Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vedení armády zatajuje před Putinem špatné zprávy? Jeho věrní se mu bojí říkat pravdu

Autor: DVL, swp - 
7. února 2024
05:00

Ruský prezident Vladimir Putin údajně nemá dostatek informací o vojenské situaci na Ukrajině. Podle válečného bloggera Sergeje Koljasnikova mu ruská byrokracie a ministerstvo obrany zatajuje negativní informace. Nedávno například Ukrajinci zasáhli řadu ruských tanků T-72, píše server Newsweek.

Ruští představitelé tají špatné informace z fronty ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, oznámil americký think tank Institut pro studium války (ISW) a situaci popsal jako „autoritářské dilema“. 

Informoval o tom prominentní válečný blogger Sergej Koljasnikov na sociální síti Telegram, kdy napsal, že ruská byrokracie a ministerstvo obrany ruskému prezidentovi záměrně zatajovaly zprávy z bojiště.

ISW uvedl, že Koljasnikův příspěvek byla pravděpodobně reakce na to, že ruští propagandisté se snaží zatajit vojenská selhání z minulého týdne, kdy kamikadze drony zasáhly řadu ruských tanků T-72 a dalších bojových vozidel poblíž Novomykhailivky v Doněcké oblasti.

Kromě toho blogger uvedl, že ruská armáda převelí toho generála, který často komunikuje s Putinem, do Sýrie. Dále také regionální úřady a regionální média v Rusku spolu úzce spolupracují na tom, aby neunikly žádné negativní informace. Hrozí i zatýkání vojenských bloggerů, aby nemohli podávat pravdivé informace o situaci na frontě.

Autoritářské dilema

„Putin nadále čelí autoritářskému dilematu, kdy mu jeho autoritářský režim sám systematicky brání v získávání přesných informací o vojensko-politické realitě,“ okomentoval ISW.

Putin se setkal s prověřenými vojenskými bloggery v Kremlu v červnu roku 2023 a vyslechl si jejich obavy ohledně nedostatku dronů a chyb při odrážení ukrajinských útoků v Chersonské oblasti. To podle think tanku znamená, že je vidí jako „konstruktivní opozici, která kontroluje ruské vládní a vojenské úředníky“ a nevypadá to, že by proti nim chtěl zahájit cenzurní kampaň. K tomu by ho museli přesvědčit jeho úzcí spolupracovníci, že představují bezpečnostní hrozbu pro stabilitu režimu, dodal americký think tank. 

Ostatně Kreml již v lednu jednoho vojenského bloggera umlčel. Jedná se o bývalého zpravodajského důstojníka Igor Girkina, který byl odsouzen ke čtyřem letům vězení na základě obvinění z extremismu poté, co vehementně kritizoval způsob vedení války.

21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Ruská invaze na Ukrajinu. Jak to celé začalo?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa