Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Jsme připraveni na cokoliv, není to poprvé.“ Ukrajinci v bojové linii Putinovi nic nedarují

Aktualizováno -
22. ledna 2022
17:49
Autor: sova, ČTK - 
22. ledna 2022
14:15

Hranice toho, co Rusko považuje za své území, nejsou na Ukrajině nikdy jisté. Aktuálně je takovým bodem most na maličkém poloostrově Čonhar. Ten vystupuje nad okolní třypící se hladinu na severu Rusy okupovaného Krymu. Armádní fotograf ukrajinské armády Mykola Čekman zkontroluje spojnici dalekohledem a k reportérům britského listu The Guardian pronáší: „Jsme připraveni na cokoliv, co přijde. Není to poprvé, co je poloostrov obsazen. Krym už zažil mnoho válek.“

Někdejší turistická kavárna na hradní věži dnes slouží jako základna pro ukrajinské ozbrojence. Ti tu stojí proti svým neviditelným, lépe řečeno dobře skrytým, ruským protějškům.

Zatímco na východě země separatisté podporovaní Ruskem pravidelně vystřelují granáty na protivníky a kropí své ukrajinské protivníky dávkami ze samopalů, frontová linie u Čongharu je klidná. Navzdory této zdánlivé normalitě Kyjev neriskuje. Vojáci stojí na stráži v síti zákopů vyztužené dřevěnými paletami a všechno svědčí o jejich připravenosti.

Útok může přijít odkudkoli

„Vladimir Putin sní o vytvoření pozemního koridoru mezi Rusy okupovanými územími na Donbasu a Krymem. My mu to nedovolíme,“ říká vojenský důstojník Ivan Arefjev s tím, že ukrajinská armáda je připravena na cokoli včetně útoku.

Existuje jen málo zjevných známek ruské vojenské přítomnosti. Někteří vojáci v noci slyší hluk manévrujících nepřátelských tanků. Faktem ale je, že Kreml může zaútočit odkudkoli: po zemi, z moře nebo ze vzduchu.

Na hranicích se nyní utábořilo zhruba 100 tisíc ruských vojáků a Ukrajina je tak obklíčena. Na jihu se ozbrojené síly poslouchající rozkazy z Moskvy mohou dostat z Krymu, přesunout se na sever a pak postupovat na východ podél pobřeží, plochého 250 km dlouhého pásu zahrnujícího ukrajinské přístavy Berdjansk a Mariupol. To je jen jeden z mnoha scénářů.

Strategický směr je na východ

Strategickým cílem by bylo napojit Krym na separatistická centra na východě země, jako je Doněck a Luhansk. Moskva se fakticky zmocnila těchto území na jaře 2014, nainstalovala a vyzbrojila místní zástupce a zahájila tak konflikt, který od té doby trvá.

Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba tento týden obvinil Rusko, že se soustřeďováním vojsk u Ukrajiny snaží šířit v ukrajinské společnosti paniku, a tím destabilizovat její finanční systém i celou její ekonomiku. Učinil tak po jednání se svým americkým protějškem Antonym Blinkenem, který řekl, že Rusko může na Ukrajinu v brzké době zaútočit.

Kyjev o víkendu obvinil Rusko také z kybernetického útoku na vládní weby z minulého týdne. Náměstek tajemníka Rady národní bezpečnosti a obrany Serhij Demedjuk sdělil, že útok pravděpodobně provedla skupina napojená na běloruskou tajnou službu. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v prohlášení pro stanici CNN popřel, že by Rusko mělo co do činění s problémy ukrajinských vládních webů.

Evakuace diplomatů už za pár dní?

Americká ambasáda v Kyjevě požádala v sobotu v kontextu stupňujícího se panětí americké ministerstvo zahraničních věcí, aby povolilo odjezd postradatelných diplomatických pracovníků a jejich rodin z Ukrajiny, uvedla stanice CNN s odkazem na nejmenované zdroje obeznámené se situací. 

Zdroj blízký ukrajinské vládě CNN sdělil, že evakuace amerických diplomatických pracovníků ambasády v Kyjevě „pravděpodobně začne již příští týden“. Stejný zdroj uvedl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem, označil možný odjezd diplomatů za „přehnanou reakci“ na současnou situaci. Americké ministerstvo zahraničí se k potenciální evakuaci odmítlo vyjádřit, jeho představitel pak uvedl, že nebude komentovat soukromé rozhovory.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

panda82 ( 19. července 2022 09:50 )

A když vám USA nepošlou zbraně, tak jste připraveni na co, švýcaři mají rozum, u nás se sníží platby za zdrav pojistné, už docházejí peníze, tak Fiala sáhne na české občany

esprit ( 22. ledna 2022 22:58 )

Ti co nehladoví. Dnešní car kosí počátky demokracie, drží je u huby.

andorea ( 22. ledna 2022 18:40 )

Mám dost strach, protože slovo válka se začíná používat jako běžné. To už jsme ztratili úplně pud sebezáchovy?

fantociova ( 22. ledna 2022 18:38 )

Jestliže bude válka, Rusové Ukrajinu roznesou na kopytech ale vítěz bude usa.

doktormediciny ( 22. ledna 2022 18:07 )

Obavam se, ze Vasemu lakonickemu shrnuti dejin priblikzne za 80 let ti mladsi nebusou rozumet.Ono nejake to podporovani Ukrajiny je na povazenou...
Po valce se vratilo nekolik desitek rodin tak zvanych Volynskych Cechu, dle jejich sdeleni vse ohledne Ukrajiny je znacne problematicka zalezitost, ktera se neda shrnout do 11 radku

Zobrazit celou diskusi