Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Celý svět už zná jejich tváře i jména: Toto jsou prý řezníci z Buče. Mučili, znásilňovali a zabíjeli

Autor: ula, red, ČTK - 
5. dubna 2022
07:46

Snímky masového hrobu a těl ležících v ulicích ukrajinského města Buča šokoval svět. Zvěrstvo. Genocida. Horor. Psal západní tisk. „Podívejte se, jaké parchanty jste vychovaly,“ vzkázal prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj ruským matkám.  Ukrajinské úřady i svědci uvedli, že ruští vojáci v Buči zabili stovky civilistů. Zelenskyj dále matkám vzkázal, že jejich synové jsou vrazi, lupiči a kati. Nyní zná celý svět jejich jména i tváře, jejich velitelem měl být Azatbek Asanbekovič Omurbekov. Podle fotek vojáků šlo o relativně mladé muže.

Zprávy o vyvraždění stovek civilistů v ukrajinském městě Buča během jeho asi měsíc trvající ruské okupace vyvolaly o víkendu pobouření u ukrajinských i západních představitelů. Ukrajinské úřady i svědci uvedli, že ruští vojáci v Buči zabili stovky civilistů. Mrtví jsou v masovém hrobě, těla ale ležela i na ulicích, některá z nich s rukama svázanýma za zády. Kyjev označil Buču za „novou Srebrenicu“, kterou spáchala ruská vojska.

„Řezníci z Buče"

Válečnými zločinci přímo zapojenými do páchání válečných zločinů proti lidu Ukrajiny v Buči jsou vojáci 64. samostatně motostřelecké brigády 35 OA Východního vojenského okruhu. Velet jim měl podplukovník Azatbek Asanbekovič Omurbekov, který měl sám údajně střílet a znásilňovat ženy v Buči. Uvedly to kyjevské zpravodajské zdroje.

Poradce prezidenta Zelenskyho Oleksij Arestovyč následně na sociální síti Telegram zveřejnil seznam dalších oddílů ruské armády, které spáchaly válečné zločiny nejen v Buči, ale také v Hostomelu a Irpini. 

Ukrajina pak vydala i celý jmenný seznam vojáků, kteří se zřejmě masakrů účastnili s tím, že „za zvěrstva spáchaná na civilním obyvatelstvu Ukrajiny budou všichni váleční zločinci postaveni před soud a hnáni k odpovědnosti.“ Na seznamu jsou uvedena nejen jména, ale i data narození. Nejmladším vojákům bylo 23 let, nejstarším pak kolem 64 let.

Celý seznam byl uveřejněn zde.

Ruští vojáci, kteří se zřejmě podíleli na masakru v Buči Ruští vojáci, kteří se zřejmě podíleli na masakru v Buči | reprofoto/telegram/youtube

Zohavená těla

Osmdesátiletá Maria Dabižeová z Buči podle nedělníku The Sunday Times uvedla, že jejím sousedům v nedalekém úhledném cihlovém domě ruští vojáci svázali ruce a nohy a zabili je. Ukrajinští vojáci našli v její ulici ve sklepě 18 mrtvých těl mužů, žen i dětí. Těla byla zohavena.

„Našli jsme tam 18 těl,“ řekl 53letý voják územní obrany Serhij Torovyk. „Mučili je. Někteří měli uřezané uši, jiní vytrhané zuby. Byli tam i děti staré 14, 16 let a nějací dospělí,“ dodal. „Ruští vojáci jsou horší než zvířata. Zvířata takové věci nedělají. Neměli bychom brát zajatce. Musí zemřít. Musí být zničeni,“ prohlásil.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
25. 4. 2024

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa