Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslanec Kolář měl pozitivní testy na covid. Ve Sněmovně trávil i dlouhé jednání o důvěře

Autor: vei - 
14. ledna 2022
12:28

Koronavirus přímo ve Sněmovně? Poslanci a starostovi Prahy 6 Ondřeji Kolářovi (TOP 09) vyšly pozitivně dva antigenní testy. Ty si udělal ve čtvrtek večer, když se vrátil z jednání denní komory o důvěře vládě. Mezi poslanci přitom strávil rekordně dlouhé jednání o důvěře vládě. Blesk Zprávám teď řekl, že nyní čeká na výsledky PCR testu.

„Dělal jsem si samotest a vyšel mi pozitivně, takže teď čekám na výsledek PCR testu,“ řekl po telefonu Blesk Zprávám poslanec a starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Celou středu, čtvrteční noc i dopoledne a pak zhruba ještě i dvě hodiny večer přitom trávil mezi svými kolegy v Poslanecké sněmovně, kde probíhala diskuse a následné hlasování o důvěře vládě Petra Fialy.

„Normálně jsem tam fungoval. Když jsem ale přišel večer domů někdy v jedenáct, tak jsem si strčil špejli do nosu a ukázalo mi to pozitivitu, takže jsem šel hned ráno na PCR test,“ popsal poslanec a místopředseda výboru pro evropské záležitosti. Nyní čeká na výsledek.

V ohrožení tak mohou být i někteří jeho kolegové – poslanci a poslankyně. „Myslím, že by to mělo být v pohodě. Celou dobu máme respirátory. I když je pravda, že nás tam je hodně, ale ta pravidla tam máme opravdu tvrdá,“ věří, že nikdo další na tom nebude podobně jako on.

Kolář se prý testuje zhruba dvakrát týdně z preventivních důvodů, protože se potkává s řadou lidí nejen ve Sněmovně, ale také na radnici. „To je takový můj osobní přístup od začátku. Doma mám krabici s testy a obden si prostě strčím špejli do nosu, abych měl jistotu,“ popsal svůj režim.

Video  „Slušňák“ Fiala se ve Sněmovně neudržel: Mě už to taky s*re.  - ČTK
Video se připravuje ...

Dva antigenní testy, které mu ukázaly ve čtvrtek pozitivitu, si tak dělal, aniž by pociťoval nějakou únavu či příznaky, které by mohly napovídat, že má covid-19. „Vůbec žádné příznaky nemám. Nic mi není,“ dodal poslanec.

Sám se dnes do Sněmovny přitom těšil na projednávání korespondenčních voleb – což by umožňovalo lidem žijících v zahraničí odevzdat hlasy prostřednictvím pošty.

„Dva roky nic a teď, když máte ve sněmovně hlasovat o něčem tak prospěšném, jako je korespondenční volba, tak si ňákej Omikron řekne, že leda prd,“ napsal poslanec na Twitter a zprávu zdokumentoval fotkou s dvěma antigenními testy.  

„Dnes jsem ze Sněmovny omluvený ze zdravotních důvodů,“ řekl Blesk Zprávám. Jeho omluvenku přečetl na začátku pátečního jednání Sněmovny její místopředseda a řídící schůze Jan Skopeček (ODS).

Při hlasování o důvěře vládě chybělo ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně sedm poslanců. I oni byli omluveni především ze zdravotních důvodů a podle informací Blesk Zpráv hlavně kvůli izolaci nebo karanténě.

Video  Babiš bouřil ve Sněmovně: Megapodvod! Nesmysl! Likvidace Babiše! Nechceme v Česku multikulturní, ekofanatický Pirátostan.  - PSP ČR
Video se připravuje ...

Poslanec Pavel Svoboda (TOP 09), se kterým sedí v kanceláři, podstoupil antigenní test s negativním výsledkem. Pro jistotu absolvoval také PCR test.

Poblíž Koláře ve Sněmovně sedí lidovečtí poslanci Šimon Heller a Jiří Carbol. Oba si udělali antigenní testy, které byly negativní. Carbol se objednal ještě na PCR test, Heller se bude preventivně testovat každý den. Poslanci čekají na to, zda hygienická stanice kontakt vyhodnotí jako rizikový. Seděli ale od Koláře přes uličku a měli nasazené respirátory. Lidovecký klub sice na dnešním jednání není kompletní, nikdo ale nechybí kvůli koronaviru.

„Za nás je s covidem doma pan poslanec Staněk a je jediný,“ potvrdila mluvčí ODS Adéla Valentová. Naopak hnutí ANO žádné poslance nakažené covidem-19 neeviduje. Ti, kteří byli ze schůze omluveni, chyběli z jiných zdravotních důvodů. „Za poslanecký klub hnutí STAN nechybí nikdo ze zdravotních důvodů,“ napsala mluvčí STAN Sára Beránková.

naidka ( 14. ledna 2022 17:06 )

Doktore, píšete jak belzebub.

naidka ( 14. ledna 2022 17:05 )

To by bylo moc děsivé.

naidka ( 14. ledna 2022 17:04 )

Když ho posadí někam na galérku, klidně může jít do pracovní karantény.

doktormediciny ( 14. ledna 2022 16:41 )

Aproúo Ja kdybych chtel jiz za tak zvaneho totalitnihi rezimu struvat na Sorbonu nebi Harward, asi by mne zavrewli na uzavrene psychiatricke oddeleni..Nakonec mi / jako motavskemu paztiotovi/ dovolili studovat Karlovu universitu

doktormediciny ( 14. ledna 2022 16:38 )

Mne to taky udivuje....Madat by mel slozit...Tady na Morave rikame, ze jednou prdxxx nbelzen byt na dvou svatbach

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa