
22. ledna 2022
19:06

Americká ambasáda v Kyjevě požádala americké ministerstvo zahraničních věcí, aby povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků a jejich rodin z Ukrajiny, uvedla stanice CNN. Zpráva přichází v době, kdy Washington varuje, že na Ukrajinu může v brzké době zaútočit Rusko. Ze stejného důvodu dnes administrativa Joea Bidena začala vyjednávat s Katarem o možných dodávkách zkapalněného plynu do Evropy pro případ, že by invaze vedla k nedostatku této suroviny v Evropě. 

Zdroj blízký ukrajinské vládě CNN sdělil, že evakuace amerických diplomatických pracovníků ambasády v Kyjevě „pravděpodobně začne již příští týden“. Stejný zdroj uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem označil možný odjezd diplomatů za „přehnanou reakci“ na současnou situaci. Americké ministerstvo zahraničí se k potenciální evakuaci odmítlo vyjádřit, jeho představitel pak uvedl, že nebude komentovat soukromé rozhovory.

V prosinci CNN psala, že administrativa amerického prezidenta Joea Bidena se připravuje na možnost, že v případě napadení Ukrajiny Ruskem bude potřeba evakuovat americké občany ze země. Práci na tomto nouzovém plánu podle zdrojů CNN vede americké ministerstvo obrany.

Americké ministerstvo zahraničí již vydalo ohledně Ukrajiny varování nejvyššího stupně, doporučilo Američanům, aby do země necestovali, a upozorňuje, že Rusko plánuje na Ukrajině „významnou vojenskou operaci“.

Putin může dodávky plynu omezit

S vyhrocenou situací souvisí i vyjednávání o dodávkách plynu z Kataru. Podle agentury Bloomberg chystá Biden ještě v lednu pozvat do Bílého domu katarského emíra šajcha Tamima bin Hamada Sáního. Bílý dům už nějakou dobu setkání připravuje, katarské velvyslanectví ve Washingtonu ale tuto informaci nekomentovalo.

Bloomberg nyní připomněl obavy části evropských zemí, že nové potrestání Ruska kvůli Ukrajině může poškodit jejich ekonomiky a že se ruský prezident Vladimir Putin uprostřed zimy rozhodne zastavit nebo omezit dodávky plynu. Čtyřicet procent evropské spotřeby plynu pochází z Ruska a zhruba 30 procent z toho proudí přes Ukrajinu.

Katar patří k největším světový producentům zkapalněného plynu (LNG). Tři čtvrtiny produkce prodává do asijských států, Evropě poskytuje kolem pěti procent plynu.

Bloomberg napsal, že pro některé země jako Litvu nebo Polsko je přechod na LNG důležitý, protože se snaží vymanit se z politiky přepravy plynu nakupovaného v Rusku. Američtí představitelé se snaží podle zdrojů Bloombergu řešit obavy Evropanů kolem vytápění v letošní zimě. Stupňují také tlak, aby Evropa odsouhlasila připravované sankce, a vadí jim zdlouhavá jednání s Evropskou unií i uvnitř unie.

Ředitel Národní ekonomické rady Bílého domu Brian Deese tento týden řekl, že USA pracují s partnery na zvýšení dodávek paliva do Evropy. „Zaměřujeme se na to, aby měla Evropa přístup k dostatku zemního plynu v zimě a aby se snížil tlak i na jaře. Znamená to, že jednáme se spojenci, zejména s těmi, kteří těží plyn, abychom zjistili další kapacity a způsob, jak plyn dopravit do regionu,“ uvedl ve čtvrtek Deese.

Přiznal, že USA v tomto směru nemají moc co nabídnout. „V exportu našeho zemního plynu jsme na maximu kapacity. Můžeme pracovat se spojenci a pokusit se najít způsob, jak zajistit produkt jiným způsobem (než z USA),“ dodal.

Invaze je na spadnutí

V prosinci agentura AP informovala, že podle americké rozvědky Rusko plánuje případnou vojenskou ofenzivu proti Ukrajině, která by mohla být zahájena začátkem letošního roku a které by se účastnilo odhadem 175 000 vojáků.

Americký šéf diplomacie Antony Blinken tento týden při návštěvě v Kyjevě řekl, že Rusko může zaútočit na Ukrajinu v brzké době. Moskva popírá, že by se na invazi připravovala. V pátek ale šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov varoval před „nejvážnějšími důsledky“, pokud budou dál ignorovány požadavky Ruska ohledně zajištění jeho bezpečnosti. Rusko žádá mimo jiné od Washingtonu a NATO záruku, že Ukrajina nevstoupí do Severoatlantické aliance.

Video  Putin západu ukazuje svaly. Analytik zmínil páky, kterými Rusko tlačí i na Česko  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 24. února 2022 10:58 )

OSA hledá plyn pro Evropu: JAk šlechetná, prvně tady vnese zmatek a teď si hraje na zachránce, zaplatíme my, zisk se posype USA, jsou na dně a to byl úmysl

levicove-smegma ( 23. ledna 2022 19:19 )

Sbírka blábolů pod čarou.
Ruské armády stojí na hranici s ukrajinou a čekají na povel k okupaci.
Vše ostatní jsou bláboly.
____­______­______­______­______­______­______­______­______­______

dynaty ( 23. ledna 2022 16:56 )

no rudá nejsem a kdo je tady pitomeček, je poznat z tvých příspěvků jo a z návsi také nejsem dokáže to tvůj omezený mozek pobrat? ale máš u mě jedno plus, dokážeš jako šašek celkem dobře pobavit

homer10 ( 23. ledna 2022 14:02 )

americký *** opět chtějí vyvolat válku za každou cenu jak já je nenávidím , kdyby byla války tak budu stát proti americkým agresorům a zabíjet je

thoro77 ( 23. ledna 2022 12:37 )

Let's Go Brandon

Zobrazit celou diskusi