České lvy poprvé rozdávali v roce 1994 filmům, které vznikly o rok dříve. V prvním ročníku byl vyhlášen pouze vítěz. Od druhého ročníku již diváci znali i seznam nominovaných. Těch bylo v druhém ročníku pět, následně se počet nominovaných na čas snížil na tři. Od roku 2011 je ovšem nominovaných znovu pět. Cenu za nejlepší film si tradičně přebírá jeho producent.

Šanci vyhrát tak mělo už přes 100 filmů. Českého lva získalo 28 z nich. Které jsou ovšem nejoblíbenější v očích diváků?

10. Návrat idiota (režie: Saša Gedeon)

Jiří Langmajer a Petr Liška ve filmu Návrat idiota
Autor: Česká televize

  • Premiéra: 25. února 1999
  • Hodnocení na ČSFD: 77 %
  • Producent: Petr Oukropec

Návrat idiota byl druhým celovečerním filmem režiséra Saši Gedeona. Ten si k filmu sám napsal i scénář a za obojí získal Českého lva i pro sebe. Kromě toho film získal i Českého lva za nejlepší hudbu (skladatel Vladimír Godár) a za výkon ve vedlejší roli byla oceněna i Anna Geislerová.

Gedeon se při psaní scénáře inspiroval knihou Idiot od Fjodora Michajloviče Dostojevského. Příběh pojednává o mladém Františkovi, který se z blázince vrací do světa, o kterém moc neví. Cestou k příbuzným se setká s Annou, její sestrou i jejími milenci.

9. Ve stínu (David Ondříček)

Ivan Trojan ve filmu Ve stínu
Autor: ČSFD

  • Premiéra: 13. září 2012
  • Hodnocení na ČSFD: 79 %
  • Producenti: Ehud Bleiberg, Kryštof Mucha, David Ondříček

Krimi thriller Ve stínu je pátým filmem režiséra Davida Ondříčka. Ten se společně s Markem Epsteinem a Mishou Votrubou podílel i na psaní scénáře. Film mu vynesl i Českého lva pro nejlepšího režiséra i ocenění za scénář. Společně s Ondříčkem a scénáristy byl za film oceněn i kameraman Adam Sikora, střihač Michal Lánský, zvukaři Pavel Rejholec a Jakub Čech, hudební skladatelé Jan P. Muchow a Michal Novinski, výtvarníci Jarmila Konečná – Ditrichová, Lukáš Král a Jan Vlasák a Ivan Trojan za herecký výkon v hlavní roli.

Příběh se odehrává v padesátých letech a vypráví o vyšetřovateli kriminálky Haklovi, který zjistí, že rutinní vloupačka je něčím složitějším. Případ si převezme Státní bezpečnost, to ovšem Hakla nezastaví před dalším pátráním i navzdory přímému zákazu. Do pozornosti Státní bezpečnosti se dostane i sám.

8. Rok ďábla (Petr Zelenka)

Jaromír Nohavica ve filmu Rok ďábla
Autor: reprofoto Youtube

  • Premiéra: 7. března 2002
  • Hodnocení na ČSFD: 80 %
  • Producent: Pavel Strnad

Fiktivní dokument Rok ďábla je třetím celovečerním filmem Petra Zelenky. Ten byl za své dílo odměněn Českým lvem za nejlepší režii. Kromě filmu a režiséra byl oceněn i střihač David Charap, zvukař Michal Holubec a kapela Čechomor, Karel Holas a Jaromír Nohavica za hudbu.

Film sleduje Jaromíra Nohavicu, který hraje sám sebe, a jeho boj s alkoholem. Kromě hraných scén film zachycuje i reálné koncerty Nohavici a Čechomoru. Jejich společná koncertní tour v roce 2000 konec konců inspirovala Zelenku, aby s kapelou a Nohavicou film natočil.

7. Knoflíkáři (Petr Zelenka)

Rudolf Hrušínský ml. a Eva Holubová ve filmu Knoflíkáři
Autor: Česká televize

  • Premiéra: 20. listopadu 1997
  • Hodnocení na ČSFD: 80 %
  • Producent: Čestmír Kopecký

Knoflíkáři byli celovečerním hraným debutem pro režiséra Petra Zelenku, k filmu si sám napsal i scénář a za obojí byl rovněž oceněn Českým lvem. Kromě Zelenky byl za Knoflíkáře oceněn už pouze Jiří Kodet za svůj výkon ve vedlejší roli.

Film je složený ze šesti povídek vyprávějcícíh o prokletí, lidské nevěře, úchylkách i odpuštění. Každá povídka funguje i samostatně, ale jedna druhé předává své motivy.

6. Zahrada (Martin Šulík)

Zuzana Šulajová ve filmu Zahrada
Autor: ČSFD

  • Premiéra 28. září 1995
  • Hodnocení na ČSFD: 80 %
  • Producent: Rudolf Bierman

Komedie Zahrada vzniklá ve slovensko-české koprodukci je šestým filmem slovenského režiséra Martina Šulíka. Ten k ní společně s Ondrejem Šulajem a Markem Leščákem napsal i scénář. Jak jeho režisérskou, tak spisovatelskou práci ocenila Česká filmová a televizní akademie Českým lvem. Oceněn byl i výtvarník František Lipták a za výkon ve vedlejší roli herec Marián Labuda starší.

Film vypráví příběh Jakuba, kterého nebaví práce, nerozumí si s otcem a navrch neví, jak vyřešit vztah s vdanou Terezou. To se rozhodne změnit odjezdem do opuštěného domu po dědečkovi. Pobyt se mu ovšem po setkání se záhadnou slečnou prodlouží.

5. Karamazovi (Petr Zelenka)

Film Karamazovi
Autor: reprofoto Youtube

  • Premiéra: 24. dubna 2008
  • Hodnocení na ČSFD: 82 %
  • Producent: Čestmír Kopecký

Třetí film Petra Zelenky v tomto žebříčku jsou Karamazovi z roku 2008. Na úpravě divadelní hry do podoby filmového scénáře spolupracoval s Evaldem Schormem. Stejně jako za Knoflíkáře a Rok ďábla, má i za Karamazovi Petr Zelenka Českého lva za režii, v jiných kategoriích už film nebyl oceněn.

Film sleduje divadelní ansámbl, který se vydá do polského Krakova odehrát jevištní adaptaci Dostojevského knihy Bratři Karamazovi. Během divadelní zkoušky ovšem sleduje i problémy a spory herců i tragédii v rodině jednoho diváka.

4. Je třeba zabít Sekala (Vladimír Michálek)

Je třeba zabít Sekala
Autor: archiv ČSFD

  • Premiéra: 3. září 1998
  • Hodnocení na ČSFD: 83 %
  • Producenti: Jaroslav Bouček, Dariusz Jabloński

Je třeba zabít Sekala je třetím celovečerním filmem režiséra Vladimíra Michálka, který za práci na filmu obdržel Českého lva za nejlepší režii. Scénář napsal Jiří Křižan, který byl za svůj počin rovněž oceněn. Stejně tak byl oceněn i kameraman Martin Štrba, střihač Jiří Brožek, zvukař Radim Hladík jr. a hudební skladatel Michal Lorenc a výtvarník Jiří Sternwald. V hereckých kategoriích byl oceněn Olaf Lubaszenko za mužský herecký výkon v hlavní roli a Agnieszka Sitek za ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Film se odehrává během druhé světové války na moravské vesnici. Nemanželský syn jednoho ze sedláků využil příležitost a sedláky udává protektorátním úřadům výměnou za jejich majetky. Ti se proto rozhodnou, že je nutné, aby Sekal zemřel. Činu se má zhostit kovář, který se na vsi skrývá před okupanty.

3. Hořící keř (Agnieszka Holland)

Pauhofová v Hořícím Keři
Autor: Julie Vrábelová, archiv

  • Premiéra: 12. září 2013
  • Hodnocení na ČSFD: 85 %
  • Producenti: Tomáš Hrubý, Valka Janoušková Kubečková, Tereza Polachová, Antony Root

Hořící keř je počinem zkušené polské režisérky Agnieszky Holland, která za jeho režii obdržela svého prvního Českého lva. Natáčela podle scénáře Štěpána Hulíka, který byl za svou práci ČFTA rovněž oceněn. Kromě nich si České lvy odnesli i kameraman Martin Štrba, střihač Pavel Hrdlička, zvukaři Petr Čechák a Marek Hart, skladatel Antoni Komasa-Łazarkiewicz, scénograf Milan Býček, kostymérka Katarína Hollá a maskér Zdeněk Klika. Za ženský herecký výkon ve vedlejší roli pak byla oceněna Jaroslava Pokorná.

Film popisuje události, které následovaly po upálení Jana Palacha. Jeho čin totiž následně zlehčoval komunistický poslanec Vilém Nový svými slovy o takzvaném studeném ohni. Film se zaměřuje na počínání advokátky Dagmar Burešové, která zastupovala Palachovy rodiče, když na Nového podali žalobu na ochranu osobnosti.

2. Musíme si pomáhat (Jan Hřebejk)

Boleslav Polívka ve filmu Musíme si pomáhat
Autor: Archiv Blesku

  • Premiéra: 16. března 2000
  • Hodnocení na ČSFD: 85 %
  • Producenti: Pavel Borovan, Ondřej Trojan

Musíme si pomáhat režíroval Jan Hřebejk podle scénáře Petra Jarchovského. Oba za své úlohy obdrželi Českého lva. Společně s nimi byla oceněni i Anna Šišková a Bolek Polívka za výkony v hlavních rolích.

Děj se odehrává za druhé světové války, kde film sleduje počínání manželů Čížkových, kteří se rozhodnou v tajné spíži ukrýt židovského uprchlíka, který je synem Čížkova bývalého zaměstnavatele. Hlavní hrdina přitom umírá strachy, vzhledem k tomu, že si uvědomuje, do jakého nebezpečí přivedl sebe, svou manželku i sousedy.

1. Kolja (Jan Svěrák)

Svěrák se svým Koljou
Autor: archiv Blesku

  • Premiéra: 15. května 1996
  • Hodnocení na ČSFD: 86 %
  • Producent: Eric Abraham, Jan Svěrák

Nestárnoucí klasika byla čtvrtým celovečerním filmem Jana Svěráka. Ten za režii filmu získal svého prvního Českého lva za režii a jako jeden z producentů si přebíral i cenu pro nejlepší film. Jeho otec Zdeněk Svěrák si za film vysloužil Českého lva za nejlepší scénář a nominován byl i za herecký výkon v hlavní roli. Kromě rodinné dvojice byl za film oceněn i střihač Alois Fišárek, Libuše Šafránková za herecký výkon v hlavní roli a Andrej Chalimon za herecký výkon ve vedlejší roli.

Film zachycuje chvíli, kdy se starému mládenci obrátí život naruby, když se nejdříve fingovaně ožení s Ruskou a následně, poté co novomanželka emigruje do západního Německa, mu zůstane na krku její syn. S tím se nakonec spřátelí i navzdory potíží s úřady a jazykovou bariérou.

Video
Video se připravuje ...

Českej biják: Kolja Videohub