Král Karel III. okamžitě přerušil svůj rekonvalescenční pobyt v Sandringhamu a zamířil zpět do Londýna, aby neprodleně zahájil léčbu. „To, že král otevřeně informuje o svém zdravotním stavu, vnímám jako nesmírně pozitivní krok a znak pozitivně naladěné mysli,“ uvedl pro britskou stanici ITV Sir Michael Marmot, jeden z předních a uznávaných britských lékařů a expertů na veřejné zdraví.

„Rakovina je tak obávaná a pacienty tak děsí, že o ní mnohdy raději nemluví, snaží se ji z mysli vytlačit. O to víc je rakovina něco, o čem musíme otevřeně mluvit. Tím pomůžeme prevenci a včasné diagnostice a zahájení léčby,“ uvedl a pochválil monarchu, že svým otevřeným prohlášením udělal této problematice, která se týká velké části populace, obrovskou službu. „Fakt, že král je připraven mluvit o své vlastní rakovině, je dle mého velmi pozitivní krok,“ řekl Sir Marmot.

Web listu Daily Mail s odkazem na zdroj blízký Paláci uvádí, že prognóza vývoje jeho zdravotního stavu je dobrá díky tomu, že rakovina byla odhalena ve svém raném stádiu. Král prý chová „velkou naději“ na úspěšnou léčbu a zůstává v pozitivní náladě. Ačkoli nějaké povinnosti bude muset zrušit či odložit, jeho okolí je v úžasu, že se král chce vrátit ke všem svým závazkům co nejdříve to bude možné.

Karlovo odhodlání pokračovat ve službě monarchii, jen jak to bude možné, nic nemění na tom, že má o něj jeho rodina velký strach. Král o své diagnóze okamžitě osobně informoval své dva syny. Na staršího Williama a následníka trůnu dopadne nyní část Karlových povinností, mladší Harry, který se od rodiny trhnul a se svou ženou Meghan a dvěma dětmi žije za oceánem mezi hollywoodskou smetánkou, na nic nečekal a míří za nemocným tátou domů...

Anketa

Měl by se král Karel III. vzdát trůnu a již ho předat Williamovi?

Ano
Ne

Video
Video se připravuje ...

William slíbil králi věrnost, pak svého otce políbil AFP/Profimedia