Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bývalý vojenský velitel Němec: Všechny země na hranicích s Ukrajinou jsou v bojové pohotovosti!

Aktualizováno -
13. března 2022
08:51
Autor: VaB - 
12. března 2022
14:34

Válka na Ukrajině trvá už déle než dva týdny. Ruské jednotky se pomalu posouvají, za cíl mají zřejmě hlavní město Kyjev. Napříč zemí dochází k bombardování, střelbám a střetům. Podle bývalého člena Útvaru rychlého nasazení a bývalého velitele speciálního oddělení SOG Armády ČR Lumíra Němce musíme být jako republika připraveni na všechno. V pátek a v neděli nad ránem ruská armáda začala útočit na západě Ukrajiny. Cílí na vojenské objekty, letiště a další strategické cíle. 

Mnoho dní stála před Kyjevem dlouhá, až 64kilometrová kolona ruské vojenské techniky. Zdálo se, že Rusům docházely zásoby, a tak se nemohli hnout z místa. V pátek ale došlo ke zlomu.

Kolona se rozjela do okolí, ukazují satelitní snímky agentury Maxar. „Nemyslím si, že se blíží nějaký jednoznačný útok na Kyjev. Zčásti proto, že Rusové nemají tolik pěších sil, případně lehké pěchoty,“ uvedl v České televizi Jan Kofroň z Institutu politických studií. Svou taktiku Rusové staví hlavně na těžké technice a dělostřelectvu, budou se tak chtít podle Kofroně město snažit spíš obklíčit.

„Já si nemyslím, že je to úplně nová taktika. Když se podíváme, co dělají Rusové na jihovýchodě Ukrajiny, tak dělají to samé. Obklíčí město, odříznou ho od vody, elektriky a pak ostřelováním se snaží demoralizovat obyvatelstvo. Je to taktika, se kterou Rusové, když šli na Ukrajinu, úplně nepočítali,“ dodává Lumír Němec, bývalý velitel speciálního oddělení SOG.

Ohledně Kyjeva si sám myslí, že obklíčit ho bude velmi problematické, stejně jako na něj zaútočit. „To by byl ohromný masakr, hlavně pro útočící vojska,“ dodává s tím, že se Rusové patrně budou snažit Kyjev dobýt postupně.

Musíme být připraveni na všechno

Útoky se už odehrály na západě země, pár desítek kilometrů od slovenských a polských hranic. „Byl to z ruské strany strategický útok na nějaké cíle, které chtěli zlikvidovat. Už dnes vlastně jsou všechny země na hranicích s Ukrajinou v bojové pohotovosti. Myslím si, že to na tom nic nezmění. Musíme být připraveni na cokoliv,“ odpověděl Němec na otázku, zda by útoky mohly změnit bezpečnostní situaci i u nás v republice.

Vojenské výcvikové centrum v Javorivě 50 km západně od Lvova se stalo terčem ruské armády Vojenské výcvikové centrum v Javorivě 50 km západně od Lvova se stalo terčem ruské armády | Google

V neděli nad ránem ruská armáda vystřelila nejméně 8 raket na vojenské výcvikové středisko v Javorivě, kde v minulosti probíhala společná mezinárodní cvičení za účasti armád západních zemí i USA. V lednu letošního roku tam ukrajinské jednotky cvičili použití protinakových střel NLAW, které nyní používají v ostrém boji proti ruským obrněncům. 

V lednu 2022 vojáci cvičili použití britských protinakových střel NLAW, které nyní úspěšně používají v bojích proti Rusům V lednu 2022 vojáci cvičili použití britských protinakových střel NLAW, které nyní úspěšně používají v bojích proti Rusům | Profimedia.cz

Jak vypadá technika Ruska?

Ruská federace vždycky svou armádu prezentovala jako ohromnou, na přehlídkách byla vidět všelijaká technika - od té pozemní až po leteckou. Na Ukrajině je však takřka nepotkáme, jako například jejich tank T-14 Armata, který patří mezi to nejmodernější z jejich armády. „Je těžké říct, proč je nemají nasazené. Tam v podstatě může být víc důvodů, může to být proto, že si je Putin šetří, až bude opravdu ouvej… Pak je možná vytáhne,“ myslí si Němec.

Připouští ale, že Rusové mohou prezentovat svou moderní techniku, která dosud nemusí být úplně funkční. „Víme tak, jak bylo řečeno, že je na Ukrajině nejvíce nasazovaná starší technika a ty tanky T-72, různé typy obrněných vozidel, ale ta úplně nejmodernější ruská technika, kterou tam vždy 9. května na Rudém náměstí prezentují, tak tu jsem zatím neviděl,“ doplňuje bývalý velitel.

Podle Kofroně má okupační armáda některé jednotky vyzbrojené i „relativně moderní technikou“. „Ale pak je tam většina té armády, která odpovídá 70. až 80. létům - v lepším případě. A to je i to, co dnes při tom konfliktu vidíme. Ale je fér říct, že Ukrajina je na tom jako dědic SSSR velmi podobně, i tam vidíme některé moderní systémy, pak ale i obstarožní systémy,“ dodává Kofroň.

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa