Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Markéta zkusila udržet vysněný krámek otevřený i v nouzovém stavu. O zákazníky ale přišla

Autor: Pavlína Horáková - 
30. dubna 2020
06:10

Vážné zdravotní komplikace ji inspirovaly k tomu, aby se obrátila na alternativní medicínu. Nyní podnikatelka Markéta Čechová (50) pracuje v oboru zdravotních doplňků, alternativní léčby i zdravé výživy již 12 let. A před čtyřmi lety si dokonce otevřela i svůj vlastní kamenný obchod s tibetskou medicínou. Kvůli koronaviru však přišla o téměř všechny zákazníky. I když se po dobu nouzového stavu rozhodla mít otevřeno, zel její krámek prázdnotou. Pokud se něco brzy nezmění, bude se muset vysněného obchůdku vzdát a nastoupit někam do pracovního poměru. Nejen o své nelehké situaci promluvila v rozhovoru pro seriál Blesk Zpráv Češi vs. virus. 

Jak vám koronavirus ovlivnil život?

Je to pro mě docela drsné. Už dvanáct let funguji výhradně v oboru zdraví. Vedu kamenný obchod a e-shop s tibetskou medicínou, jsem také masérka, lektorka Tai ci chuan a zdravotního tělocviku. Kvůli nařízením nemohu ani vést lekce, ani masírovat. Co se týká kamenného obchodu, vzhledem k mému sortimentu jsem si od začátku řekla, že kdyby někdo něco potřeboval v boji s nemocí nebo třeba k povzbuzení imunity, tak tu chci pro ně být. Jsem taková skoro lékárna a skoropotraviny.

Jak tedy vypadalo vaše podnikání v době koronavirových opatření?

Byla jsem připravená lidi obsloužit ve dveřích opatřena rouškou, rukavicemi, desinfekcí i bezkontaktním terminálem. Samozřejmě dodržuji všechna státem nařízená, přísná hygienická pravidla. Jenomže lidé nepřišli. V prvním týdnu nouzového stavu vůbec nikdo.

Během dalších tří týdnů jsem vyřídila akorát tři menší objednávky obchodních partnerů, ale maloobchodní zákazník žádný. Průměrná tržba se pohybovala kolem 4400 korun za celý týden. Tím, že se snažím všechny své produkty prodávat s malou marží, aby byly dostupné všem občanům, je pro mne velikost obratu naprosto zásadní a ten obrat tu prostě teď nebyl.

Markéta ve svém obchůdku dodržovala všechna přísná hygienická opatření. Markéta ve svém obchůdku dodržovala všechna přísná hygienická opatření. | Archiv Markéty Čechové

Čím to je?

Lidi se bojí, jsou vyděšení a udržovaní ve strachu tím, co se na ně valí z rádia, z televize a dalších médií a sociálních sítí. Statistiky takto prezentované jsou vytržené z nějakého širšího pohledu a jiné komplexnější statistiky umožňují méně dramatické závěry. O těch ale vládní činitelé raději nemluví.

V médiích mluví spousta lékařů, ale jen výjimečně se mluví o nějakém budování a posilování imunity a konkrétním návodu už vůbec. Ani „šept“. Aby řekli, jezte více zeleniny a ovoce a budujte si imunitu cvičením nebo masáží. Zamýšlím se nad tím chvílemi a napadá mě otázka: „Je za tím nějaký cíl?“

Snažila jste se nějakým způsobem nově nalákat zákazníky?

Vyvěsila jsem velkou ceduli, že jsme otevření, napsala to na facebook, instagram i náš e-shop. Ale bohužel bez žádoucího výsledku.

Jak dlouho za těchto podmínek dokážete fungovat?

Nájem a další náklady jsem byla schopná zaplatit pouze díky tržbám z uplynulých měsíců. Potrvá-li tato situace déle než do poloviny května, budu se muset vzdát kamenného obchodu a nastoupit někam do pracovního poměru. Protože zkrátka nevydělám a objem prodejů přes internet není tak velký, aby to dokázal zachránit. Zákazníci jsou zvyklí, že kromě nákupu přípravků získají i další cenné rady, jak pracovat se sebou, aby se udrželi nebo navrátili ke zdraví těla, mysli i ducha. Což je mým hlavním cílem, podle vzoru mého učitele Borise Tichanovského.

Pokud byste skutečně musela krámek uzavřít, tušíte, do jakého oboru byste se chtěla posunout?

Já jsem celoživotně prodavačka, vyučila jsem se elektrotechnickým zbožím a celý život jsem něco prodávala. Nastoupila bych kamkoliv do obchodu, to mi nedělá problém. Spíše jde o to, že se budu snažit udržet alespoň e-shop, protože zkrátka věřím, že ty produkty i cvičení jsou velmi prospěšné a nikde jinde jsem na ně v této podobě nenarazila.

Co vás inspirovalo otevřít si krámek právě s tibetskou medicínou?

Moje vlastní osobní zkušenost. Kromě jiných onemocnění jsem například opakovaně, dlouhodobě trpěla záněty a v důsledku opakovaného užívání antibiotik a nakonec i antimykotik jsem potratila. Protože antimykotika v těle zůstala a to dítě zabila. Takže jsem si řekla, že takhle dál už fungovat nebudu, šla jsem za svým učitelem a léčitelem a díky pelyňkové kůře jsem se veškerých potíží po třech týdnech zbavila. Už se mi to nikdy nevrátilo a já věděla, že do tohohle chci jít naplno.

Markéta stále doufá, že svůj krámek nebude muset zavřít. Markéta stále doufá, že svůj krámek nebude muset zavřít. | Archiv Markéty Čechové

Jaká je vaše důvěra v českou vládu a jejich jednání v této koronavirové době?

Netuším, kdy se k masážím a cvičení budu moci vrátit. Do hlavy pana Vojtěcha či Babiše nevidím a občas mi přijde, že si snad hází kostkou při rozhodování o tom, co se kdy a jak otevře. Nevidím smysl a nechápu, zda vůbec mají koncept. Abych jim ovšem nekřivdila - v rámci podpory jsem si požádala o dotaci, kterou jsem i dostala. Časem se ukáže, jak dlouho potrvá, než se zase lidé odváží normálně fungovat, byť s přísnějšími hygienickými podmínkami.

Co vás momentálně žene dopředu?

Vidím v tom, co dělám, smysl. Mým cílem je naučit lidi pracovat se sebou samým a zdokonalovat se ve fungování vztahů k lidem, světu i přírodě. Hodně mně podporuje rodina, ale i přátelé. Protože jsem během nouzového stavu úplně nezměnila zaběhnutý režim fungování, tak jsem neměla vlastně prostor nějak se hluboce zamýšlet, něco výrazně měnit. Každý den chodím do krámku a při čekání na zákazníky tvořím návodné e-booky s cvičením a masážemi, které pak dávám na web. Vašim čtenářům bych chtěla popřát: Ať se vám všechny „potviry“ vyhýbají a buďme zdraví a šťastní, zodpovědní a svobodní a hlavně beze strachu!

Video  „České zdravotnictví zvládá epidemii profesionálně,“ říká Babjuk  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa