Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Popálená Julie (1,5) transportovaná do Česka: Byla v kritickém stavu, na Ukrajině neměla šanci přežít

Autor: VaB - 
5. dubna 2022
11:00

Čeští vojáci společně s lékaři před několika dny z Polska přepravili letadlem do Česka jedenapůlroční holčičku Julii, která kvůli válce na Ukrajině utrpěla popáleniny na 60 % těla. Do nemocnice na Vinohradech ji přijali v kritickém stavu, teď už je stabilizovaná.

K transportu došlo v rámci programu Medevac, který zajišťují čeští vojáci. Tentokrát k tomu použili armádní letoun Casa. Z vojenského letiště ve Kbelích doletěli do polského Řešova, kde si malou dívenku převzali od ukrajinských záchranářů, kteří ji na letiště dopravili sanitkou.

Kvůli válce a stále velkému nedostatku materiálu a třeba i přístrojů nebylo holčičku možné ošetřit. Po příletu do Prahy putovala rovnou do Fakultní nemocnice KrálovskéVinohrady, kde je specializovaná klinika na popáleniny.

Julie měla kritická zranění, utrpěla popáleniny třetího stupně na 60 procentech těla. „Věděli jsme, že kdyby zůstala na Ukrajině, zemřela by. I tamní zdravotníci přiznali, že nemají šanci ji zachránit. Kvůli válečnému stavu, ve kterém se země ocitla, není možnost na Ukrajině tak komplikovaného dětského pacienta vyléčit,“ říká v rozhovoru pro Aktuálně.cz přednosta Kliniky popáleninové medicíny vinohradské nemocnice Robert Zajíček.

O tom, jak k tak závažným popáleninám holčička přišla, neví. Společně s ní přiletěla do Prahy i její maminka. „Když přiletěla, byla ve velmi kritickém stavu. Teď je stále v kritickém, ale už stabilizovaném stavu a má šanci, že přežije. Momentálně je hospitalizována na dětské jednotce intenzivní péče ve Všeobecné fakultní nemocnici,“ dodává lékař.

Dívka kvůli popáleninám třetího stupně nevratně přišla o kůži. „Nebyla jiná možnost než ji operovat. Nebyla šance, že by se nějaká část zahojila sama od sebe. Naším prvním cílem bylo odstranit mrtvou tkáň, ve které se usazují bakterie a navíc se z ní uvolňují toxické látky, se kterými má tak malé dítě velké problémy se vyrovnávat,“ vysvětlil přednosta.

Zatím je dívka zabalená do kůže od dárce, v budoucnosti ji budou ale nahrazovat její vlastní kůží, kterou si v nemocnici mohou vyrobit. Jako jediná nemocnice v Česku totiž touhle možností disponují.

20:02
Dnes

Julija Navalná, vdova po ruském opozičním předákovi Alexeji Navalném, dnes dostala Cenu za svobodu médií. Převzala ji v Bavorsku na Summitu Ludwiga Erharda, vrcholném setkání německých politiků a zástupců hospodářství, které je pojmenované po bývalém německém spolkovém kancléři a ekonomovi. Navalná zdůraznila v děkovné řeči svůj úmysl nadále vytrvat v boji proti represím, kterými svírá režim prezidenta Vladimira Putina ruskou společnost i svobodu slova a médií, píše agentura DPA.

Cena byla udělena posmrtně i jejímu muži. Ruský opoziční předák Navalnyj zemřel před dvěma měsíci v ruském vězení. „Můj manžel byl úžasný v tom, že dokázal ze všech médií udělat média svobodná,“ řekla 48letá žena. Normální evropské budoucnosti a blahobytu stojí podle ní v Rusku v cestě jen prezident Putin. „Ale to nemusí trvat věčně, budeme přesvědčovat stále víc a víc lidí, že by Rusko mělo nastoupit evropskou cestu,“ řekla Navalná. V současnosti je podle ní v zemi mnoho lidí umlčováno, ale i malé změny mohou napomoct tomu, že jejich hlas začne být zase slyšet.

18:53
Dnes

Ruské střely, které dnes zasáhly Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, poškodily přístavní infrastrukturu. „Ví se o jednom zraněném. Muž zraněný střepinami byl hospitalizován,“ uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper na telegramu a vyzval obyvatelstvo, aby reagovalo na vyhlášení leteckého poplachu a odebralo se do krytů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj upřesnil, že ruské střely poškodily v přístavu Pivdennyj u Oděsy přístavní zařízení patřící Ukrajině a Singapuru.

18:26
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů dnes učinila zásadní procedurální krok, kterým se po měsících posunula o krok blíže ke schválení dlouho očekávané pomoci pro Ukrajinu, Izrael a Tchaj-wan ve výši 95 miliard dolarů (asi 2,25 bilionu Kč). List The New York Times (NYT) v této souvislosti poznamenává, že ke schválení programu schůze pomohli demokratičtí zákonodárci, díky nimž hlasování prošlo navzdory disentním hlasům některých republikánů. Hlasování o pomoci se očekává o víkendu.

Program schůze republikánského předsedy sněmovny Mikea Johnsona dnes prošel v poměru 316 ku 94 hlasům, což uvolňuje cestu k tomu, aby se o jednotlivých částech zahraniční pomoci hlasovalo odděleně v sobotu. Dnešní přijetí programu podle NYT naznačuje, že legislativa bude mít podporu, jelikož program prošel s významnou podporou demokratů i většinou republikánů, navzdory nesouhlasů pravicového křídla Republikánské strany.

„Existuje mnoho dezinformací o tom, co a proč tady děláme,“ řekl Johnson v pořadu The Mark Levin Show. „Ukrajinci nyní zoufale potřebují smrtící pomoc. ... Nemůžeme dovolit, aby Vladimir Putin vpadl do další země a zabral ji,“ řekl s odkazem na ruskou invazi na Ukrajinu. „Jedná se o velmi vážné záležitosti s globálními důsledky,“ dodal.

Zobrazit celý online

Video  Zelenskyj ve válkou zničených městech kontroluje škody  - reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa