Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V boji proti viru testují i speciálně vycvičené psy! Kdy budou k dispozici?

Autor: Adam Jaroš - 
3. dubna 2020
15:39

Celý svět řeší problém s detekcí koronaviru a nedostatkem testů. Jeho řešení se nám přitom možná válí doslova u nohou. Britská neziskovka plánuje cvičit psy, aby svým čichem odhalili nakažené. A dokáže to prý do šesti týdnů.

Nadace Medical Detections Dogs se může pochlubit úspěšným tréninkem psů na detekci takových nemocí, jako jsou malárie, rakovina, Parkinsonova choroba či nejrůznější bakteriální infekce. Využívá k tomu citlivé psí čumáky a fakt, že nakažení lidé vylučují specifický pach.

Ve spolupráci s Londýnskou školou hygieny a tropické medicíny (LSHTM) a Durhamskou univerzitou chystá projekt, který by za šest týdnů mohli opustit první psí experti na detekci zákeřného čínského viru.

Letištní prevence

„V zásadě jsme si jisti, že by psi dokázali detekovat Covid-19,“ řekla listu Daily Mail Claire Guestová, ředitelka nadace. „Cílem je naučit psy detekovat nakažené, i když jsou bez symptomů, a označit ty, které je vhodné testovat,“ říká. „Byla by to rychlá, efektivní a neinvazivní metoda, která by pomohla využívat omezené možnosti testování jen na ty případy, kdy je to potřeba.“

Steve Lindsay z Durhamské univerzity se domnívá, že psi by pak mohli být využíváni na letištích k rychlé identifikaci potenciálně nakažených. „To by mohlo pomoci v prevenci opětovaného výskytu onemocnění, až dostaneme epidemii pod kontrolu,“ řekl. V současné chvíli se proto snaží naučit psy poznávat pach nakažených.

Video  Babiš v Blesku: O návratu k normálu, otevření škol i možném odkladu EET  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa