Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Letiště i Metallica: Psi jsou přesní jako PCR testy a stačí jim pár vteřin. Omikron však je komplikací

Autor: The Guardian, mav - 
16. ledna 2022
10:00

Psi mají čich až stotisíckrát citlivější než lidé, a tak slouží k vyhledávání nejrůznějších problémů, od zbraní a drog přes plísně v sadech až po rakovinu lidí. Od začátků pandemie bylo odborníkům jasné, že by měli zvládnout detekovat i koronavirus. Po prvotních pokusech to už potvrzují i řádně ověřené vědecké studie, píše deník Guardian.

„Když pandemie udeřila, už jsme věděli, jak by to mohlo fungovat, ale klíčové bylo, jak bezpečně, rychle a efektivně dokážeme psy vycvičit a nasadit pro toto využití,“ uvedl v tiskové zprávě Floridské mezinárodní univerzity Ken Furton, forenzní chemik zaměřený na detekci pachů.

Psi hledající koronavirus se objevili na řadě letišť po celém světě, i na Ruzyni je nasadila Celní správa České republiky. Vesměs přicházely nadějné výsledky.

Video  Kuky při práci na ruzyňském letišti.  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Na Floridě na to ovšem šli vědecky, schopnosti čtyřnožců vyhodnocovali podle precizních kritérií. Cílem bylo vyvinout účinný trénink psů pro hledání nákazy koronavirem.

Čtyřčlenná smečka byla pestře poskládaná: Hubble (kříženec border kolie) byl nováček, Mac (kříženec teriéra) už menší zkušenost měl, Cobra (belgický ovčák Malinois) a One Betta (holandský ovčák) byli veteráni na detekování pachů už vycvičení. Těm stačilo rozšířit repertoár o pachy, které vylučuje nakažený člověk svým dechem (na jiných pracovištích se zase psi učí poznávat covid z dechu či slin). Konkrétně se zaučovali na použitých rouškách od pacientů s koronavirem.

Za pár týdnů pilotní program ukázal, že psi covid poznávají přesně – čtyři čichači se ukázali účinnější než PCR testy. výsledkem je vědecká studie ukazující účinnost 97,5 %.

 „Je to jedna z nejvyšších přesností, jakou jsem viděl, a to se této práci věnuji přes 25 let, se všemi možnými vyhledávacími psy,“ oceňuje Furton.

Úspěšní se ukázali i v praxi. V kancelářích poznali, kde i před několika týdny seděli nakažení zaměstnanci. Pak floridští výzkumníci vzali psy na festival jídla a vína, posléze následovalo dlouhodobější nasazení na mezinárodním letišti v Miami – tam pravidelně kontrolovali zaměstnance.

Jiná studie z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny ukázala přesnost psů v rozmezí 82-94 %, psi v péči německých odborníků také prokázali 95% úspěšnost.

„Díky rozvinutému čichu a jedinečné čichové anatomii zvládají psi detekovat specifické pachy i při velmi nízkém či stopovém množství, jejich citlivost se vyrovná, ba i předčí některé elektronické senzory,“ vysvětluje Janet M. Crespo-Cajigasová, doktorandka z Furtonova týmu.

Na covid je možné vycvičit psy všech ras i voříšky. Spíš než o čich jde o chování, disciplínu… V praxi se dobře osvědčují lovečtí psi, například plemena typu španěl, retrívr či labradoři. „Ti naprosto milují hledání. A také jsou velmi přátelští a rádi pracují na veřejných místech,“ vysvětlila pro Guardian Claire Guestová, ředitelka charity Medical Detection Dogs, která se psy pracuje už dvě dekády. „Poznají i pozitivní lidi bez příznaků či s nízkou virovou zátěží,“ dodal profesor James Logan z Londýnské školy hygieny a tropické medicíny.

Firma Bio-Detection K9 z amerického státu Ohio před pandemií cvičila psy, aby zemědělcům pomáhali identifikovat stromy či jiné rostliny nakažené některými chorobami. Přidat poznávání koronaviru pro ně nebylo příliš náročné, už v říjnu 2020 začala firma nabízet služby svých 14 psů cvičených na covid různým klientům – využili je pořadatelé automobilových závodů Nascar nebo kapely Metallica a Tool.

Jeden pes zvládne očichat 200-300 lidí za hodinu, každých dvacet minut potřebuje pauzu, aby ho práce nezačala nudit. Na velkých koncertech pro mnoho tisíc lidí by to musela být pořádná smečka, aby rychle zkontrolovali všechny návštěvníky, Metallica je ale nasadila v zákulisí – hlídali, aby se nenakazili muzikanti, zvukaři, technici, bedňáci a další, kdo se v backstagi pohybují.

„Není to nástroj pro fanoušky ve velkých arénách, ale dokážeme být velice efektivní, když se snažíte udržovat ochrannou bublinu,“ popsal Guardianu šéf firmy Jerry Johnson. Jeden tým, totiž psovod se psem, u něj vyjde na pět tisíc dolarů (107 tisíc Kč) denně. V Česku vychází levněji testování zaměstnanců antigenními testy – jenže ty jsou v USA těžko dostupné, navíc nejsou tak přesné jako psi a každému zaberou cca čtvrt hodiny.

Pronájem profesionálů je docela drahý, ale některé instituce už si pořizují vlastní psy-detektory. Například školní správa ve Freetownu a Lakeville ve státě Massachusetts už má dva labradory, které jí v létě pomohli vycvičit právě experti z Floridské mezinárodní univerzity. Hodit se takoví psi mohou také třeba domovům důchodců a dalším pečovatelským ústavům, každodení psí kontrola je jistě příjemnější než šťourání či plivání.

Komplikace s omikronem

Aktuálně se šířící varianta omikron představuje novou výzvu i pro kynology. „Omikron víc než kterákoli jiná varianta změnil biologii infekce,“ uvádí Johnson. Dřívější formy viru působí více v plicích, které pak virus posílají do celého těla a vylučuje se i potem. Johnsonovi psi tak očichávali lidem ruce nebo nohy, kde je hodně potních žláz. Jenže omikron nepracuje tolik v plicích, spíše v průduškách. Místo potu tak psi musejí očichávat například nošené roušky.

Co se ale samotného zápachu týče, v tomto ohledu omikron nic nekomplikuje. Psi si totiž dokážou odéry zobecňovat – například po patřičném výcviku rozpoznají všechny možné výbušniny. A totéž platí u různých variant koronaviru, vysvětluje Furton.

Je taková práce pro psy bezpečná? Zatímco psovodi jsou v praxi v ochranných oděvech, jejich pracanti takovou ochranu nemají. Jak popsal Guardian, objevily se případy, kdy se koronavirem nakazili i psi. Zatím se ale neví o tom, že by nějaký měl vážný průběh. Docela dobře je možné, že se domácí mazlíčci od svých páníčků nakazí poměrně často, ale covid jim nic moc nedělá. Kromě toho psi nemusejí nutně chodit přímo v davech, to by bylo nepraktické i z jiných důvodů – stačí jim dávat k očichání vzorky od testovaných lidí, třeba použitou roušku či pot setřený ubrouskem.

A proč vlastně jsou psi tolik citliví na nemoci? Není to jen covid, třeba i necvičení mazlíčci častokrát dřív než lékaři u lidí poznají nádory či jiné neduhy. Johnson věří, že za tím je sociální život vlků – ve smečce je důležité rozpoznat nemocné jedince. Takový kokain nebo střelný prach vlka sotva bude zajímat, ale lidé se naučili psy vyškolit i na tyto pachy.

Třebaže se mohou čichači jevit užitečnější a praktičtější než laboratorní testy, úřady je jako regulérní diagnostiku neuznávají. Když někoho pozitivního odhalí, stejně to ještě musí potvrdit PCR test.

jajas ( 16. ledna 2022 11:24 )

Psi jsou fantastičtí tvorové (pokud jsou dobře vedeni). Momentálně mám dva, loni jsem musel utratit jednoho a ještě dnes na něj vnuci stále vzpomínají. Naučí se spoustu věcí, ale umí spoustu věcí i ze své podstaty a pozorování dění kolem sebe. Samozřejmě ale platí, že je nutné se jim věnovat a slušně s nimi zacházet. Je to sice "zvíře", ale mnohdy jsou lepší než lidé....

Zobrazit celou diskusi