Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Kdo zradil Annu Frankovou (†15)? Vyšetřovatelé mají po 78 letech jasno!

Autor: pma - 
18. ledna 2022
18:36

Příběh židovky Anny Frankové a její rodiny znají lidé po celém světě. Díky jejím deníkovým zápiskům, které později byly vydány i knižně, se čtenáři dozvídali, jak se židovská rodina přes dva roky schovávala před nacisty. Nikdy však nebylo objasněno, kdo rodinu udal. Do nevyjasněného případu vyzrazení úkrytu rodiny Frankových se před šesti lety pustil tým amerických vyšetřovatelů a teď odhalil podezřelého. Mělo se jednat o židovského notáře Arnolda van den Bergha, který si zřejmě chtěl zachránit vlastní život.

Deník Anny Frankové, který si psala od 13 let, se stal symbolem utrpení milionů židů během druhé světové války. Po mnoho let také patří mezi nejvydávanější knihy na světě. Židovská dívenka si ho psala od 12. června 1942 v zadním traktu jednoho domu v Amsterdamu, kde se rodina skrývala před nacisty. „Přinese nám letošní rok 1944 vítězství? Ještě nevíme. Ale kde je naděje, tam je život. Naplňuje nás to čerstvou odvahou a činí nás znovu silnými,“ zapsala si do deníku Anna.

Naděje na brzký konec války a otočení života k lepšímu zmizely 4. srpna 1944. Rodina Franků a další židé ze zadního traktu domu byli odhaleni a následně převezeni do tranzitního tábora Westerbork. Později potuvala skupina do Osvětimy a na podzim stejného roku byly ženy převezeny do tábora Bergen-Belsen. V lednu 1945 zemřela nejdříve matka Edith, poté sestra Margot a tyfu podlehla ke konci února toho roku i Anna. Jediný, kdo hrůzy válka přežil, byl otec Otto, který v roce 1947 Annin deník publikoval.

Zrádce chtěl ochránit sebe i svou rodinu

Kniha po mnoho let vyvolávala jednu zásadní otázku. Kdo židovskou rodinu zradil a sdělil nacistům, kde se Frankovi schovávají?  Za necelých 80 let od odhalení rodiny se vyrojilo mnoho spekulací a teorií, kdo za vyzrazením úkrytu stál. V roce 2016 se záhadu odhodlal vyřešit tým odborníků v čele s vysloužilým agentem FBI Vincentem Pankokehoem. Ten se v minulosti zabýval například sledováním kolumbijských drogových kartelů nebo podezřelých z útoků během 11. září. Dále tým tvořilo přibližně 20 historiků, kriminalistů a specialistů na data. Obvinění padlo na židovského notáře Arnolda van den Bergha, na základě anonymního dopisu, který obdržel Annin otec Otto Frank po svém návratu do Amsterdamu po konci války.

Notář byl členem židovské rady, a zřejmě prozradil nejen místo úkrytu Frankovy rodiny ale sdělil nacistům i další adresy, na kterých se ukrývali židé. Důvodem měl být dle zpráv, které přinesl The Guardian, strach o život vlastní rodiny. „Vyšetřovatelé předpokládají, že muž používal adresy úkrytů jako formu životního pojištění pro svou rodinu. On ani jeho dcera nebyli díky tomu deportováni do nacistických táborů,“ zazní v dokumentu Zrada Anny Frankové od televizní stanice CBS.

Překlasifikoval se na nežida

Vyšetřovatelé ve speciálním počítačovém softwaru prohlíželi vše od dopisů po fotografie, mapy a dokonce i knihy. Vyšetřovatelé hledali i v 29 zahraničních archivech, například ve Spojeném království, Kanadě, Rusku nebo Izraeli.

V archivních záznamech otce Otta Franka se jméno zrádce Arnolda Van den Bergha objevilo již v 50. letech, nizozemské policie však tomuto tipu nepřikládala velkou váhu. Kriminalistům se podařilo zjistit, že Bergh měl zjevně páky na nacisty, protože se mu podařilo se dokonce v oficiálních dokumentech překlasifikovat na nežidovského občana. Takže ani on, ani jeho rodina nebyli deportování do koncentračních táborů. Zrádce rodiny Franků Bergh zemřel v roce 1950. Poslední přeživší židovské rodiny otec Otto zemřel v roce 1980.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 23. ledna 2022 17:45 )

Treanta 68...Takhle na to nelze nahlizet...Co jsme meli cleny rodin v koncentr. jako Ehrenvewrhaftern , Schuztvehaftrn atd vime svoje

Brnooo ( 18. ledna 2022 23:52 )

"Později potuvala skupina do Osvětimy..." je proboha co za větu?
Když už neumí češtinu autor, nemáte tam editora?

Zobrazit celou diskusi