Tchán třetího krále české pop music zemřel před deseti lety. „Prvního ledna by oslavil sto první narozeniny,“ připomněla skladatelova exmanželka Aňa Štaidlová (75) svého milovaného tátu.

Zmatky s narozením

Jenže s tím datem narození jejího tatínka to bylo všelijak. V rodině se traduje, že Václav Pleskot přišel na svět už 30. prosince, ale jeho maminka ho udělala o dva dny mladšího. Uprosila porodní bábu, aby do rodného listu napsala až 1. ledna. Díky tomu pak za německé okupace Vašek unikl smrti, když nacisté v Ruzyni vraždili studenty, protože mu papírově ještě nebylo 18 let.

Na šťastné planetě

V padesátých letech se stal předsedou Čs. olympijského výboru. Poté působil jako tajemník na ministerstvu zahraničních věcí. Byl to on, kdo v říjnu 1968 podepsal v OSN za Československo Deklaraci lidských práv. „Táta se narodil na šťastné planetě. Všechno mu šlo, ani nemusel vyvíjet moc velké úsilí,“ říká dcera Aňa s obdivem.

Rozhlas, nebo Čedok

Zádrhel se objevil až ve chvíli, kdy její otec odmítl ruským okupantům vydat klíče od Černínského paláce. „Nejste mí nadřízení,“ utřel vojáky s tím, že mu velí jen prezident republiky. Musel kvůli svému postoji odejít z vlády. Před důchodem pak dostal Pleskot dvě pracovní nabídky. Jedna byla šéfovat rozhlasu a druhá stát v čele jediné tehdejší cestovní kanceláře Čedok. „Poradila jsem mu cestovní ruch, protože rádio moc neposlouchal,“ dodává Aňa.

Měl 5 dětí

Václav Pleskot měl s manželkou Olgou (99) celkem 5 dětí. Právnička Aňa, provdaná Štaidlová, byla z dvojčat. Sestra Míša, která už bohužel nežije, byla maminkou klávesáka Michala Dvořáka ze skupiny Lucie. Pak má Aňa ještě sestry Olgu (76), Evu (65) a bratra Jiřího Pleskota (68). Shoda jmen s hercem Jiřím Pleskotem (†75) není náhodná. Vašek a představitel dědečka z komedie Lucie, postrach ulice byli bratranci.

Manželka ještě žije

Vdova Olga se těší, že letos na podzim oslaví stovku. Právě ona vedla vnuka Michala k muzice. Nechala ho učit na piano a pak mu pekla vynikající buchty a nosila je na koncerty. Taky mu půjčovala chatu u Kostelce, aby tam mohl zkoušet a nerušil přitom sousedy.

VIDEO: Dominika Gottová o Štaidlovi: Špatné vzpomínky ohledně nátlaku na matku!

Video
Video se připravuje ...

Dominika Gottová o Štaidlovi: Špatné vzpomínky ohledně nátlaku na matku! Luboš Procházka

Fotogalerie
23 fotografií