Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Česko zřejmě dodalo na Ukrajinu starší tanky. Černochová i armáda mlží

Aktualizováno -
5. dubna 2022
17:40
Autor: ČTK - 
5. dubna 2022
15:50

Česká republika poslala na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M, napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na představitele českého ministerstva obrany. Neoficiální informace, že ČR poslala Ukrajině několik desítek starších tanků T-72 a bojových vozidel pěchoty (BVP), předtím česká armáda ani ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nepotvrdily s odůvodněním, že z bezpečnostních důvodů nelze dodávky specifikovat. WSJ původně o dodávce tanků informoval s odvoláním na náměstka ministryně obrany Tomáše Kopečného, později jeho jméno ze zprávy vypustil. Resort obrany popřel informaci, že by náměstek listu dodávku tanků potvrdil.

Bylo by to poprvé od začátku ruské invaze, co Ukrajině jiná země poskytla tanky, píše WSJ. Za možná ještě významnější označuje zjištění, že ČR i Slovensko zvažují otevřít své vojenské dílny pro „opravy a dovybavování“ poškozené ukrajinské techniky. Česko dosud darovalo Ukrajině čelící ruské invazi vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun.

Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na Ukrajinu dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat! Věřte mi, že posíláme ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál. A budeme v tom pokračovat,“ uvedla dnes na twitteru Černochová.

Česká média i někteří politici předtím na sociálních sítích sdíleli fotografie, které zveřejnil server OSINTdefender zaměřený na dění ve východní Evropě. Jsou na nich zachyceny vlaky s naloženými tanky a pásovými obrněnci. Podobné záběry zveřejnila i Česká televize. Zaslání techniky ocenili na twitteru například vládní poslanci Ondřej Benešík (KDU-ČSL) či Marek Ženíšek (TOP 09).

WSJ píše, že představitelé českého ministerstva obrany potvrdili zaslání „o něco víc než tuctu“ upravených tanků z řady T-72. „Středoevropská země také na Ukrajinu poslala houfnice pro dělostřelectvo a obojživelné bojové vozy pěchoty na pásech BMP-1, řekli činitelé,“ pokračuje zpráva amerického deníku.

Server Echo24 dnes uvedl, že několik desítek tanků a bojových vozidel pěchoty odcestovalo z ČR vlakem na Ukrajinu v pondělí. S touto technikou umějí ukrajinští vojáci zacházet. Jde o starší typy nemodernizovaných tanků T-72, které měly ve výzbroji české aktivní zálohy.

22:04
28. 3. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra. Přejeme vám dobrou noc.

21:22
28. 3. 2024

Hlavní velitel ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj oznámil, že telefonicky hovořil se šéfem amerického sboru náčelníků štábů Charlesem Brownem o tom, co potřebuje ukrajinská armáda pro následující měsíce. Jmenoval posílení ochrany před ruskými vzdušnými údery, generálové podle něj projednali také budování opevnění.

20:48
28. 3. 2024

Hrubý domácí produkt (HDP) Ukrajiny se v loňském roce zvýšil o 5,3 procenta poté, co se předloni v důsledku ruské invaze propadl téměř o třetinu. Oznámil to dnes ukrajinský statistický úřad. Ukrajinská ministryně hospodářství Julija Svyrydenková již v lednu uvedla, že ukrajinská ekonomika loni vzrostla o pět procent.

Zobrazit celý online

Armáda jich měla ve skladech přibližně 90 kusů, kromě toho aktivně provozuje zhruba 30 modernizovaných. Na Ukrajinu odcestovala podle serveru také stará bojová vozidla pěchoty. „Nejedná se však o dodávku 56 modernějších obrněnců (PbV-501), jejichž vývoz minulý týden schválila německá vláda,“ napsalo Echo24.

Ministerstvo obrany na dotaz ČTK uvedlo, že od prvních dnů ruské invaze resort pomáhá Ukrajině vojenským materiálem i ze zásob Armády ČR, v tuto chvíli v hodnotě téměř jedné miliardy korun. „Zástupci vlády navíc opakovaně sdělili, že v této pomoci bude ČR i nadále pokračovat. Z bezpečnostních důvodů však druh vojenského materiálu již delší dobu nespecifikujeme,“ sdělil Marek Vala z tiskového oddělení ministerstva.

Stoltenberg: Očekáváme další ruský tlak na východě a jihu země

Rusko se chce v příštích týdnech soustředit na ovládnutí východní a jižní části Ukrajiny, kam v současnosti přeskupuje své síly. Prohlásil to dnes generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, podle něhož bude NATO hledat možnosti, jak dodávat Kyjevu co nejvíce zbraní pro další obranu. V reakci na hromadné hroby civilistů nalezené po ruské okupaci města Buča prohlásil, že prezident Vladimir Putin je odpovědný za nejbrutálnější válečné tažení v Evropě od druhé světové války.

Podle Stoltenberga je zjevné, že část sil ustupujících z okolí Kyjeva a dalších míst na severu Ukrajiny se po doplnění paliva přemístí. „V následujících týdnech očekáváme další ruský tlak na východě a jihu Ukrajiny, jehož cílem bude ovládnutí celého Donbasu a vytvoření pevninského propojení s okupovaným Krymem,“ řekl dnes Stoltenberg, který novináře seznámil s programem dvoudenního zasedání aliančních ministrů zahraničí, které začne ve středu.

Ministři by se podle něj měli shodnout na další podpoře Ukrajiny, zejména na dodávkách zbraní, jež bude země potřebovat pro pokračující obranu. Většina aliančních zemí včetně Česka již Ukrajinu zbraněmi a vojenským materiálem zásobuje.

Podle Stoltenberg by součástí dalších dodávek měly být zejména protitankové zbraně a systémy protivzdušné obrany, ale také další zbraně, munice či palivo.

Video  Rusové měli šířit kontaminovanou půdu! A Kuchařová promluvila: Podváděl ji exmanžel?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa