Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Lékaři jsou teprve v začátcích.“ Královský expert rozebral prohlášení o rakovině Karla III.

Video se připravuje ...
Autor: pah, Bára Holá - 
7. února 2024
05:00

V pondělí večer obletěla svět šokující zpráva. Buckinghamský palác oznámil, že 75letému britskému panovníkovi Karlu III. lékaři diagnostikovali rakovinu. Podle prohlášení paláce se nejedná o rakovinu prostaty, se kterou byl nedávno v nemocnici. Král zahájil léčbu a podle rodiny je v dobré náladě. Co tato zpráva znamená nejen pro britskou monarchii? I na to se v Epicentru Blesk Zpráv ptala Bára Holá experta na královskou rodinu, Ondřeje Kubáčka.

Nejedná se vždy o dokonalou komunikaci. Zatajování informací vede ke spekulacím, ale v tomto případě se jedná spíše o prvotní informaci, a podrobnosti se teprve zjišťují,“ míní Kubáček. Podle experta na královskou rodinu je komunikace z Buckinghamského paláce tentokrát včasná a nezvykle otevřená.

Nejsem si úplně jistý, zda můžeme očekávat nějaké další podrobnější informace, ale myslím si, že lékaři jsou teprve v začátcích. My víme, že on podstoupil operaci minulý týden a právě při ní údajně došlo k objevu toho onemocnění. Domnívám se, že právě v tomto týdnu probíhají různé testy a další zjišťování, a proto jsme o něm nebyli informováni,“ uvedl Kubáček s tím, že zároveň ale neočekává žádný detailní seznam všech zdravotnch problémů, které by Karla III. v tuto chvíli trápily.

Kubáček také přiblížil, že i přes dobře vybavenou ordinaci v Buckinghamském paláci nejsou tamní zdravotní zařízení dostatečně připravena na takto závažné zákroky: „Král bude buď dojíždět do prestižnějšího zdravotnického zařízení, nebo tam bude pobývat několik dní, podobně jako v minulosti.“

Šok, ale také solidarita a podpora 

Šokující zpráva o závažné nemoci člena britské královské rodiny vyvolala u veřejnosti silnou reakci: „Myslím si, že hlavně převládá šok, ale zároveň se projevuje britská nátura, kdy má král podporu veřejnosti a věří se v dobrý výsledek.“

Podle Kubáčkova názoru bude královská rodina poskytovat informace omezeněji a zároveň můžeme očekávat solidaritu veřejnosti se zdravotním stavem panovníka: „Lidé budou vyjadřovat podporu a přát mu zlepšení zdravotního stavu.“ Expert očekává, že nálada v Británii bude jednotná nezávisle na postoji k monarchii a že média projeví shovívavost v této krizové situaci.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa