Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Psi dokážou odhalit koronavirus, potvrdil český kynolog! A popsal přísné bezpečnostní podmínky

Autor: Alexandra Vetkovská - 
5. května 2020
10:36

Pes prochází nádražní halou a najednou si lehne k nohám cestujícího. Hlásí tak, že dotyčný je nakažen koronavirem. Sci-fi? Ano i ne. Kynologové popisují, že lze psí čich v boji s pandemií skutečně využít.

Přední čeští odborníci v oblasti kynologie společně s dalšími specialisty na metodě, jak pomocí psího čichu odhalit osoby nakažené onemocněním covid-19, už pracují. Projekt Dog for Dog (DfD) popsal Blesku jeho vedoucí Gustav Hotový, který se psy profesionálně pracuje už 30 let.

Jak projekt vznikl?

Vyplynulo to ze situace. Většinu profesního života jsem stál spíše na straně uživatelů toho, co kynologové nabízeli, a snažil jsem se vytvořit metodu, jak jejich nabídku lépe propracovat a využít. Tak vznikl i tento projekt. Spojil jsem se s odborníky z oblasti biochemie, zdravotnictví a dalších oborů.

Záchranářští psi  jsou vycvičeni i k výsadku z vrtulníku. Záchranářští psi jsou vycvičeni i k výsadku z vrtulníku. | archiv Gustava Hotového

Není to přece jen příliš velká fantazie?

Před čtyřiceti lety by asi málokdo věřil tomu, že budou psi hledat výbušniny, tiskoviny, cizokrajná zvířata nebo dokážou označit strom napadený kůrovcem, a dnes to funguje.

Proč by to mělo fungovat v případě virů?

Vycházíme z předpokladu, že onemocnění změní aktivní pachovou signaturu (specifický pach, pozn. red.) člověka podobně jako jiná onemocnění, například tuberkulóza, malárie či nádorová onemocnění. To, že pes bude schopen označit nakaženého koronavirem, je téměř jisté.

Co brání tomu, aby už to fungovalo?

Zatím se nejedná ještě o výcvik. Vycvičení psa je to nejjednodušší. Označit nakaženou osobu se může naučit během dvou tří týdnů. Musíme ale vytvořit metodu, jak se psem v tomto případě pracovat. To je nejdůležitější a na tom nyní pracujeme.

Jaké je nejvhodnější plemeno pro tuto práci?

To ještě nelze říct. Prozatím pracujeme se čtyřmi psy rozdílného temperamentu i plemen.

Jak to bude fungovat, až člověka nakaženého nemocí covid-19 objeví?

Jestli bude štěkat, lehne si, sedne, zůstane u toho člověka stát nebo přiběhne k psovodovi a přivede ho k němu, není důležité. Způsob se vždy najde. Záleží na tom, co bude psu a psovodovi vyhovovat. Musí to být ale rychlé a efektivní, aby nedocházelo k chybám.

Kde na projektu nyní pracujete?

Snažíme se potvrdit naše předpoklady a zkušenosti z jiných druhů detekce speciálně vycvičených psů v laboratorních podmínkách.

Nehrozí přitom rozšíření nákazy koronavirem?

Pracujeme v uzavřených prostorách za dodržení nejpřísnějších bezpečnostních opatření. Jednotliví účastníci podstupují průběžně testování na covid-19. Je to důležité nejen proto, abychom se nenakazili mezi sebou, ale také proto, abychom nezpůsobili to, že se někdo infikovaný bude pohybovat kolem psů. To je v této fázi velmi důležité.

Nemohou se psi nakazit a stát se přenašeči?

Pes se nakazit skutečně může. Podle dostupných informací a studií ale není přenašečem. To je důležité. My se však snažíme, aby se to nestalo. Přímo s virem zvířata do kontaktu v laboratoři nepřijdou. Připravovali jsme se na to více než měsíc. V tom se patrně lišíme od jiných týmů ve světě, které na podobné metodě pracují.

Kynolog Gustav Hotový Kynolog Gustav Hotový | archiv Gustava Hotového

Můžete prozradit více?

Zatím mohu říci jen to, že se jedná o neinvazivní metodu. Nepracujeme s krví, slinami ani ničím podobným.

Kolik psů bude moct být do boje s koronavirem nasazeno?

Až ověříme, že to lze a jak, přijde druhá fáze, a tou bude výcvik. Jestli bude takto speciálně vycvičených psů deset nebo stovky, bude záviset na poptávce, na tom, zda bude mít zájem stát, soukromníci apod. Pokud budou podmínky, budeme se psy schopni detekovat desítky až tisíce vzorků denně. Zní to možná šíleně, ale je to tak.

Výzkum, přípravná fáze, to zní hodně zdlouhavě, koronavirus je tu teď.

Výzkum jsme přizpůsobili tak, abychom to zvládli za 10 týdnů. Vše urychlíme tím, že budeme pracovat v uzavřeném prostředí na směny a nepřetržitě. Jsme zvyklí takto intenzivně pracovat, jen nikdo z našeho týmu nesmí udělat chybu.

Jak je projekt financován?

Angličané, které podpořila i královna Alžběta II., žádají podle médií na podobný výzkum milion liber (31 milionů korun). Stáli jsme před rozhodnutím, zda čekat na grant, ale s ohledem na situaci jsme se rozhodli neztrácet čas a šli jsme do toho i bez finanční podpory. Vše od rukavic přes roušky a další prostředky hradíme z vlastních zdrojů.

Kde by psi byli užíváni?

Například k preventivním kontrolám ve frekventovaných veřejných prostorách, jako jsou zdravotnická zařízení, letiště, nádraží. Avšak v první řadě, pokud nám studie vyjde, bude možné vycvičit psy pro testování. Psy by bylo možné využívat k detekci bezpříznakových pacientů i předmětů, které byly kontaminovány pachem z nemocného člověka.

Kdo je Gustav Hotový

Vedoucí projektu DfD je lektorem služební kynologie Ministerstva vnitra ČR a byl šéfem tuzemských kynologických záchranářů. Nyní stojí v čele organizace SAR CZ. 

Kdo se na projektu podílí

Výzkum iniciovala organizace Search and Rescue Czech Republic z.s. (SAR CZ), která se mimo jiné zabývá speciálním výcvikem psů. Na projektu spolupracují i odborníci z pražské Fakultní nemocnice Na Bulovce, Centrum pro výzkum chování psů ČZU, IT odborníci, dále specialisté z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR. Partnerem je také Český červený kříž. Od jeho zahájení je informován také Ústřední krizový štáb. 

Video  Čína koronavirus tajila a musí nést odpovědnost, míní advokát Rozehnal. A co odškodnění?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Mattas ( 5. května 2020 12:15 )

Jo na využívání- zneužívání zvířat jsme odborníci, a až nějakej koumák přijde s tím že můžou virus přenášet tak je budeme hromadně vybíjet "v zájmu lidstva"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa