Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kůže mu zčernala: Malé děti ohrožuje nebezpečné onemocnění: Může souviset s koronavirem

Autor: yks - 
29. dubna 2020
22:52

Vzácné zánětlivé onemocnění postihuje podle lékařů děti, o kterých si dosud mysleli, že jsou k onemocnění koronavirem podstatně méně náchylné než starší populace. Nyní se zdravotníci obávají, že by tato vážná nemoc mohla souviset s koronavirovou nákazou. Jednoznačné důkazy pro toto tvrzení však dosud chybí.

Až 20 dětí ve Velké Británii a další v Itálii a v USA bylo hospitalizováno v souvislosti se vzácným zánětlivým onemocněním, které je podobné syndromu známému jako Kawasakiho nemoc.

Tato vážná dětská autoimunitní nemoc se projevuje zánětem cév a může být smrtelná. Naštěstí je velice vzácná a postihuje statisticky asi jedno z 25 tisíc dětí.

Podobnou nemocí nyní podle Daily Mailu onemocnělo v Británii přes 20 dětí a další tři děti mají evidovat v USA. Přestože děti do 5 let věku byly považovány za velmi odolné proti koronaviru, podivná choroba nadělala vrásky nejen pediatrům a rodičům. Může totiž vést k toxickému šokovému syndromu, kdy tělo napadá vlastní orgány a zdravotníci se údajně obávají, že jeho nynější rozvoj může souviset s pandemií nemoci covid-19.

Pediatrička Dyan Hesová z New Yorku řekla televizi CBS, že ji zvěst o možné souvislosti nepřekvapuje. Uvedla, že za normální situace Kawasakiho nemoc není fatální a dá se dobře léčit. „Můžete ji dostat po chřipce. Můžete ji dostat po řadě virových onemocnění,“ uvedla lékařka pro zmíněnou televizi. Řekla také, že Kawasakiho nemoc se může objevit týdny až měsíce poté, co došlo k virové infekci, či k několika virovým infekcím.

Kůže mu začínala černat

Jedním z rodičů, kteří v této souvislosti vystoupili do popředí, byla Angličanka Gemma Brownová z města Doitwich Spa ve Worcestershireu. Ta řekla Daily Mailu, že její dvouletý syn Bertie byl v březnu přijat do nemocnice v den svých druhých narozenin. Měl teplotu přes 40 °C a jeho rozsáhlá vyrážka začala černat. Ani ona si však nemůže být jistá tím, co jejího chlapce vlastně postihlo. Test na covid-19 mu totiž nebyl proveden a nemoc byla diagnostikována jako Kawasakiho choroba, uvedla pro Daily Mail.

O Gemmině případu informovala i BBC

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock uvedl, že má velké obavy, pokud jde o tento tajemný syndrom. „Několik dětí zemřelo a neměly žádné předchozí zdravotní problémy,“ uvedl Hancock podle agentury Reuters. O podobné chorobě se podle Reuters zmiňují také lékaři v Itáli, kterou koronavirus zasáhl zvlášť tvrdě.

Souvislost s koronavirem ovšem není podle britského ministerstva zdravotnictví dosud vůbec jasná, vzhledem k tomu, že zánětlivým syndromem trpěly také děti s negativními testy na covid-19.

 

frantacizek ( 30. dubna 2020 00:07 )

nikdy to hlavně není tak, že ty oběti byly zdravé, nakonec se tam objeví minimálně imunosuprese, což už samo o sobě stačí pro jakoukoliv budoucí anamnezu. A ta byla, je a bude v populaci prostě přítomna..

frantacizek ( 30. dubna 2020 00:05 )

tohle už bylo v zahraničí před 2 dny na serverech. Uvidíme, co bude dál.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa